Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Linda Juhola oli kuvitellut itsensä superäidiksi, mutta itkusta täyttyvät yöt saivat kaipaamaan entistä elämää – "Ei tällaista saa edes ajatella"

Joka kymmenes vauva kärsii koliikista, johon kuuluu tavallisesti iltaan ajoittuvaa jopa tunteja kestävää itkua.

Linda Juhola istuu vauvan kanssa sängyssä.
"Somessa vauva-arki on vaaleanpunaista pumpulia. Todellisuus neljän seinän sisällä voi olla aivan toista", Linda Juhola sanoo. Kuva: Linda Juholan kotialbumi
Miika Koskela
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäiset pari viikkoa Linda Juhola oli aivan innoissaan. Vauva oli terve ja nukkui hyvin.

Miten tämä voi olla näin helppoa, Juhola ajatteli.

Sitten illat alkoivat täyttyä tuntikausia jatkuvasta itkusta ja kitinästä. Vauva ei vaipunut uneen.

Juhola kokeili nukuttamiseen miltei kaikkea: kapalointia, valkoista kohinaa ja sylissä, kantorepussa tai vaunussa keinuttelua. Mikään ei toiminut.

Vauvan koliikkioireet pitivät vahemmat hereillä. Jotkut yöt olivat parempia, mutta toiset painajaismaisia.

– Annan kaikkeni, ja takaisin saan vain tyytymätöntä itkua ja kitinää. Tulee ajateltua, että tykkääkö tämä vauva edes minusta.

Juhola koki olonsa toivottomaksi. Uusi rooli äitinä oli ajoittain aivan karsea, ja vaikeudet saivat hänet hetkittäin kaipaamaan entistä elämää.

"Itku saa sydämeni särkymään, onko vauvalla jokin huonosti, sattuuko häneen? [...] Samalla itku myös ärsyttää. Miksi tuo lapsi ei vaan voisi jo olla hiljaa ja nukahtaa?"

Linda Juholan blogi 11.2.2021

– Tuntuu siltä, että ei tällaista saa edes ajatella.

Pahinta oli, että hän luuli olevansa ajatuksiensa kanssa yksin. Luulo osoittautui vääräksi.

Pettymys johtui liian korkealle asetetusta rimasta

Linda Juhola on pitänyt omasta elämästään kertovaa blogia vuodesta 2008. Se on ollut hänen päätoiminen työnsä yli kymmenen vuoden ajan.

Bloggari on tottunut jakamaan henkilökohtaisia asioita seuraajilleen. Hetken harkittuaan Juhola päätti tuulettaa myös tunteitaan äitiydestä julkisesti.

Syntyi uusi blogiteksti: "Rehelliset kuulumiset vauva-arjen keskeltä".

Kirjoitus sai liki viisisataa julkista kommenttia. Bloggarille lähetettiin myös ääniviestejä, sähköposteja ja yksityisviestejä Instagramissa. Yhteydenottoja tuli sadoittain, ja Juhola kertoo niiden olleen täynnä vertaistukea ja lämpöä.

– Tuolla on tuhansia äitejä, jotka painivat samojen kokemusten kanssa. Tunne siitä, että en ole yksin, on mielettömän arvokas.

Juholan mukaan sosiaalisessa mediassa äitiydestä rakennetaan yksipuolista kuvaa vaaleanpunaisena pumpulikuplana. Vauva-arjen raadollisempaa puolta näkyy vähemmän.

Saamansa palautteen perusteella Juhola kuitenkin arvioi, että äitiyteen liittyvät kielteiset tunteet ovat paljon yleisempiä kuin annetaan ymmärtää.

Hän uskoo henkilökohtaisen pettymyksensä johtuvan siitä, että oli itse asettanut riman liian korkealle.

Hän oli aina pitänyt lapsista, tullut heidän kanssa hyvin toimeen ja haaveillut perheen perustamisesta pitkään. Siksi hän kuvitteli itsensä superäidiksi.

Kun työkalut ja taidot eivät riittäneetkään, pettymys oli suuri.

Oman äitiyden vertaaminen muihin on bloggarin mukaan vaarallista

Tavallisesti koliikkioireet päättyvät noin neljän kuukauden iässä. Juholan vauva on nyt 11-viikkoinen, ja tunnelin päässä on jo valoa.

Tällä hetkellä onnellisuuden ja riittämättömyyden tunteet elävät kuitenkin rinnakkain.

Bloggari myöntää ajoittain kokevansa kateutta toisten helpon näköisestä vauva-arjesta. Miksi toisille nukutus käy niin helposti, kun meillä yöt ovat välillä yhtä helvettiä, hän pohtii.

Juhola sanoo kuitenkin oppineensa, että oman äitiyden vertailu toisten kokemuksiin on vaarallista. Kaikki äidit ja vauvat kun ovat yksilöitä.

– Raskausaikana et tiedä yhtään, minkälainen tyyppi siellä vatsassa kasvaa.

Niin, se on aina yllätys.

Voit keskustella aiheesta 22.2.2021 klo 23 saakka.

Suosittelemme