Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Venäjän taajuudet eivät olekaan este – nyt 5G-verkon rakentajat lupaavat loistoyhteydet itärajalle

Verkon rakentajan mukaan Venäjän taajuusrajoitteet eivät vaikuta ainakaan alkuvaiheessa verkon tehokkuuteen.

Två höga 5G-master mot en blå himmel.
5G-mastot tulevat myös itärajalle. Kuva: /All Over Press
Kalle Schönberg
Avaa Yle-sovelluksessa

DNA:n ja Telian yhteistä 5G-mobiiliverkkoa Itä-Suomeen rakentava Suomen yhteisverkko Oy haluaa hälventää huolia siitä, että itärajalle ei saada yhtä tehokasta 5G-verkkoa kuin muualle Suomeen.

– Pystymme tekemään hyvän 5G-verkon itärajalle ja se on tarkoitus tehdä jo tänä vuonna, Suomen yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan 5G-verkko saadaan tänä vuonna koko Etelä-Karjalan alueelle ja Kymenlaaksossa Miehikkälän ja Virolahden kuntaan.

Lisäksi 5G-verkko on tulossa tänä vuonna 16 muuhun kuntaan ja kaupunkiin itärajalla. Kunnat sijaitsevat pitkin rajaa etelästä pohjoiseen.

Rajavyöhyke -kyltti
Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Venäjän taajuudet esteenä

Yle sai aikaisemmin DNA:lta ja Telialta tietoja, joiden mukaan itärajalle ei voida rakentaa täyden tehon 5G-mobiiliverkkoa. Tähän olisi syynä se, että Venäjä käyttää omassa tietoliikenteessään osin samoja taajuuksia kuin Suomi omassa 5G-verkossaan.

Lue lisää: Nopea 5G-mobiiliverkko jää osassa Suomea vain haaveeksi – tukiasemia ei saa rakentaa, koska ne häiritsevät venäläisten yhteyksiä

Suomessa 5G-verkkoa rakennetaan 3,4–3,8 gigahertsin taajuusalueelle. Venäjä kuitenkin käyttää samalla alueella olevaa 3,6–3,8 gigahertsin taajuusaluetta muun muassa oman satelliittiliikenteensä vastaanottamiseen.

DNA:n ja Telian mukaan tämän vuoksi noin 60 kilometriä leveä kaistale Suomen ja Venäjän väliseltä valtiorajalta Suomen puolelle olisi jäämässä ilman tehokkainta 5G-nopeutta.

Taajuuksia riittää verkon rakentamiseen

DNA:n ja Telian yhteisverkkoa itärajalle rakentava Suomen yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen myöntää, että Venäjän käyttämät taajuudet asettavat rajoitteita itärajalla.

Hänen mukaansa Venäjän rajoitteet eivät kuitenkaan vielä vaikuta uuden 5G-verkon tehokkuuteen rajalla.

– Meillä on siellä vielä aika paljon taajuuskapasiteettia käytettävissä verkkojen rakentamiseen. Tämän vuoksi sanon, että meillä on mahdollisuus tehdä sinne hyvä verkko, Jokinen vakuuttaa.

Jokisen mukaan itärajalle rakennettava 5G-verkko vastaa nopeudeltaan muualle maahan rakennettavia verkkoja.

– Sanoisin jopa, että se on paras 5G-verkko, jonka tänä vuonna rakennamme, koska laitamme sinne aivan uusinta tekniikkaa.

Imatralla tyytyväisiä

Imatran kaupungin keskusta on aivan itärajan vieressä. Kaupungissa ehdittiin jo huolestua tiedoista, että itärajalle ei mahdollisesti olisikaan tulossa tehokasta 5G-verkkoa.

– Vähän kauhun sekaisin tuntein joutui tuota asiaa miettimään, koska toimivat tietoliikenneyhteydet ovat todella tärkeä asia kaupungin elinvoimalle, Imatran kaupungin tieto- ja digipalvelupäällikkö Marko Hyvönen sanoo.

Imatran kaupungin tieto- ja digipalvelupäällikkö Marko Hyvönen
Imatran kaupungin tieto- ja digipalvelujen johtaja Marko Hyvönen on tyytyväinen 5G-verkon tuloon Imatralle. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Suomen yhteisverkkojen vakuutus tehokkaan 5G-verkon rakentamisesta itärajalle onkin otettu kaupungissa huojentuneena vastaan.

– Kyllähän se tuntuu syötöltä takavasemmalta suoraan lapaan. Saamme nyt tänne tehokkaat yhteydet sekä paikallisille asukkaille että myös esimerkiksi kakkosasunnon ostajille pääkaupunkiseudulta ja myös kesäasukkaille, Hyvönen sanoo.

Itärajan verkon kehittäminen vielä epävarmaa

5G-verkon myötä tietoliikennenopeudet voivat jopa kymmenkertaistua. Nopeus riippuu kuitenkin myös verkon käyttäjämäärästä, tukiasemasta ja päätelaitteesta.

Jokinen myöntää, että Venäjän taajuusrajoitukset itärajalla voivat vaikuttaa verkon tehokkuuteen, mutta vasta tulevaisuudessa.

– Itärajalla kehityspotentiaali 5G-verkoissa ei ole samanlainen kuin esimerkiksi läntisessä Suomessa, jos Venäjän rajoituksissa ei tapahdu mitään muutoksia.

Jokinen uskoo, että Venäjä itse luopuu rajoituksista lähivuosina ja ryhtyy käyttämään taajuuksia samaan tapaan kuin Suomessa.

– Näen, että tekninen kehitys tulee olemaan sielläkin saman suuntainen kuin Suomessa eli kyllä tähänkin ongelmaan ratkaisut keksitään.

Suomi on taittanut peistä Venäjän kanssa taajuuksien käytöstä itärajalla käytännössä jokaisen uuden verkkosukupolven rakentamisen yhteydessä. Näin on käynyt muun muassa 3G- ja 4G-verkkojen rakentamisen yhteydessä.

Asioista on osittain myös päästy sopuun.

Lue lisää: Syvä maaseutu jää ilman huippunopeaa 4G-verkkoa rajalla – Venäjän takia

Lue lisää: Suomi ja Venäjä sopivat raja-alueen 3G-verkosta

Korjaus 17.2.2021 kello 13.55: Tekstissä väärin mainittu Elisa muutettu Teliaksi.

Suosittelemme