Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Asiantuntijat kritisoivat Suomea alkoholin etämyyntisotkusta – "Saatamme saada loppujen lopuksi turpiin tässä asiassa"

Mahdollisen etämyyntikiellon pitäisi noudattaa EU-oikeutta.

EU-asiantuntija: Etämyyntikieltoa ei pitäisi markkinoida
Marja Sannikka,
Petra Nykänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jo vuosia jatkuneet epäselvyydet Suomen linjasta alkoholin etämyyntiin ovat saaneet jälleen uusia kierroksia. Suomalaista viiniyrittäjää tutkitaan alkoholirikoksesta etämyyntiin liittyen, ja myös EU pyytää Suomelta selvitystä etämyynnin käytänteistä.

Marja Sannikan ohjelmassaan haastatteleman asiantuntijan mukaan tilanne on selvä: etämyyntiä ei ole kielletty, mutta Suomen viranomaiset tulkitsevat lakia niin kuin se olisi kielletty.

– Suomen alkoholilaissa ei ole etämyyntikieltoa. EU-komissio on huomauttanut useamman kerran, että tällainen kielto myös olisi suhteeton, sanoo Helsingin yliopiston eurooppaoikeuden tohtorikoulutettava Kukka Kuusela.

Etämyynnin kieltäminen olisi ennen kaikkea vastoin EU:n perusperiaatetta tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta, kertoo Kuusela. Mikäli Suomi etämyyntikiellon haluaisi, se pitäisi hyväksyttää EU:ssa.

Kuusela muistuttaa, että ristiriitatilanteessa EU-oikeus on ensisijainen suhteessa kansallisiin tuomioistuimiin ja viranomaisiin.

Hän uskoo, että EU:n käynnistämän Pilot-menettelyn myötä etämyyntiasiaan on tulossa selvennys.

– Siihen asti pitäisi pitäytyä siitä, että etämyyntikiellon mahdollisuutta markkinoidaan jatkuvasti.

Totaalikielto voi olla sääntöjä vastaan

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä selkeintä olisi, että etämyyntiä säädeltäisiin laissa. Hän ihmettelee Marja Sannikan haastattelussa, ettei lakia ole täsmennetty, vaan se on jätetty tulkinnanvaraiseksi.

Myös Nuotion mukaan kriminalisointiin perustuva etämyyntikielto saattaa olla vastoin EU:n sääntöjä. Siksi Suomen kannattaisi pyrkiä löytämään sopiva ratkaisu yhdessä EU:n kanssa.

– Jos emme ole yrittäneet mitään lievempää, saatamme saada loppujen lopuksi turpiin tässä asiassa, ennakoi Nuotio.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta. Vieraana on myös kansanterveystieteen dosentti Kari Poikolainen, joka kertoo muun muassa, onko Alkon monopoli enää perusteltu. Jakson voi katsoa Yle TV1:llä perjantaina 19.2.2021 klo 20.

Suosittelemme sinulle