Hyppää sisältöön

Katso video: Nuoret rynnivät Espanjan kaduille vastalauseena kruunua kritisoineen räppärin vangitsemiselle

Rapmuusikko Pablo Hasél sai vankeustuomion lyriikoista ja tviiteistä, joissa pilkataan oikeuden mukaan kuningasta ja ylistetään terrorismia.

Mielenosoitus Barcelonassa
Mielenosoitus Barcelonassa

BARCELONA Pandemia ei pysäyttänyt tiistai-iltana ihmisiä, jotka rynnivät Barcelonan ja Valencian kaduille osoittamaan mieltä rapmuusikko Pablo Hasélin ja sananvapauden puolesta.

Mellakkapoliisit pidättivät Hasélin aaamupäivällä Kataloniassa sijaitsevassa Lleidan yliopistosta. Räppäri oli aikaisemmin tuomittu yhdeksäksi kuukaudeksi vankilaan tviiteistä ja lyriikoista, joiden oikeus katsoi loukkaavan monarkiaa sekä ihannoivan terrorismia.

Hasélin oli määrä astella vankilaan perjantaina, mutta hän jätti saapumatta paikalle.

Poliisit joutuivat pidättiämään räppärin yliopistosta, jonne hän oli linnoittautunut kiinniottamista vastustavan tukijoukkonsa kanssa. Hasél ei tehnyt kiinniottotilanteessa vastarintaa, mutta hänen pidätyksensä aiheutti raivoa Kataloniassa ja Valenciassa.

Ainakin 15 ihmistä pidätettiin ja kaksi loukkaantui pelkästään Barcelonassa ja muualla Kataloniassa poliisin ja pääosin nuorista koostuvan mielenosoittajajoukon yhteenotoissa.

Myös Valenciassa mielenosoitus äityi käsirysyksi. Mielenosoittajat huusivat iskulauseita ja polttivat roskiksia, poliisi vastasi ampumalla heitä muun muassa vaahtokumiluodeilla.

Yle listasi Espanjaan kuohuttavan tapauksen yksityiskohdat ja mitä räppärin tuomiosta voi seurata:

1. Mitä lyriikoissa oikein sanottiin?

32-vuotias Pablo Hasél, oikealta nimeltään Pablo Rivadulla Duró on katalaaniräppäri ja aktivisti, joka tunnetaan vasemmistolaisista ja vallanpitäjiä arvostelevista poliittisista lyriikoistaan.

Tuomion Hasél sai muun muassa kappaleesta, jossa syytetään Jemenin lasten kärsivän Saudi-Arabian kanssa veljeilevän Espanjan kuningasperheen vuoksi.

Oikeus perusteli tuomiota myös lyriikoilla ja tviiteillä, joissa ihannoitiin sen mukaan baskijärjestö ETA:n terrorismia ja kannustettiin iskemään monarkiaa sekä Espanjan poliisia vastaan.

Ensimmäistä kertaa Hasél tuomittiin (siirryt toiseen palveluun)samankaltaisista rikoksista jo vuonna 2014, mutta korkein oikeus kumosi lopulta tuomion.

2. Monarkiaa ei saa arvostella

Hasél ei ole ainoa, joka on joutunut ongelmiin monarkian arvostelemisesta. Tapauksia on lukuisia.

Vuonna 2018 mallorcalainen rapmuusikko Valtònyc joutui pakenemaan Belgiaan vankilatuomiota (siirryt toiseen palveluun), jonka hän sai niin ikään kruunun loukkaamisesta. Muusikko on maanpaossa edelleen.

Myös espanjalaiskoomikko Dani Mateo sai muutama vuosi sitten syytteen niistettyään sketsin yhteydessä Espanjan lippuun. (siirryt toiseen palveluun)

Syytteen nosti paikallinen poliisiyhdistys eikä se johtanut tuomioon. Espanjan lain mukaan monarkian loukkaaminen on rikos, ja myös terrorismin ihannoiminen voi viedä vankilaan.

3. Muutos sananvapautta koskevaan lainsäädäntöön

Hasélin vangitseminen on nostanut Espanjassa jälleen pinnalle keskustelun ilmaisuvapauden rajoista ja sananvapaudesta.

Maan puolueet ovat pitkään kiistelleet monarkian loukkaamista ja sananvapautta koskevan lainsäädännön muuttamisesta. Nykyinen vasemmistohallitus on ilmoittanut muuttavansa lakia niin, ettei vastaavista rikoksista voida enää tuomita vankeuteen.

Hasélin tueksi ovat asettuneet paitsi tavalliset kansalaiset myös lukuisat julkisuudenhenkilöt (siirryt toiseen palveluun), kuten elokuvaavaohjaaja Pedro Almodóvar.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ilmaissut tukensa (siirryt toiseen palveluun) räppärille. Tuomio ei ole vaientanut Hasélia. Viime perjantaina hän julkaisi kuningas Felipeä arvostelevan kappaleen. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

BBC: Spain: Rapper Pablo Hasel who fled to university sent to jail (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle