Hyppää sisältöön

Exit – toivon sana

Voisiko turvallisille tapahtumille näyttää vihreää valoa?

Huoli kulttuuri- ja tapahtuma-alan tulevaisuudesta kasvaa.

Etujärjestöt pitävät kulttuurin kenttää koskevia rajoituksia kohtuuttomina ja osin perusteettomina, jopa perustuslain vastaisina. Työskentely alalla on pitkälti estetty. Ensimmäiset tapahtumia koskevat koronarajoitukset määrättiin 12. maaliskuuta 2020.

Alojen toimijoiden mitta on täysi, kun ahdinkoa on jatkunut pian vuoden päivät.

"Kriisiä on kestetty ja tilanteeseen sopeuduttu, mutta jaksamisen henkiset ja taloudelliset rajat alkavat tulla vastaan."

Taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen tiedotteessa 16.2.2021

"Korona vei kaikki työmahdollisuuteni. Silti en ole saanut senttiäkään koronatukea valtiolta."

Teatterialan freelancer Henry Räsänen Ylellä 28.1.2021

"Jaksuhaleja on kuultu, mutta mitään tekoja ei olla nähty."

Muusikko Paula Vesala Ylellä 13.2.2021

Ylivoimaisesti hankalin tilanne on alalla työskentelevillä tuhansilla freelancereilla, joiden asema työmarkkinoilla oli heikko jo ennen pandemiaa. Monia freelancereita yhdistävät pienet ja pirstaleiset tulot sekä puutteellinen sosiaaliturva.

Taide- ja kulttuuriala työllistää Suomessa yli 130 000 ihmistä. Ammattitaiteilijoita Suomessa on yli 25 000. Suurin osa alalla työskentelevistä on freelancereita.

"Freelancereiden terveydentilaa selvittävän tuoreen kyselyn tulokset kertovat merkittävästä työperäisestä stressistä, uupumuksesta sekä toimeentuloa ja töiden jatkuvuutta koskevasta huolesta."

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry tiedotteessa 16.2.2021

Moni päättäjä on myöntänyt, että ahdinko on syvä. Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti joulukuussa työryhmän selvittämään yhteisiä periaatteita korona-ajan tapahtumajärjestämiseen, mutta työ on kesken. Kulttuuriministeri Annika Saarikko lupasi keskiviikkona Ylen haastattelussa kolme tukitoimea helpottamaan kulttuurialan kriisiä.

“Tähänastiset tuet ovat olleet riittämättömiä. On ollut liian monia taiteilijoita, jotka olisivat olleet oikeutettuja tukeen. Tukipäätökset on tehty alueellisesti, mutta tukipotti on ollut liian pieni.”

Kulttuuriministeri Annika Saarikko Yle aamussa 17.2.2021

Kahdeksantoista taiteilijajärjestön yhteinen äänitorvi Forum Artis julkaisi tänään torstaina avoimen kirjeen ministereille. Yksi kirjeen pääaiheista on nimenomaan freelancereiden tuen merkitys paitsi kulttuuri- ja tapahtuma-alalle myös koko yhteiskunnalle.

"Freelancerit ovat jääneet yksin ja syrjään. Taiteilijat eivät pulpahda pandemian jälkeen esiin luomaan yhteiskuntaan henkistä hyvinvointia, jos he ovat ennen sitä kuolleet nälkään.”

Forum Artis -järjestön pääsihteeri Hanna Kosonen Ylelle 18.2.2021

"On välttämätöntä tukea organisaatioita, jotta taiteen rakenteet eivät sorru. Samalla täytyy korvata tulonmenetykset myös kaikille freelancereille ja pien- ja yksinyrittäjille, joilta ammatin harjoittaminen on tällä hetkellä estetty."

Avoin kirje ministereille, Forum Artis 18.2.2021

Exit.

Ennen pandemiaa sanaa kuuli käytettävän onnistuneen yrityskaupan yhteydessä. Yrittäjä pääsee irti ja rikastuu.

Nyt sanasta on tullut kulttuuri- ja tapahtuma-alan oljenkorsi. Eri tahot vaativat alalle exit-suunnitelmaa, poispääsyä koronakurimuksesta, jotta rattaat alkaisivat taas pyöriä.

"Taideneuvosto vaatii tulevaisuuden näkymää ulos kulttuurialan kriisistä – vaarana peruuttamattomat vauriot työllistävälle, kasvavalle ja hyvinvointia luovalle alalle."

Taideneuvoston tiedote 16.2.2021

Järjestöjen kaipaaman exit-suunnitelman ydin olisi, että tapahtumien luonne otettaisiin huomioon rajoituksia määrättäessä. Monia tapahtumia ja kulttuuritilaisuuksia voisi selvitysten mukaan järjestää turvallisesti, mutta tällä hetkellä rajoitukset koskevat kategorisesti kaikkia tapahtumia.

"On järjetön ajatus, että koko ala on kiinni, koska stadionia tai isoa festivaalia ei voida myydä täyteen."

Forum Artis -järjestön pääsihteeri Hanna Kosonen Ylelle 18.2.2021

”Pitää lähteä siitä, miten tapahtumien järjestäminen on turvallista, eikä vain siitä, miten tätä voitaisiin rajoittaa.”

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko Helsingin Sanomissa 16.2.2021

"Joidenkin toimenpiteiden olematon hyöty ja niiden epäoikeudenmukaisuus on rapauttanut uskoa viranomaisten kyvykkyyteen."

Avoin kirje ministereille, Forum Artis 18.2.2021

"Yksi vuosi pinnisteltiin, mutta nyt on herätty siihen, että tässä on varmaan vielä toinen edessä. Valoa tunnelin päähän ei anneta."

Forum Artis -järjestön pääsihteeri Hanna Kosonen Ylellä 18.2.2021

Tekijät

Mattias Mattila, Jyrki Lyytikkä, Jyrki Lyytikkä / Yle, Nelli Kenttä / YleX, Helena von Alfthan / Yle, Amanda Vikman / Yle, Rebecka Svedberg / Yle, Berislav Jurišić / Yle, Gudellaphoto / Mostphotos, Anthony Delanoix / Unsplash