Hyppää sisältöön

Norjan hallitus keventämässä huumekuria: Pienten määrien hallussapidosta ei enää rangaistusta

Huumeiden hallussapito olisi edelleen kiellettyä, mutta esimerkiksi alle 10 grammaa kannabista ei vielä johtaisi seurauksiin.

Kannabista koskevaa lainsäädäntöä on kevennetty monissa maissa viime vuosina. Kuvassa poltetaan kannabissätkää puistossa Torontossa 17. lokakuuta 2018. Kannabiksen käytöstä tuli tuolloin laillista Kanadassa. Kuva: Shawn Goldberg / AOP
Markus Myllyoja

Norjan hallituksen on höllentämässä maan huumelainsäädäntöä, kertoo maan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Asiasta kertoo myös muun muassa VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Norjan terveysministeri Bent Høie sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että pienenkin määrän käyttö ja hallussapito on jatkossakin kiellettyä, mutta siitä ei enää rangaistaisi.

Päihdeuudistusta on ajanut hallituksessa erityisesti liberaalipuolue Venstre. Puolueen johtaja, opetusministeri Guri Melby sanoi perjantaina menneiden vuosikymmenten osoittaneen, että rangaistukset eivät tehoa. Melbyn mukaan huumeongelmaiset saattavat jättää hakematta apua rangaistusten pelossa.

Hallituksen esityksessä rangaistusrajat ovat muun muassa kannabiksen osalta 10 grammaa ja esimerkiksi kokaiinin ja amfetamiinin osalta kaksi grammaa. Ilman rangaistusta hallussa saisi pitää korkeintaan kolmea erityyppistä huumausainetta sallitun määrän kutakin.

Lisäksi lakiin esitetään toista rajamäärää, johon asti lähtökohtana on, että epäiltyä ei rangaista, mutta hänet voitaisiin ohjata hoitoon. Muuten huumausaineista rangaistaan kuten nytkin.

NRK:n mukaan Norjan hallituksessa istuvat kristillisdemokraatit suhtautuvat uudistukseen varauksella ja toivovat, että lakiesitys kiristyy suurkäräjien eli Norjan parlamentin käsittelyssä.

Suosittelemme sinulle