Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hovioikeus pohtii seuraavaksi, turmelivatko keskipohjalaiset elintarvikeyritykset ympäristöä jätevesillään

Pohjanmaan käräjäoikeuden tammikuisesta tuomiosta ovat valittaneet syyttäjä ja Ely-keskus. Käräjäoikeus hylkäsi Finn Springiä ja kolmea muuta yritystä koskeneet syytteet.

Pullovettä Finnspringin varastossa.
Kuva: Kalle Niskala / Yle
Heini Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Käräjäoikeuden tuomio ympäristön turmelemisasiassa ei tyydyttänyt syyttäjää eikä Ely-keskusta. Asiaa puidaan seuraavaksi hovioikeudessa.

Pohjanmaan käräjäoikeus päätti tammikuussa hylätä keskipohjalaisia elintarvikealan yrityksiä koskevat syytteet, joiden mukaan ne olisivat useiden vuosien ajan turmelleet ympäristöä.

Syytettyinä olivat vesijätti Finn Spring ja sen uimahalli Lylyn Pisara, patukkatehdas Leader Snack sekä jo konkurssiin menneen juomavalmistaja Bullberryn edustajat. Niitä syytettiin puutteellisesti käsiteltyjen jätevesien johtamisesta luontoon ilman ympäristölupaa tai sen ehtojen vastaisesti.

Lähdevesijätti Finn Spring sai puhtaat paperit: kaikki syytteet ympäristön turmelemisesta hylättiin käräjäoikeudessa

Käräjäoikeus ei ollut tammikuisessa päätöksessään yksimielinen. Oikeus totesi, että jätevesiasiassa kunnan ja ympäristöviranomaisten valvonta ja osin lupahakemusten ohjeistus on ollut puutteellista. Tuomiosta eri mieltä olleen oikeuden jäsenen mukaan toiminnanharjoittajan selvilläolovastuu ei katoa, vaikka ympäristöviranomainen ei puutu toimintaan.

Tuomiosta hovioikeuteen valittaneet syyttäjä ja Ely-keskus vetosivat eri mieltä olleen oikeuden jäsenen mielipiteeseen.

Suosittelemme