Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Presidentti Biden julisti öljystään tunnetun osavaltion katastrofialueeksi – Yllätyspakkaset katkaisivat Texasissa ensin sähköt ja sitten veden

Sähkönjakelu on pääosin normalisoitunut loppuviikolla, mutta miljoonat ovat yhä ilman puhdasta hanavettä.

Markus Myllyoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Talvisää Yhdysvaltain keski- ja eteläosissa on palaamassa tavanomaiseksi, mutta alkuviikon pakkasjakson seuraukset tuntuvat yhä. Pakkasta oli kovimmillaan lähes 20 astetta eli kylmempää kuin kymmeniin vuosiin.

Sähköyhtiöt katkaisivat sähköjä alkuviikosta aluettain välttääkseen sähköverkon ylikuormituksen. Pahimmillaan sähköt olivat poikki miljoonilta ihmisiltä. Perjantaina noin 170 000 taloutta yhä vailla sähköä. Vesihuollossa tilanne on vain pahentunut.

Jopa noin puolella Texasin asukkaista arvioidaan olevan jonkinlaisia ongelmia vedensaannissa. Noin seitsemälle miljoonalle texasilaiselle eli neljäsosalle väestöstä on annettu kehotus keittää hanasta laskettu vesi ennen sen käyttöä. Vesijohtoverkostoon pelätään päässeen bakteereja paineen laskettua.

Monin paikoin vesijohdot ovat haljenneet lämpötilan noustessa nopeasti, eikä korjausväkeä ole ollut tarpeeksi vastaamaan laajaan kysyntään.

Lapiolla varustettu työntekijä ja kaivinkone lumisella kadulla, josta suihkuaa vettä
Fort Worthissa Dallasin kaupungin kupeessa korjattiin vesijohtovauriota keskiviikkona. Kuva: Ralph Lauer / EPA

"Vesi on loppu kaikista kaupoista"

Eri puolilla osavaltiota turhautuneet kansalaiset jonottivat juomavettä perjantaina. Suurimmassa kaupungissa Houstonissa jaettiin vesipulloja jalkapallostadionilla.

Katso video Houstonin vedenjakelusta klikkaamalla kuvaa tämän jutun alussa!

– Olen ollut hereillä kello viidestä ja liikkeellä kuudesta. Nyt kello on 11.30, mutta minun on vain pakko odottaa. Vesi on loppu kaikista kaupoista meillä päin, vettä jonottanut Percy McGee sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Oli pakko tulla ajoissa, koska kaikki haluavat vettä. Luojan kiitos autossa oli bensaa. Olen niin turhautunut. Olen itsekin diabeetikko ja asun 94-vuotiaan diabeetikon kanssa, eikä meillä ole lääkkeitä tai mitään, tuskaili puolestaan Erica Granado samassa jonossa.

Texasin lisäksi pahoja vesiongelmia on ainakin myös idempänä Arkansas’n, Mississippin ja Tennesseen osavaltioissa. Paikoin asukkaita on kehotettu rajoittamaan veden käyttöä.

Myös Texasin terveydenhuolto horjui pahasti pakkasaallossa, kun sähköt ja vedet katkesivat myös useista sairaaloista.

Osavaltion pääkaupungissa Austinissa työskentelevä sairaalalääkäri Natasha Kathuria kuvailee uutistoimisto Reutersille infrastruktuurin pettämisen olleen sairaalalle pahempi isku kuin koronavirus.

Pakkasaallossa kuolleiden määräksi on kerrottu toistaiseksi yhteensä 69 ihmistä, joista useat ilmeisesti paleltuivat. Sairaanhoidon vaikeuksista johtuneiden kuolemien määrästä ei ainakaan vielä ole tietoa.

Miten Biden hoitaa kautensa ensimmäisen uuden kriisin?

Presidentti Joe Biden julisti osavaltion Suomen aikaa lauantaina illansuuussa katastrofialueeksi. Päätös merkitsee, että asukkaat saavat liittovaltiolta tukea muun muassa väliaikaiseen majoitukseen ja edullista lainaa kotiensa korjaamiseen.

Liittovaltion hätätilavirasto FEMA on jo aloittanut avustustoimet Texasissa.

Vastaavanlainen katastrofijulistus on annettu aiemmin jo Louisianan ja Oklahoman osavaltioihin.

Kuukauden verran presidenttinä istunut Biden hävisi Texasissa Donald Trumpille, ja Texasin osavaltio jopa yritti saada maan korkeimman oikeuden kumoamaan neljän muun osavaltion vaalitulokset.

Texasin tunnetuimpiin poliitikkoihin kuuluva republikaanisenaattori Ted Cruz puolestaan on joutunut myrskyn silmään pakkaskriisiin ajoittuneen lomamatkansa takia. Cruz lomaili Meksikon Cancunissa samaan aikaan, kun Texasissa värjöteltiin ilman sähköä ja vettä.

Uutistoimisto AP:n mukaan Texasissa on paheksuttu erityisesti Cruzin selitystä: Senaattorin mukaan hän lähti matkaan vain alakouluikäisten tytärtensä mieliksi. New York Timesille (maksumuurin takana) vuodettujen tekstiviestien mukaan Cruzin pariskunta olisi kuitenkin lähtenyt pakoon "jääkylmää" kotiaan.

Lue myös:

Yhdysvaltain talvimyrskyissä kuollut yli 20 – useissa osavaltioissa hytistään jo toista viikkoa

Texasissa on paikoin 18 astetta pakkasta, arktinen napapyörre päästää etelään poikkeuksellisen kylmää ilmaa

Suosittelemme sinulle