Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hallitus hermostui THL:n ravintola- ja hiihtolomatiedottamisesta – THL:n Tervahauta: Emme voi jäädä katselemaan, virustilanne voi karata käsistä

Hallituksessa on erimielisyyttä, pitääkö koko maan rajoituksia tiukentaa.

Kuvassa on kansliapäällikkö Kirsi Varhila, joka osallistui Ylen koronavirus-aiheiseen erikoislähetykseen 28. toukokuuta 2020.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi käyneensä yhdessä kahden ministerin kanssa keskusteluja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdon kanssa laitoksen eilisestä tiedottamisesta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Maria Stenroos
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Markku Tervahauta puolustaa laitoksen eilistä tiedottamista ja uusia, tiukempia suosituksia.

THL toivoi eilen, että pääkaupunkiseudun baarit, pubit ja yökerhot olisi suljettava kolmeksi viikoksi koronan leviämisen takia. Se myös toivoi pääkaupunkiseudun hiihtolomalaisten välttävän matkustamista. Eteläisimmän Suomen talvilomat alkavat tänään.

THL: pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo laitoksen olevan huolissaan epidemiatilanteesta erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Neljässä kunnassa tilanne on aika lailla hankala ja sieltä tämä arvio tulee. Politiikka ei kuulu meille, mutta tässä tartuntatilanteessa tarvitsemme keinoja joilla vähentää nuoren aikuisväestön kontakteja, Tervahauta sanoo.

 THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta THL:n infotilaisuudessa koronaviruksesta.
THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo, ettei laitos voi jäädä suosituksineen odottelemaan, koska tartuntatilanne pääkaupunkiseudulla heikkenee nopeasti. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Tervahauta muistuttaa, että viranomaisena THL:n tehtävä on jakaa suosituksia ja ohjeita.

– Meillä ei oikein ole mahdollisuutta olla tekemättäkään asioita, Tervahauta sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilinen ulostulo hermostutti hallituksen.

Tervahauta sanoo ymmärtävänsä, että tiedote ja suositukset nostattivat kulmakarvoja hallituksessa.

– Ymmärrän hyvin, että tässä oli sisältöjä, jotka häiritsivät valtioneuvoston sisäistä työskentelyä, Tervahauta sanoo.

Hallitus hermostui, STM:n johto puhutteli THL:ää

THL:n eilinen tiedote tuli yllätyksenä hallitukselle ja sitä pidettiin harkitsemattomana.

Eilisessä valtioneuvoston istunnossa arvosteltiin THL ulostuloa ja sovittiin, että sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johto keskustelee asiasta THL:n johdon kanssa.

Ylen tietojen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on eilen iltapäivällä puhutellut THL:n johdon.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila vahvistaa, että keskustelua on käyty, ja se jatkuu yhä. Varhila myös kertoo, että keskustelun sävy on “rauhallisen tiukka”.

Keskusteluun osallistuivat eilen ministeriöstä sekä kansliapäällikkö että molemmat ministerit, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) että peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). THL:stä paikalla oli laitoksen johto, pääjohtaja Markku Tervahaudan johdolla.

Tervahauta sanoo, ettei pidä keskustelua varsinaisesti puhutteluna, sillä puheyhteys ministeriöön on muutenkin tiivis.

THL:n pääjohtajan mukaan suositukset syntyivät THL:ssä myöhään edellisen illan ja yön aikana, koska tartuntatilanne on muuttunut niin nopeasti. Niistä kerrottiin ministeriön virkamiesjohdolle, mutta ministerit tieto saavutti vasta juuri ennen tiedotteen julkaisua, eikä hallitus tiennyt ulostulosta etukäteen.

Hallitus huolissaan: viesti rajoituksista näyttää ristiriitaiselta

Ravintoloiden toimintaa Suomessa ei voi rajoittaa nykyisestä, ellei hallitus käy ensin normaalia lainsäädäntöprosessia tai Suomi ole poikkeusoloissa.

Hallitus on viikkoja neuvotellut ravintolarajoitusten tiukentamisesta tartuntalain kautta, ja sopua haetaan parhaillaan jatkuvissa neuvotteluissa.

Hallitus on sopinut askelista, joilla rajoituksia Suomessa tiukennettaisiin: perustasolta siirryttäisiin kakkostasolle ja mahdollisesti kolmostasolle, mikä tarkoittaisi poikkeusoloihin siirtymistä.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos ei kuitenkaan ole esittänyt edes kakkostason rajoitusten käyttöönottoa, vaikka se haluaakin ravintolat kiinni.

THL on aiemminkin suositellut viettämään lomaa kotiseudulla, mutta ei yhtä tiukkasanaisesti kuin eilen.

Hallituksen huoli kohdistuu ennen kaikkea siihen, ymmärtävätkö ihmiset, mitkä rajoitukset ovat voimassa ja mitkä eivät, jos viranomaisten ja poliitikkojen viestit ovat ristiriitaisia.

Jos juuri hiihtoloman alla esitetään tiukempi viesti kuin aiemmin, se sekoittaa ihmisten suunnitelmia. Huolta on myös siitä, jaksavatko ihmiset noudattaa rajoituksia ja suosituksia.

Tervahauta: Tämä virus ei noudata tasomäärittelyitä

Tervahaudan mukaan THL tarkastelee kakkostasolle siirtymisen kriteerejä tilannekatsauksissaan.

– Tämä virus ei kuitenkaan noudata ihan sitä ajattelua, mikä on tasomäärittelyissä. Sen sapluunan ulkopuolellakin pitää katsoa, mitä tarvitaan, Tervahauta sanoo.

Pääkaupunkiseudun tilanne heikkenee nopeasti muuntoviruksen levitessä, eikä taudin jäljityksessä tahdota pysyä perässä. Siksi erityisesti pääkaupunkiseutua pitäisi THL:n Tervahaudan mukaan katsoa erikseen ja tiukentaa rajoituksia.

– Riski, että homma karkaa käsistä, on suurentunut. Ei voi jäädä kauheasti katselemaan, vaan tarvitaan uusia toimenpiteitä.

Hallituksessakin erimielisyyttä rajoituksista

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi torstaina, että hän odottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta hetkenä minä hyvänsä esitystä koronarajoitusten kakkostasoon siirtymisestä. Hallitus on linjannut tekevänsä päätöksiä kuunnellen asiantuntijoita.

Kakkostasolla koko Suomessa olisi tarkoitus säätää tiukemmat rajoitukset – vastaavat kuin nyt ovat pahimmilla korona-alueilla. Tämä tarkoittaisi tiukkoja kokoontumisrajoituksia, julkisten tilojen sulkemisia ja esimerkiksi toisen asteen oppilaitosten siirtämistä etäopetukseen.

Ylen tietojen mukaan koko hallitus ei näytä enää olevan mallin takana. Keskusta haluaisi rajoittaa muuta Suomea lievemmin kuin pääkaupunkiseutua. Koronatilanne on Uudellamaalla muuta Suomea vaikeampi.

Pääkaupunkiseudulla tartuntoja on paljon ja muuntovirus leviää tällä hetkellä myös sellaisten henkilöiden keskuudessa, joilla ei ole kontaktia ulkomailla matkustaneisiin. Tämä on yksi kakkostasoon siirtymisen kriteereistä.

Eri näkemyksiä on myös siitä, missä tautitilanne menee, onko näköpiirissä jo siirtyminen suoraan kovimpien rajoitusten kolmostasoon.

Se tarkoittaisi poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri pitää tätä mahdollisena.

Sosiaali- ja terveysministeriössä arvellaan tällä hetkellä, että jos kakkostasoon ei siirrytä pian, Uudenmaan koronatilanteen takia voidaan joutua suoraan kolmostasolle.

Muun hallituksen piirissä on toistaiseksi pidetty kiinni siitä, että ensin olisi otettava käyttöön kakkostason rajoitukset ja odotettava, että ne purevat.

Lisää aiheesta:

THL laukaisi viestinnän sekamelskan torstaina, eikä juuri kukaan pysynyt kärryillä – viestinnän asiantuntija: “Sillä oli varmasti shokkivaikutus monella taholla”

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusia keinoja koronataisteluun: Testistä rajalla kieltäytyvälle sakkoa tai vankeutta, aveille ja kunnille lisää rajoitusvaltaa jo maanantaina

THL:n suositus: Pääkaupunkiseudun baarit ja yökerhot kiinni – baareista ja yksityistilaisuuksista lähtenyt useita laajoja tartuntaketjuja

Suosittelemme