Hyppää sisältöön

Janakkala alkaa kartoittaa kyselyillä lasten ja nuorten hyvinvointia: tavoitteena Unicefin lapsiystävällinen kunta -tunnustus

Janakkala on erityisen kiinnostunut haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten mielipiteistä.

Kyselyjen kautta saadaan tietoa siitä, mikä lasten ja nuorten näkökulmasta on jo hyvin ja mistä löytyy vielä parannettavaa. Kuva: Hanna Juopperi / Yle
Liisa Leinonen

Janakkalan kunta aloittaa kehitystyön, jonka tavoitteena on päästä Unicefin lapsiystävälliseksi kunnaksi. Ensimmäiseksi kunnassa kartoitetaan nykytilanne kyselyiden avulla.

Janakkala julkaisee viisi erilaista sähköistä kyselyä. Kyselyt ovat lapsille ja nuorille, kunnan työntekijöille ja luottamushenkilöille sekä järjestöille ja vanhemmille.

Erityisen kiinnostuneita ollaan haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten mielipiteistä. Haastatteluja tehdään esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille lapsille ja nuorille, etsivän nuorisotyön piirissä oleville nuorille ja vammaispalvelujen piirissä oleville lapsille ja nuorille.

Kyselyjen kautta saadaan tietoa siitä, mikä lasten ja nuorten näkökulmasta on jo hyvin ja mistä löytyy vielä parannettavaa.

Lisäksi kerätään lasten ja nuorten kokemuksia sekä aikuisten näkemyksiä lapsen oikeuksien toteutumisesta. Samalla tehdään lapsen oikeuksia tutuiksi.

Kyselyt osaksi kokonaisarviota

Kyselyjen lisäksi ohjausryhmä arvioi nykytilaa erilaisten indikaattoreiden välityksellä. Indikaattorit kertovat kunnan toiminnasta ja päätöksenteosta lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Lisäksi huomioidaan myös esimerkiksi kouluterveyskyselyn tuloksia. Ohjausryhmä koostuu nuorisonedustajasta, luottamushenkilöistä ja johtavista viranhaltijoista.

Kokonaisarvioinnin tuloksena kevään aikana valitaan viisi keskeisintä kehittämiskohdetta ja laaditaan toimintasuunnitelma, jota Janakkalan kunta alkaa toteuttamaan.

Kehittämistyön onnistumisen tuloksena Janakkala saa UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –tunnustuksen. Tunnustus uusitaan 2–4 vuoden välein.

Janakkalan lisäksi Kanta-Hämeestä mukana ovat Loppi ja Riihimäki.

Lapsiystävällinen kunta -tunnustus on jo voimassa Hämeenlinnassa, Forssassa ja Tammelassa. Tunnustuksen suomalainen malli kehitettiin yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa 2012–2013. Hämeenlinna sai kyseisen tunnustuksen ensimmäisenä vuonna 2013.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle