Hyppää sisältöön

Marja Sannikka: Alkoholilaki on laittoman epäselvä

Saako alkoholia etämyydä? Kukaan ei näytä tietävän, ihmettelee Marja Sannikka videoblogissaan.

Sekavaakin sekavampi alkoholilaki
Sekavaakin sekavampi alkoholilaki
Marja Sannikka

Suomen alkoholilainsäädäntö on niin epäselvä, että edes asiasta vastaava virkamies ja vastuuministeri eivät täysin tiedä, milloin alkoholin etämyynti on laitonta ja milloin ei. Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa parhaiten asioista perillä oleva virkamies kysyi itseltään: "Saako ulkomaalainen firma myydä Suomeen alkoholia kotiinkuljetuksella?" Ja vastasi: "En voi sanoa varmuudella, onko se laitonta vai ei, koska olen virkamies, en tuomioistuin."

Sekavaa? Kyllä.

Ihmetystä herättää myös se, että ulkomailta voi tilata viiniä kotiovelle, jos järjestää kuljetuksen itse. Mutta sama homma ei toimi, jos haluaa ostaa kotimaisia alkoholijuomia.

Etämyynnin epäselvyydet ovat olleet poliitikkojen tiedossa pitkään, mutta asialle ei ole tehty mitään. Viime viikolla EU-komissio pyysi sosiaali- ja terveysministeriöltä selvitystä etämyynnin tilanteesta sen jälkeen, kun komissiolle oli tehty valituksia aiheesta. Vastaus on annettava kahden kuukauden sisällä.

Katso videolta lisää, miten kummallinen tilanne alkoholin etämyynnin suhteen on, ja miten virkamies ja ministeri sen koukeroita ovat tulkinneet.

Tule myös kertomaan, mitä mieltä olet asiasta ja miten selkeyttäisit etämyyntiä. Olen mukana keskustelussa kello 21:een saakka.

Marja Sannikka

Kirjoittaja on politiikasta ja yhteiskunnasta kiinnostunut toimittaja, jonka mielestä totuutta täytyy katsoa silmiin, jotta maailmaa voi muuttaa paremmaksi.

Lisää aiheesta Marja Sannikka -ohjelmassa TV1:llä perjantaina 19.2.2021 klo 20.

Suosittelemme sinulle