Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nooralotta Neziri sai varoituksen ja jäi telineisiin Puolassa – jättää SM-hallit väliin lääkärin määräyksestä: "Se olisi väärin muita kohtaan"

Kristiina Mäkelä, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri jäivät kauas kauden parhaistaan Torunissa.

Nooralotta Neziri
Nooralotta Nezirin alkukausi on ollut erittäin onnistunut, sillä hän on parantanut 60 metrin aitajuoksun Suomen ennätystä kahdesti. Puolan Torunissa hänellä ei kuitenkaan ollut onnea matkassa. Arkistokuva. Kuva: imago sport
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Aitajuoksija Nooralotta Neziri kilpaili keskiviikkona viimeistä kertaa ennen yleisurheilun hallikauden huipentavia SM- ja EM-hallikisoja, mutta tällä kertaa Puolan Torunista kansainvälisistä hallikilpailuista ei ollut kotiinviemiseksi huippuaikaa tai uutta Suomen ennätystä.

Alkueränsä Neziri voitti varmalla vedolla ja ajalla 8,08. Finaalissa hän pääsi keskiradalle ja sai loistolähdön. Juoksu kuitenkin ammuttiin takaisin, kun lähettäjä tulkitsi Nezirin nykäisseen tai irronneen telineistä sallittua reaktioaikaa nopeammin.

– En tiedä reaktioaikaani. Ajattelin, että reagoin paukkuun ja tiesin, että se on nopea. Koen, että en ottanut varaslähtöä, enkä luultavasti ottanutkaan, koska en saanut punaista korttia, Neziri kertasi puhelimitse Yle Urheilulle.

Varoituksen saanut suomalainen oli toisessa lähdössä varovainen ja jäi jo alkusileällä metrin päähän kilpakumppaneistaan.

– Jostain syystä en saanut kakkoslähtöä kasaan. Se oli tietysti ihan oma moka. Ei siinä pitäisi mennä pasmat sekaisin, ja olen ennenkin pystynyt lähtemään varaslähdön jälkeen. Tänään nyt oli huono päivä. Kisa lähti huonoille raiteille alusta asti.

– Jos nyt ihan summaan tämän: katastrofi, Neziri totesi.

Jo ennen maaliviivaa hidastanut Neziri kellotti ajan 8,19 ja oli kuudes. Kilpailun voitti Yhdysvaltain Christina Clemons kauden kärkiajalla 7,81. Hän oli ylivoimainen, sillä puolalaiset Karolina Koleczek ja Pia Skrzyszowska juoksivat toiseksi ja kolmanneksi ennätyksillään 7,98 ja 8,00.

60 metrin aitajuoksun Suomen ennätystä tällä kaudella aikaan 7,91 kohentaneen Nezirin oli määrä kilpailla seuraavaksi sunnuntaina SM-halleissa kotikaupungissaan Jyväskylässä, mutta kisat jäävät väliin.

– Pakollinen päätös, koska täältä ei oikein tule lentoja, vaan lennämme Amsterdamin kautta. Tulen vasta torstaiyönä Suomeen ja olen vasta perjantaina Jyväskylässä. Lääkäri sanoi, että en saa osallistua SM-halleihin. Se olisi väärin muita kohtaan, että kesken karanteenin osallistuisin SM-halleihin, Neziri kertoi.

– Se tulee ihan sopivaan saumaan, ehtii palautua reissusta. Pitää saada kroppa kuntoon treeneillä ja levolla, että on EM-halleissa iskussa.

EM-hallit kilpaillaan tämän illan kisa-areenalla Torunissa 5.–7. maaliskuuta. Neziri on Euroopan tilastossa kolmantena ja yksi mitalisuosikeista.

Hurske ei puolusta EM-nelossijaansa

Reetta Hurske jäi 60 metrin aitojen alkuerässään neljänneksi ajalla 8,26. Hän jäi kauden parhaastaan 22 sadasosaa. Osa vaisusta tuloksesta selittyi huonolla lähdöllä.

– ­Lähettäjä ampui tosi nopeasti. En kerennyt kunnolla valmiit-asentoon, kun laukaus tuli. Jos lähdössä jää kymmenyksen, siinä tulee kiire, Hurske tuumi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Hurskeen ennätys 7,97 syntyi kaksi vuotta sitten Glasgow'n EM-hallikisojen alla. Hurske ilmoitti keskiviikon pettymyksen jälkeen, ettei häntä nähdä Torunissa reilun kahden viikon päässä puolustamassa EM-hallien neljättä sijaansa.

Hurske manasi heikkoa reaktiotaan ja alkukiihdytystään ensimmäiselle aidalle. Normaalisti terävä alku on ollut hänen vahvuutensa.

– Näillä näkymin en ole lähdössä EM-kilpailuihin. Nyt on realistisempaa palata treenien pariin ja keskittyä kesään, Hurske sanoo.

Hurske ei usko, että hän ehtisi saada kurssin käännettyä EM-halleihin mennessä. Finaaliin olisi kelpo mahdollisuudet, sillä Hurske on Euroopan tilastossa kymmenen joukossa. Hurske jättää Nezirin tavoin myös SM-hallit väliin.

– Minun tavoitteeni ei ole ollut tavoitella EM-kilpailuissa finaaliin. Tavoite on paljon korkeammalla, mutta tämän talven suorituksilla minulla ei olisi EM-kilpailuissa mitään palaa, Hurske sanoo.

Hurske siirtyi syksyllä Antti Haapakosken valmennukseen.

– Varmaan tämä on sisäänajoa valmentajan vaihdoksen jälkeen, mutten ole tyytyväinen. Ei minun tavoitteeni ole ollut juosta tällaista hallikautta, Hurske sanoo.

Mäkelä pettyi

Kristiina Mäkelä jäi 47 senttimetrin päähän kauden parhaastaan naisten kolmiloikkakilpailussa Torunissa. Mäkelä loikki ensimmäisellään tuloksen 13,77, jolla hän oli lopulta neljäs.

Mäkelän kaksi muuta mitattua hyppyä kantoivat 13,72 ja 13,65.

Hyvätasoisen kilpailun voitti Kreikan Paraskevi Papahristou halliennätyksellään ja maailman kärkituloksella 14,60. Kolmen vuoden takainen Euroopan mestari on hypännyt ulkona 14,73.

Päivitetty kello 21.45: Täydennetty juttua Nooralotta Nezirin kommenteilla.

Lue myös:

Valmentaja kertoo ällistyttävästä muutoksesta Nooralotta Nezirin tekemisessä – hurjassa iskussa oleva pika-aituri on jopa suosikki EM-mitaleille

Nooralotta Nezirin mieletön vire jatkui Ranskassa! Sivusi SE:tä äärimmäisen tasaisessa kilpailussa

Nooralotta Neziri aitoi jälleen naisten 60 metrin aitojen uuden halli-SE:n – aituri yllättyi ajastaan: "Ei mitenkään täydellinen juoksu"

Suosittelemme