Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ravintoloille kaavaillaan uusia, kireämpiä rajoituksia – STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila: "Tanssi ja laulu saattavat pian loppua"

Kirsi Varhilan mukaan hallitus pohtii nykyistä kireämpiä rajoituksia ravintoloille, koska tautitilanne on pahentunut.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila STM:n ja THL:n koronainfossa, VN, 22.10.2020.
Varhilan mukaan maan hallituksen pohdinnassa on myös siirtyminen Uudenmaan tautitilanteen luokittelussa niin kutsutulle kakkostasolle. Kuva: Jari Kovalainen / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ravintoloille kaavaillaan uusia kireämpiä rajoituksia. Varhila sanoo, että jo nykyiset asetukset antavat maan hallitukselle mahdollisuuden säädellä ravintoloiden toimintaa tiukemmin.

Varhilan mukaan uudet rajoitukset voisivat tarkoittaa esimerkiksi tanssin kieltämistä ravintolassa. Toinen mahdollinen tiukennus voisi olla karaokelaulamisen rajoittaminen.

– Tanssi ja laulu saattavat pian loppua, Varhila summaa.

Tätä laajempiin uusiin rajoituksiin tarvittaisiin Varhilan mukaan eduskunnan hyväksyntä.

– Kiristyksiä joudutaan pohtimaan, koska tautitilanne on pahentunut selvästi, Varhila sanoo.

Johtajaylilääkäri: Ravintoloiden toimintaa tarkasteltava heti

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ehti jo sunnuntaina Ylen haastattelussa vaatia nykyistä kireämpiä koronarajoituksia Uudellemaalle. Mäkijärvi kertoi, että Suomen suurin sairaanhoitopiiri HUS on päivittänyt kriisisuunnitelmansa viime viikon lopulla, koska tartunnat ovat lisääntyneet nopeasti.

Mäkijärven mukaan HUS on valmistautunut lisäämään sairaala- ja tehohoitopaikkoja nopeasti tilanteen pahentuessa. Tehohoitopotilaita voidaan myös siirtää muihin yliopistosairaaloihin.

Mäkijärvi korosti, että ravintoloiden toimintaa ja aukioloaikoja pitäisi tarkastella välittömästi. Hän muistutti, että nämä päätökset ovat hallituksen vastuulla.

Varhila: Myös päätös lähiopetukseen siirtymisestä mietittävä uudelleen

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan maan hallituksen pohdinnassa on uusien ravintolarajoitusten ohella siirtyminen Uudenmaan tautitilanteen luokittelussa niin kutsutulle kakkostasolle. Varhila kertoi koronastrategian mukaiselle tasolle 2 siirtymisestä MTV Uutisissa lauantaina.

Varhila sanoo, että tilannearviota kakkostasolle siirtymisestä on tehty viikonlopun aikana ja sitä jatketaan alkuviikosta. Varhilan tässä Ylen haastattelussa mainitsemista uusista ravintolarajoituksista päätettäisiin hallituksessa erikseen.

Tautitilanneluokituksen kakkostasolle siirtyminen tarkoittaisi käytännössä sitä, että tartuntatautilain määrittelemät asiakastilat olisi suljettava Uudellamaalla. Näitä olisivat muun muassa yksityiset sisäliikuntapaikat kuten kuntosalit, kylpylät ja uimahallit, tanssipaikat sekä huvi- ja sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset tilat.

Varhila sanoo, että siirtyminen kakkostasolle tuo vääjäämättä pohdittavaksi myös sen, pitäisikö Uudellamaalla vastikään tehdyt päätökset toisen asteen opiskelijoiden siirtämisestä lähiopetukseen kumota.

– Tämä tulee pohdintaan myös, Varhila sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) luonnehti Ylen pääministerin haastattelutunnilla Uudenmaan lähiopetusta koskevaa päätöstä vastuuttomaksi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) puolestaan on jyrkästi vastakkaista mieltä ja puolustaa päätöstä lähiopetukseen siirtymisestä.

Lue myös:

Sote-valiokunta linjasi: Yökerhoille ja pubeille tiukemmat, ruokaravintoloille ja kahviloille löyhemmät koronarajoitukset – aukioloajat alueen epidemiatilanteen mukaan

"Se, että meitä kuunnellaan ja kunnioitetaan merkitsee paljon", ravintoloitsija tyytyväinen uusiin linjauksiin

Mikä tekee kuppilasta ruokaravintolan? Avin mukaan ravintolat punnitsevat toimintaideansa itse

Avi sulkee koronarajoituksia rikkoneen baarin Joutsassa – Rikkomus paljastui poliisitehtävän yhteydessä

Kansliapäälliköt puolustavat kehnoksi syytettyä lainvalmistelua: "On helpompi olla kriitikko kuin kirjoittaja”

Suosittelemme sinulle