Hyppää sisältöön

Ely-keskus: "Tilanne oli poikkeuksellinen ja vakava" – jää jumitti Merikosken voimalaitoksen patoluukkuja Oulussa

Vesi ehti nousta voimalaitoksen yläpuolella nopeasti.

Oulun Merikosken voimalaitos pysähtyi keskiviikkona, mutta patoluukkujen aukeaminen oli vikatilanteessa hidasta. Arkistokuva marraskuulta 2020. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Oulun Merikosken voimalaitoksen keskiviikkona tapahtunut häiriötilanne oli hyvin poikkeuksellinen ja vakava, arvioi patoturvallisuudesta vastaavaan Kainuun ely-keskuksen ympäristön kehittäminen -yksikön päällikkö Timo Regina.

Laitoksen toiminnan keskeytyessä tulvaluukkujen pitäisi aueta automaattisesti, mutta näin ei tällä kertaa tapahtunut. Oulujoen vedenpinta voimalaitoksen yläpuolisella osuudella nousi poikkeuksellisen korkealle.

– Tässä vaiheessa ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, kuinka täpärällä tilanne on ollut, mutta vesi on päässyt nousemaan jo todella korkealle ja pyörätien puolellekin.

Riittääkö padon lämmityslaitteiden teho pakkasilla?

Ensimmäisten arvioiden mukaan tulvaluukkujen aukeamista haittasi rakenteisiin kertynyt jää. Padoissa on lämmitysjärjestelmiä, mutta nyt selvitetään, onko niiden teho riittävä kovien pakkasten aikana.

Ely-keskus pyytää voimalaitoksen omistavalta Oulun Energialta selvityksiä tilanteesta. Ensimmäisten selvitysten mukaan laiminlyöntejä patoturvallisuudessa ei kuitenkaan ole tapahtunut.

– Kun ollaan rakennetun ympäristön ja asutuksen keskellä ja ihmisiä on paljon, on kyse vakavasta tilanteesta.

Jos luukkuja ei olisi saatu auki, olisivat jäät voineet rikkoa sillan ja padon rakenteita. Ylivirtaustilanteessa olisi riski pahimmillaan jopa padon murtumalle, Regina arvioi.

Vedenpinnan vaihtelut ovat rikkoneet jääkantta voimalaitoksen ala- ja yläpuolella ja jäällä liikkumista on toistaiseksi syytä välttää.

Suosittelemme sinulle