Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

"Minulla on jotain hirveää kerrottavaa", sanoi yksi Koskelan epäillyistä äidilleen – näin tapahtumat etenivät murhayön jälkeen

Poliisin tänään julkaisema materiaali valottaa järkyttävän henkirikoksen jälkeisiä tapahtumia.

Koskelan murhapaikka 17.2.2021, kun tapauksen oikeuskäsittely alkoi.
16-vuotias poika surmattiin erittäin väkivaltaisesti Helsingissä joulukuussa. Murhasta syytetään uhrin kolmea ikätoveria. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koskelan murhasta epäillyt tasapainoilivat teon peittelyn ja katumuksen välillä surmayön jälkeisenä viikonloppuna, selviää epäiltyjen keskenään lähettämistä viesteistä.

Poliisi kävi läpi murhasta epäillyn poikakolmikon viestejä osana rikostutkintaa. Esitutkintamateriaali 16-vuotiaan pojan epäillystä murhasta tuli julkiseksi maanantaina.

Tapauksen oikeuskäsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa viime viikon keskiviikkona. Murhasta syytetään kolmea poikaa, jotka olivat teon aikaan 16-vuotiaita. He kiistävät syyllistyneensä murhaan: kaksi heistä myöntää törkeän pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen, kolmas vain pahoinpitelyn.

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella uhria oli kiusattu pitkään. Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan yksi epäillyistä oli kiusannut uhria mahdollisesti jo päiväkodissa.

– [Uhri] on joskus muistuttanut mua siitä, että kiusasin [uhria] päiväkodissa. Meitä molempia on kiusattu Käpylän peruskoulussa ollessamme ensimmäisellä luokalla, epäilty kertoi poliisille.

Epäilty kuitenkin kiisti kiusanneensa uhria ennen syksyn väkivallantekoja. Poliisin kuulusteluissa epäillyt luonnehtivat uhria kiltiksi ja omalaatuiseksi.

Poliisin mukaan uhria käytettiin "räsynukkena", jonka kustannuksella on pidetty hauskaa. Lopulta väkivalta johti äärimmäisen julmaan veritekoon 4. joulukuuta Koskelan sairaalan alueella.

"Olin jotenkin todella vihainen"

Jo aikaisemmissa yhteisissä tapaamisissa oli harrastettu eräänlaista rankaisuleikkiä, joka johti uhrin pahoinpitelyyn ja nöyryyttämiseen. Poikakolmikon toisilleen lähettämien viestien perusteella myös joulukuun neljännen päivän väkivaltaa oli suunniteltu ennalta.

– Aletaa sit hakkaa [uhria] ku se on melkee juonu sen viinan, yksi epäillyistä viestitti toiselle ennen tapaamista.

Yhden epäillyn kertomuksen perusteella lähtölaukaus kuolemaan johtaneelle väkivallalle oli se, kun uhrin jo päiväkoti-ikäisenä tuntenut epäilty potkaisi tätä jalkaan. Sen jälkeen uhria pahoinpiteltiin muun muassa nyrkein, potkimalla, päällä hyppimällä ja metallitangolla hakkaamalla.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella väkivalta on ollut poikkeuksellisen raakaa, nöyryyttävää ja pitkäkestoista. Sen lopuksi uhri jätettiin osittain riisuttuna makaamaan kylmään ulkoilmaan. Syytteen mukaan uhrin kuolemansyitä ovat olleet useat kylkiluiden murtumat, aivojen ruhje ja vammojen aiheuttamat verenpurkaumat aivoissa.

– Olin jotenkin todella vihainen. Se oli vähän kuin minun sisällä oleva tunne enkä kohdistanut sitä mielestäni kehenkään. Tunne ei helpottanut, vanhin epäilty kuvasi tapahtumia poliisikuulustelussa.

Kahden nuorimman epäillyn mukaan vanhin epäilty oli kolmikosta se, joka oli syyllistynyt hakkaamiseen kaikkein eniten. Hän myönsi poliisille tuntevansa itsekin kuin olisi "jotenkin tehnyt eniten". Hetken päästä hän kuitenkin lisäsi kaikkien kolmen olleen yhtä isossa roolissa.

– He aloittivat tämän sillä rangaistusleikillä, vanhin epäilty sanoi.

"Päästää pälkähäst, jos jotai käy"

Verityön jälkeisenä aamupäivänä kaksi nuorempaa epäiltyä kävivät tapahtumapaikalla ja keräsivät tyhjät kaljatölkit. Keskinäisissä viesteissään kolmikko kävi läpi perjantain tapahtumia.

– Tää on niin vitun paskaa ja haluisin peruuttaa kaiken mitä tehtii, yksi epäillyistä viestitti toiselle.

Kukaan kolmikosta ei soittanut hätäkeskukseen tai kertonut aikuisille tapahtuneesta viikonlopun aikana. Sen sijaan he etsivät netistä kuumeisesti tietoa, millä rikospaikalle jääneet DNA-jäljet voisi hävittää ja pystyisikö uhrin ruumiista hankkiutumaan eroon.

– Nii ja ollaa suomes nii päästää pälkähäst, jos jotai käy, vanhin kolmikosta viestitti muille.

Jo aiemmin on tullut ilmi, että osa viesteistä on ollut mahdollisesti tarkoitettu poliisin löydettäväksi. Syyttäjän mukaan kaksi nuorempaa epäiltyä tukeutuivat toisiinsa ja vierittivät viesteissään syytä vanhimman epäillyn harteille.

"Hänellä on jotain hirveää kerrottavaa"

Maanantaiaamuna kello 8.05 sairaala-alueella työskennellyt rakennusmies löysi uhrin makaamasta maasta ja soitti hätäkeskukseen. Samaan aikaan yhden epäillyn vanhemmat osasivat jo aavistaa, että jotakin oli vialla.

Poika oli voinut pahoin pitkin viikonloppua ja hän oli käynyt oireiden vuoksi koronatestissäkin.

– Tulin just suihkust ja yritän miettii et miten kerron tän, poika viestitti kaverilleen, toiselle epäillylle.

Maanantaiaamuna kymmenen aikaan pojan äiti sai kuulla tapahtuneesta ja soitti hätäkeskukseen. Tuolloin poliisipartio oli vielä tapahtumapaikalla Koskelan sairaalan alueella.

– Tänään kerto sitten aamulla että hänellä on jotain hirveää kerrottavaa, epäillyn äiti kertoi myöhemmin samana päivänä poliisin kuulustelussa.

– En tiedä oliko se sitten pelko ja paniikki joka ei [aiemmin] saanut heitä soittamaan hätäkeskukseen.

Epäilty oli kertonut uhrin kuolemasta edellisenä päivänä myös tyttöystävälleen. Tämän mukaan poikaystävä ei ollut kuitenkaan kertonut omasta osuudestaan, vaan sanoi vanhimman epäillyn hakanneen uhrin kuoliaaksi.

Tyttöystävän kertomuksen mukaan hän oli neuvonut poikaystäväänsä kertomaan tapahtuneesta heti vanhemmilleen. Poika ei kuitenkaan suostunut, koska oli halunnut ensin viettää vielä yhden illan normaalisti perheen kesken.

Veritekoa seuranneen poliisitutkinnan aikana poliisi kuulusteli jokaista epäiltyä useaan otteeseen. Kukaan heistä ei osannut kertoa kuulustelussa syytä uhrin julmalle kohtelulle.

Murhan lisäksi syytteet pahoinpitelyistä, ryöstöstä ja yllytyksestä

16-vuotias poika surmattiin Koskelan sairaalan alueella Helsingissä 4. päivä joulukuuta 2020. Kolmea poikaa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa murhasta. Pojat olivat teon aikaan 16-vuotiaita, mutta heistä kaksi on sittemmin täyttänyt 17 vuotta.

Murhasta vaaditaan yleensä elinkautista vankeusrangaistusta, mutta tekijöiden alaikäisyyden vuoksi heitä ei voida tuomita elinkautiseen. Alaikäiset voivat saada murhasta 2–12 vuotta vankeutta.

Murhan lisäksi syyttäjä on nostanut tapaukseen liittyen syytteet yhteensä yhdeksästä pahoinpitelystä, ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lue lisää:

Syyttäjä: Kolme 16-vuotiasta poikaa murhasi ikätoverinsa Koskelassa – "En muista, että näin nuoria olisin urallani syyttänyt henkirikoksesta"

Ylen tiedot: Viranomaiset pettivät Koskelan surman uhrin – lastenkoti ei etsinyt poikaa vaikka vanhemmat pyysivät, koulusta paljastui puutteita

Koskelan henkirikoksen 16-vuotiaan uhrin vanhemmat hoitivat murhasta syytettyjä kodissaan – vaativat henkirikoksesta enimmäiskorvauksia

Suosittelemme sinulle