Hyppää sisältöön

Lägreidille ensimmäinen maailmanmestaruus – Seppälän huippuonnistuminen suli viimeisellä ampumapaikalla: "En voi syyttää kuin itseäni"

Tero Seppälä ampui viimeisellä penkalla kolme ohilaukausta ja putosi liki 40 sijaa.

Lägreid maailmanmestaruuteen ensimmäisissä MM-kisoissaan
Lägreid maailmanmestaruuteen ensimmäisissä MM-kisoissaan

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Norjan Sturla Holm Lägreid tuuletteli ensimmäiseen henkilökohtaiseen maailmanmestaruuteensa miesten normaalimatkalla ampumahiihdon MM-kisoissa Pokljukassa Sloveniassa.

Pokljukan MM-kilpailut ovat Lägreidin, 23, uran ensimmäiset. Kahdessa edellisessä startissaan Lägreid oli seitsemäs ja kuudes. Hän hiihti sekaviestin kultaa voittaneessa Norjan joukkueessa.

Lägreid läpäisi 20 kilometrin kilpailun nolla-ammunnalla. Myös toiseksi sijoittunut ja 16,9 sekuntia norjalaiselle hävinnyt Saksan Arnd Peiffer kaatoi kaikki 20 taulua. Norjalainen pronssimitalisti Johannes Dale ampui yhden ohilaukauksen ja jäi voittajalle 40,9 sekuntia.

Tero Seppälä oli parhaana suomalaisena 37:s. Hän oli viimeiseen ampumapaikkaan asti kiinni huippusuorituksessa ja sijoituksessa kymmenen parhaan joukossa. Hän kuitenkin ampui kolme laukausta ohi ja putosi kolmen sakkominuutin vuoksi tuloslistan yhdeksänneltä sijalta 47:nneksi ennen viimeistä hiihto-osuutta.

Seppälän paras sijoitus MM-tasolla on 28:s. Kun suomalainen kuuli taistelevansa hyvästä sijoituksesta, paineet onnistua viimeisellä ampumapaikalla kasvoivat.

– En voi syyttää kuin itseäni. Keli oli aivan tyyni ja omasta mielestäni tulin samalla tavalla ammuntaan. Tiedostin kuitenkin sen, mihin on mahdollisuus. Ensimmäistä kertaa tuollaisessa tilanteessa ja MM-kisat, niin onhan se kova paikka, mutta kyllä silti pitäisi onnistua. Sillä ne mestarit erottuvat muista, Seppälä totesi.

Tero Seppälä ammunta sujui normaalimatkan alussa hyvin, mutta viimeisellä pystypaikalla hän ampui kolme ohi. Kuva: EPA

Maalissa Seppälän ero kärkeen oli hieman alle viisi minuuttia. Hiihtoajoissa hän oli kymmenenneksi nopein. Vaikka viimeinen ammunta harmitti, jaksoi suomalainen jahdata pistesijoja vielä viimeisellä viidellä kilometrillä. Hyvävireinen Seppälä nousi pätkällä kymmenen sijaa.

– Tänään oli huolto tehnyt tosi hyvää työtä, pystyin rentoa ja kovaa hiihtoa vetämään. Alku lähti hyvin ammunnankin osalta. Suksiin olen tosi tyytyväinen, Seppälä sanoi.

Tuomas Harjula ampui Seppälän tapaan neljä sakkominuuttia ja oli lopputuloksissa 65:s. Kuusi sakkoa ampunut Olli Hiidensalo oli 95:s.

Harjula valitteli keskittymisensä herpaantumista viimeisellä pystypaikalla. Myös hän oli ampunut vain yhden ohilaukauksen kolmella ensimmäisellä ampumapaikalla, mutta viimeisellä paikalla lipsahti kolme ohi.

– Viimeinen kierros oli ihan hyvä, olin ihan hyvävoimainen vielä, eikä tullut katkeamista. Jos olisin ampunut hyvin, olisi ollut sauma TOP20:een. Hiihto tuntui hyvältä, samoin suksi. Viimeiseen pystyyn kaatui tämän päivän onnistuminen. Harmittaa aika kovasti, mutta näistä pitää vain oppia, Harjula manasi.

Hiihtonopeus avaa mahdollisuuksia menestykseen

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu nostaa kaksi mahdollista syytä Seppälän katkeamiselle ja kolmelle ohilaukaukselle viimeisellä ampumapaikalla.

– Väsymys on yksi tekijä. Tosin Tero hiihti vahvasti viimeisen pätkän, joten ehkä ohilaukaukset johtuivat siitä, mitä hän kävi läpi korvien välissä. Se ei ollut mikään nopea ammunta Terolle. Hän varmaan tiesi, mihin on yltämässä, ja alkoi varmistella. Rutiineista poikkeaminen kostautui, Kotikumpu arvioi ja lisäsi, että Seppälän tekemät virheet olivat melko pieniä.

Seppälä kertoi tilanteen olleen hänelle uusi: suomalaisurheilija ei ollut tottunut siihen, että kärkisijat ovat käsin kosketeltavissa. Kotikumpu nostaa ratkaisuksi mielikuvaharjoittelun, joita monet huiput hyödyntävät.

– Jos harjoituksissa kuvittelee, että tilanne on arvokisojen viimeinen ja ratkaiseva ampumapaikka, tositilanteessa se sujuu samalla rutiinilla.

Kotikumpu iloitsi Seppälän parantuneesta hiihtovauhdista

– Tero oli kymmenes hiihtovauhdissa ja hyvällä ammunnalla aivan iskuetäisyydellä kärjestä. Kun ammunta sujuu, Teron hiihtovauhti avaa mahdollisuuksia menestykseen.

Päivitetty kello 18.22: Täydennetty Tero Seppälän ja Ville Kotikummun kommenteilla.

Lue myös:

Davidova yllätti MM-kultaan normaalimatkalla, Mari Eder harmitteli ensimmäistä pystyammuntaa: "Kisa meni siinä jo ohi"

Eckhoff jatkaa kultaputkeaan – Ederiltä mainio nousu takaa-ajossa

Jacquelin upealla esityksellä takaa-ajon maailmanmestariksi, Harjula ylsi ainoana suomalaisena 30 parhaan joukkoon

Suomalaisnaisilla murheellinen päivä ampumapenkalla – mitaleille saatiin yllätysnimi

Suosittelemme sinulle