Hyppää sisältöön

Espanjassa poliisi pidätti kymmeniä toisen mielenosoitusten yön aikana

Protestit levisivät Katalonian alueelta, jossa osoitettiin jo tiistaina mieltä vankilatuomion saaneen räppärin ja sananvapauden puolesta.

Keskiviikko illan mielenosoitukset alkoivat rauhallisesti, mutta päättyivät levottomuuksiin jälleen. Kuva: Enric Fontcuberta / EPA
Saana Uosukainen

Useissa Espanjan kaupungeissa on viime yönä ollut protesteja, joissa on pidätetty yli 50 ihmistä. Useita myös loukkaantui.

Mielenosoituksia oli ainakin Barcelonassa, Madridissa, Gironassa ja Tarragonassa. Keskiviikkoillan mielenosoitukset alkoivat rauhallisesti, mutta päättyivät jälleen levottomuuksiin.

Mielenosoittajat tekivät barrikadeja ja rikkoivat kauppojen ikkunoita. Useissa kaupungeissa poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen.

Ensimmäiset mielenosoitukset nähtiin tiistaina, kun espanjalainen räppäri Pablo Hasel, 32, pidätettiin tiistaina Lleidan yliopistolta Kataloniasta.

Hänet oli aikaisemmin tuomittu yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen muun muassa monarkiaa halventavista ja terrorismia ihannoivista lyriikoista ja sosiaalisen median viesteistä.

Haselin oli määrä aloittaa rangaistuksensa kärsiminen perjantaina, mutta hän ei saapunut vankilaan.

Haselin tuomiota on arvosteltu laajalti sanavapauden polkemisena. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kutsunut Haselin tuomiota epäoikeudenmukaiseksi ja kohtuuttomaksi.

Hasél ei olekaan ainoa, joka on joutunut ongelmiin monarkian arvostelemisesta. Tapauksia on lukuisia.

Esimerkiksi vuonna 2018 mallorcalainen rapmuusikko Valtònyc joutui pakenemaan Belgiaan vankilatuomiota (siirryt toiseen palveluun), jonka hän sai niin ikään kruunun loukkaamisesta. Muusikko on maanpaossa edelleen.

Myös espanjalaiskoomikko Dani Mateo sai muutama vuosi sitten syytteen niistettyään sketsin yhteydessä Espanjan lippuun. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Katso video: Nuoret rynnivät Espanjan kaduille vastalauseena kruunua kritisoineen räppärin vangitsemiselle

Suosittelemme sinulle