Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisi epäilee: Teemu Torssonen lavasti poliittisen iskun autoonsa, jotta ei menettäisi ampuma-aseitaan – aseet löytyivät kaverin luota

Teemu Torssonen kiistää autoiskun lavastamisen. Ampuma-aserikosepäilyä hän kutsuu ”asekätkennäksi” eikä kommentoi sitä.

Teemu Torssonen
Teemu Torssonen vapautui tutkintavankeudesta helmikuun alussa. Viime viikolla syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä häntä vastaan Pekka Katajan murhan yrityksestä.
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän kaupunginvaltuutettua Teemu Torssosta epäillään murtovarkauden lavastamisesta käytössään olleeseen autoon. Asia liittyy epäilyyn ampuma-aserikoksesta, jonka tutkinta alkoi Pekka Katajan murhan yrityksen tutkinnan aikana.

Torssosta epäiltiin perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä, mutta syyttäjä jätti syytteen häntä vastaan nostamatta. 

Torssonen löi miestä kivellä

Epäily murtovarkauden lavastamisesta ja ampuma-aserikoksesta juontaa juurensa keväällä 2020 sattuneeseen tapaukseen. Torssonen kertoi asiasta oman näkemyksensä Facebookissa toukokuussa 2020.

24. toukokuuta tapahtunut yhteenotto alkoi Torssosen mukaan tilanteesta, jossa eräs mies uhkaili hänen puolisoaan. Torssonen meni paikalle ja kohtasi miehen. Tilanteessa seurasi yhteenotto, jonka seurauksena molempia alettiin epäillä pahoinpitelystä. 

Aluesyyttäjä Janne Kangas vahvistaa, että hänellä on syyteharkinnassa asia, jossa Teemu Torssosta epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja yhteenoton toista osapuolta pahoinpitelystä. Kangas ei kommentoi asian yksityiskohtia syyteharkinnan aikana.

Torssonen kommentoi tilannetta toukokuussa Keskisuomalaiselle. Jutussa hän kertoi, että mies hyökkäsi hänen kimppuunsa, jolloin hän löi tätä kivellä. 

Ylelle Torssonen kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen tilanteessa. 

– Kysymys oli itsepuolustustilanteesta eli hätävarjelusta, Torssonen sanoo. 

Auto rikki ja ikkunassa ”natsisika”

27. toukokuuta 2020 Keskisuomalainen uutisoi, että Torssosen käytössä ollut auto oli joutunut ilkivallan kohteeksi. Lehti julkaisi tapauksesta kuvia, joissa näkyy auton rikottu takaikkuna, spraytöherryksiä ja tuulilasinpyyhkimeen kiinnitetty lappu. Lapussa luki ”natsisika”.

Torssonen kertoi Keskisuomalaiselle, että iltaisin ja öisin hänelle on soitettu kymmeniä häirikköpuheluita salatusta numerosta. Hän totesi lehdelle, että hän aikoo lisätä varotoimia puheluiden ja autoiskun takia. 

Ylen hankkimien asiakirjalähteiden perusteella autoisku joutui uuteen valoon Pekka Katajan murhayrityksen tutkinnan aikana.

Epäily automurron lavastuksesta

Kun Torssosta alettiin epäillä kivellä lyömisen takia pahoinpitelystä, poliisi määräsi hänet toimittamaan ampuma-aseensa poliisille. Tämä on tavanomainen toimi tilanteessa, jossa luvallisten ampuma-aseiden haltijaa epäillään rikoksesta. 

Poliisin mukaan Torssonen kuitenkin ilmoitti poliisille, että hänen autoonsa on murtauduttu ja hänen aseensa on varastettu autosta. 

Kun poliisi syksyllä tutki Pekka Katajan murhan yritystä ja Teemu Torssosen epäiltyä osuutta siihen, aseet löytyivätkin yllättäen erään Torssosen tuttavan luota toiselta puolen Suomea. 

Poliisi epäilee, että Torssonen pyysi ystäväänsä hakemaan hänen aseensa ja lavasti automurron. 

Asiasta kirjattiin tutkinnassa epäily törkeästä ampuma-aserikoksesta. Esitutkinta on valmistunut ja asia siirtynyt syyttäjälle. Torssonen kiistää lavastaneensa automurtoa. 

– Se on poliisin käsitys. En ole todellakaan hajottanut autoani, Torssonen sanoo.

Oikeusavustajansa ohjeistuksesta Torssonen ei kommentoi ampuma-aserikosepäilyn yksityiskohtia vaan tyytyy toteamaan, että tällainen ”asekätkentäepäily” on syyteharkinnassa. 

Asekätkennällä tarkoitetaan Suomessa yleisesti jatkosodan aselevon jälkeen alkanutta salaista toimintaa, jossa sodassa käytettyjä aseita kätkettiin ympäri maata. Kätkennän tarkoitus oli varastoida aseita siltä varalta, että Neuvostoliitto aseleposopimuksen vastaisesti yrittääkin miehittää Suomen. 

Lue lisää:

Teemu Torssosta ei epäillä enää Pekka Katajan murhan yrityksestä

Suosittelemme sinulle