Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yritysbarometri: Yli puolet Kymenlaakson yrityksistä pohtii omistajanvaihdosta

Kymenlaaksossa tulevien omistajanvaihdosten määrä näyttäisi olevan valtakunnallista tasoa korkeammalla.

Tarjoilija täyttää kylmäkaappia juomilla ravintolassa.
Esimerkiksi ravintola-alan yritykset ovat kärsineet koronapandemiasta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Juulia Tillaeus
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli puolet Kymenlaakson yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavien kymmenen vuoden aikana, ja kolmasosa seuraavan viiden vuoden aikana.

Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien, työ- ja elinkeinoministeriön ja Finnveran pk-yritysbarometrista.

Kymenlaaksossa tulevien omistajanvaihdosten määrä näyttäisi olevan valtakunnallista tasoa korkeammalla.

– Myös aikomus hakea rahoitusta omistajanvaihdoksiin on Kymen alueella edellistä vuotta korkeammalla tasolla. Omistajanvaihdos on erinomainen kasvun ja uudistumisen väline myös kriisin jälkeisen uuden kasvun rakentamisessa, Finnveran aluepäällikkö Elisa Sipponen sanoo tiedotteessa.

Valtaosa yrityksistä suunnitellut lomautuksia

Vaikea taloustilanne heijastuu pienten ja keskisuurten yritysten sopeuttamistarpeeseen. Kymenlaaksossa lähes 60 prosenttia yrityksistä on suunnitellut lomautuksia ja yli 70 prosenttia työaikajärjestelyjä.

Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä suhteessa investointejaan lisääviin yrityksiin.

Valtaosa pk-yrityksistä on valmistautunut koronapandemian jälkeiseen aikaan. Kymenlaaksossa kolmannes yrityksistä on kehittänyt uusia tuotteita ja palveluita. Toimintatapojaan on muokannut lähes neljännes yrityksistä. Myös digitalisoituminen on ottanut suuren loikan eteenpäin, sillä vajaa viidennes yrityksistä on kehittänyt uusia liiketoimintamalleja digitalisoinnin avulla.

Kymenlaakson pk-yrityksistä vain 14 prosenttia aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan vuoden aikana. Rahoitusta aiotaan hakea valtakunnallista tasoa yleisemmin investointeihin.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme