Hyppää sisältöön

EHT-koronakuplan pettämistä harmitellut Jääkiekkoliiton pomo ymmärtää vain yhden liigaseuroilta tulleen kritiikin – Ylen asiantuntijalla ratkaisu kiperään kipukohtaan

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen ja Ylen jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi pohtivat liigaseurojen ja maajoukkueen välistä asemaa koronakaranteenishow'ssa.

Kuva: Matt Zambonin / AOP
Jussi Paasi,
Timo Uusitalo

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajalla todettiin koronavirustartunta Ruotsin EHT-turnauksen yhteydessä. Positiivisen testituloksen antanut yksi pelaaja on oireeton.

Suomen maajoukkueen pelaajat ja myös osa samalla paluulennolla olevista, Suomessa pelaavista tshekkipelaajista ovat pois liigaseurojen vahvuudesta. Tiistain kierroksella esimerkiksi Pelicans-Tappara-ottelusta puuttuvat karanteenien takia Hannes Björninen, Valtteri Kemiläinen, Michal Moravcik, Jiri Smejkal ja Dominik Hrachovina.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kertoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella mielipiteensä ja piti valitettavana, että korona pääsi viime viikolla pelatun Ruotsin EHT-turnauksen kuplan sisälle.

– Riski oli tiedostettu ja se oli olemassa, vaikka kupla rakennettiin kuinka hyvin. Kupla kaiketi oli sinällään ihan pitävä, koska muiden maiden pelaajilla ei ole todettu tartuntoja. Se johtui todennäköisesti pitkästä itämisajasta, minkä takia korona pääsi kuplan sisälle, Nurminen pohti.

Nurmisen mukaan koko maailmaa ei voi pysäyttää koronan vuoksi, vaan pitää elää nykyisen kanssa mahdollisimman normaalia elämää.

– Myös kansainvälisiä tilaisuuksia täyttyy järjestää, vaikka valitettavasti näinkin käy, kuten nyt nähtiin.

Nurminen: Kritiikki lähinnä parilta median edustajalta

EHT-turnauksen saamaa kritiikkiä Nurminen ei lähde allekirjoittamaan.

– Äänekkäintä kritiikkiä olen nähnyt lähinnä vain parilta median edustajalta. EHT:llä on erittäin merkittävä rooli suomalaisessa pelaajakehityksessä ja sen tuotannossa. Tiedämme kaikki, kuinka merkittävä hyppy on kansallisen liigan huipulta kansainväliselle huipulle. EHT on tärkeä palikka tässä kokonaisuudessa.

– Se myös lisää lajin suosiota, kun Leijonat - koko kansan joukkueena - on useaan kertaan vuoden aikana "näytillä" faneille ja suurelle yleisölle.

Nurminen kehuu Jääkiekkoliiton ja SM-liigan yhteistyötä.

– Meillä (Jääkiekkoliitolla) on hyvä keskusteluyhteis kaikkien liigaseurojen kanssa ja kehitämme hyvässä yhteistyössä Suomi-kiekkoa. En allekirjoita myöskään väittämää, että loukkaantumisia sattuisi paljon tai usein (maajoukkueessa). Valitettavasti nekin kuuluvat kuitenkin osana tähän lajiin.

Joidenkin liigaseurojen suunnasta on tullut palautetta, ettei tällaisena aikana ei saisi pelata maajoukkueturnauksia nykyisessä muodossaan.

– Se on ihan validi keskusteluaihe nostaa esille. Me näemme tilanteen, ettei kukaan pysty nyt ennustamaan kuinka pitkään ja millaisena korona vaikuttaa. Nyt on loydettävä toimintamalleja, että yhteiskunta pysyy pyörimässä. Tässä ymmärrän kritiikin tai ainakin kommentit asiasta.

Juujärvi sorvaisi peliohjelman uuteen uskoon

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Juujärvi totesi Yle Puheen jääkiekkokierroksella, että tällä kertaa koronariski valitettavasti toteutui.

– Kun Liigassa pelataan tässä vaiheessa tosi paljon pelejä, joita on siirrretty tähän vaiheeseen, niin kiivas ottelutahti lisää negatiivista vaikutusta tähän koko asiaan. Paljon jää tärkeitä pelejä nyt tärkeiltä pelaajilta väliin, ymmärtää Juujärvi.

Juujärvi näkee asiat hyvin samankaltaisena kuin Jääkiekkoliiton Nurminen.

– Maajoukkueen vinkelistä asiat ovat ihan kuten Nurminen edellä kertoi. Kun reunaehdot ovat kerran nuo, niin niiden mukaan on mentävä. Liigan on nyt jatkossa päätettä, hyväksyvätkö he edelleen nämä nykyiset arvot ja onko meillä päteviä muutosehdotuksia.

Juujärvellä on ratkaisu kiperään tilanteeseen. Kiekkoasiantuntijan mielestä maajoukkueen ja Liigan tilanne on tällä haavaa jopa absurdi ja aika tavalla vääristynyt. Hän lähtisi rakentamaan palapeliä aikatauluista.

– Tämän symbioosin toimivuuden kannalta seurojen oma toiminta tulee rakentaa siten, että se kestää koko kauden ajan. Tärkeät, menetetyt pisteet kauden aikana avainpelaajien poissaolojen muodossa, ovat isossa osassa keväällä, kun katsotaan pudotuspeliasemia.

– Minusta ratkaisu voisi olla se, että liigakausi aloitettaisiin aiemmin, vaikka elokuussa. Ne 60 ottelua pelattaisiin nykyistä löyhemmällä aikataululla. Silloin kenenkään joukkueen tähtipelaajan tai valmentajan ei tarvitsisi olla pois liigapeleistä maajoukkueen takia ja tuolloin olisi aina paikka vetää pieni hengähdystauko.

Juujärvi muistutti, että Liigan kiinnostavuuden kannalta suurelle yleisölle on tärkeää, että maajoukkueasiat tulevat heille mahdollsimman tutuiksi.

Lue myös

EHT-turnauksen koronakupla puhkesi, Leijonien joukkueessa koronatartunta

Suosittelemme sinulle