Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

EU ehdottaa vihreämpää WTO:ta: Ilmastonmuutoksen torjunta ja työväen oikeudet osaksi kauppapolitiikkaa

Unioni julkaisi torstaina uuden kauppapoliittisen strategiansa.

Ngozi Okonjo-Iweala
EU-komissio uskoo, että WTO:n uudistamiselle avaa tietä Ngozi Okonjo-Iwealan valinta WTO:n pääsihteeriksi sekä Yhdysvaltain hallinnon vaihtuminen Kuva: Martial Trezzini / EPA
Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

EU-komissio on julkaissut uuden kauppapoliittisen strategian, joka tähtää kohti vihreämpää maailmankauppaa.

EU lupaa ottaa ilmastonmuutoksen torjunnan keskeiseksi osaksi kauppapolitiikkaansa. Tarkoituksena on kirjata ympäristöarvot tuleviin kauppasopimuksiin. Unioni lupaa myös luoda mekanismin, jolla varmistettaisiin, etteivät yritykset käytä pakkotyövoimaa.

EU vaatii myös Maailman kauppajärjestön WTO:n uudistamista entistä ympäristötietoisemmaksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi tiettyjen ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen kaupan vapauttamista tai sopimuksia fossiilisten polttoaineiden tukien vähentämisestä.

Komissio aikoo ehdottaa WTO:lle uudistuksia, jotka keskittyvät kestävään kehitykseen, digitaaliseen kauppaan sekä sukupuoleen liittyviin ja työntekijöiden oikeuksiin. Unioni haluaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaan WTO:n sopimuksiin.

Se aikoo myös käynnistää WTO:ssa neuvottelut säännöistä, joiden tavoitteena on estää valtionyhtiöitä vääristämästä kilpailua.

Unioni uskoo, että uuden hallinnon astuminen valtaan Yhdysvalloissa sekä nigerialaisen Ngozi Okonjo-Iwealan valinta WTO:n pääjohtajaksi auttavat saamaan aikaan uudistuksia.

Komissio korostaa, että unioni noudattaa sääntöjä ja aikoo entistä tiukemmin suojella etujaan niitä vastaan, jotka eivät niin tee.

Suosittelemme