Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uusia koronarajoituksia otetaan eri puolilla Suomea käyttöön varovasti – talvilomien paluuliikennettä ei sekoiteta uusilla rajoituksilla

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lupaa kiristyksiä pääkaupunkisedulle

Hiihtoloman menoliikennettä Rautatieasemalla Helsingissä
Traficom lupaa, että hiihtolomalta palaajien suunnitelmia ei sekoiteta matkustajamääriä rajaamalla. Talvilomalle lähtijöitä nousemassa junaan kuvattiin Helsingin rautatieasemalla perjantaina 19. helmikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Maria Stenroos,
Annika Martikainen,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kunnat ja viranomaiset ovat saaneet tänään lisää valtuuksia kiristää koronarajoituksia. Viime kesästä asti valmisteltu tartuntatautilain muutos astui voimaan tänään. Sen nojalla viranomaiset voivat esimerkiksi sulkea yksityisiä tiloja tai rajoittaa niiden käyttöä.

Ylen soittokierroksen perusteella aluehallintovirastot ja kunnat selvittelevät tilannetta. Monin paikoin yksityisiinkin tiloihin vaaditaan jatkossa turvavälejä ja asiakasmäärän rajaamista ja esimerkiksi mahdollisuutta pestä kädet.

Toistaiseksi mikään alue ei kerro suunnittelevansa kovimpia keinoja, kuten yksityisten tilojen sulkemisia. Lain mukaan ne ovat viimesijainen keino, jos muu ei auta.

Nopeimmin korona leviää nyt pääkaupunkiseudulla ja osassa Länsi-Suomen kaupunkeja.

Pääkaupunkiseutu yrittää rajoittaa tartuntojen leviämistä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) johtaa pääkaupungiseudun koronakoordinaatioryhmää ja kertoo aikaistaneensa tämän viikon kokouksen huomiseksi eli tiistaille.

– Kiristyksiä tulee varmasti. Tarkemmin en rupea spekuloimaan ennen kokousta, Vapaavuori sanoo.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori
Pormestari Jan Vapaavuori pitää todennäköisenä, että pääkaupunkiseudun koronarajoitukset tulevat kiristymään. Kuva: Emmi Korhonen / lehtikuva

Esimerkiksi tänään Suomessa todettiin 390 uutta tartuntaa, joista 234 on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Taudin ilmaantuvuus alueella on nyt 207 tapausta 100 000 asuakasta kohti kahdessa viikossa. Koko Suomen ilmaantuvuus on 104. Molemmat ovat nousussa.

Vantaalla arvioidaan, että kaikkia keinoja varmasti mietitään.

– Tilanne on kriittinen, mutta alkuvaiheessa ei oteta kovia keinoja käyttöön. Ensin katsotaan, miten muut keinot purevat, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä arvioi, että aluksi eri julkisissa ja yksityisissä tiloissa yritetään taata turvavälit erilaisilla järjestelyillä.

Tartuntatautilain uusien pykälien nojalla esimerkiksi kauppakeskusten tilan käyttöä voi rajoittaa tai kuntosaleja sulkea. Myös esimerkiksi kylpylöitä tai muita uima-allastiloja voitaisiin sulkea tilapäisesti. Päätöksiä tekevät kuntien ja aluehallinnon viranomaiset, kuultuaan terveydenhuollon näkemystä.

Traficom: Paluuliikenteen rajoittamisesta voisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Etelä-Suomen hiihtolomaviikot näkyvät junissa ja lentokoneissa. Uudistettu laki antaa viranomaisille mahdollisuuden puolittaa esimerkiksi lentokoneiden ja junien matkustajamäärä.

Toimivaltainen viranomainen on liikennevirasto Traficom. Se sanoo kuitenkin miettivänsä kokonaisuutta.

– Jos nyt esimerkiksi hiihtolomaliikenteessä leikattaisiin junaliikenteen kapasiteettia puoleen, niin sillä olisi välitön vaikutus ihmisten liikkumisen takaisin kotiseuduille ja pahimmillaan se aiheuttaisi terveysturvallisuudelle jopa suurempaa uhkaa kuin hallitusti toteutettu matkustaminen, sanoo liikennejärjestelmäpalveluiden ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista.

Jos matkustajamääriä rajoitetaan julkisessa liikenteessä, se tapahtuu sairaanhoitopiirien pyynnöstä. Toimivalta on Traficomilla, joka kuulee päätöstä varten myös kuntaa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta. Se tekee hallintopäätöksen, josta voi myös valittaa.

Ihmisiä hissijonossa Kittilän Levillä helmikuussa 2021.
Tartuntatautilain mukaan esimerkiksi hiihtokeskuksissa voidaan kehottaa pitämään turvavälejä. Viranomaiset eivät kuitenkaan voi kokonaan sulkea keskuksia. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Ennen matkustajien vähentämistä parannetaan kuitenkin hygieniaa ja yritetään taata turvavälit.

Helpointa matkustajien vähentäminen olisi siellä, mihin myydään liput ennakkoon: esimerkiksi lentokoneissa ja osassa pitkän matkan busseista.

Hankalinta rajoittaminen olisi esimerkiksi metroissa ja lähibusseissa, missä asemille voidaan joutua järjestämään joku laskemaan, ylittyykö matkustajamäärä.

Lounais-Suomessa: tulossa paikallisia rajoituksia

Yksi Suomen hankalimmista tartuntatilanteista on Raumalla. Siellä korona on levinnyt telakalla, joka on pantu karanteeniin. Mutta tautiryppäitä on myös Paimiossa, Sauvossa, Huittisissa ja Turussa.

Rauman kaupunki valmistautuu rajoituksiin, samoin Lounais-Suomen aluehallintovirasto. Harkinnassa on aluksi lähinnä julkisten tilojen sulkemista paikoin.

Virasto odottaa kuitenkin vielä tietoja Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiirien tilanteesta.

Lapissa turvavälejä, idässä ei ongelmia

Lapissa epidemia on kiihtymisvaiheessa. Maakunnassa on nyt paitsi paikalliset asukkaat myös runsaasti talvilomailijoita.

Tartuntatautilain muutos antaa mahdollisuuden velvoittaa yksityisiä takaamaan turvavälit ja hygienian, esimerkiksi mahdollisuuden pestä kädet. Tähän Lapissakin nyt valmistaudutaan.

– Jos epidemia siirtyisi leviämisvaiheeseen, niin silloin olisi harkinnassa, voitaisiin näitä tiloja sulkea, sanoo vastuualuejohtaja Leena Räsänen.

Lapissa eniten tartuntoja on ollut Torniossa, mutta Räsäsen mukaan rajaliikenteen vähennyttyä tilanne on hiukan parantunut.

Itä-Suomessa tartuntatilanne on juuri nyt rauhallinen eikä rajoituksia toistaiseksi ole tulossa.

-Tällä hetkellä näiden toimien käyttöönotto ei ole Itä-Suomessa välttämätöntä, Avin ylijohtaja Soile Lahti sanoo.

Suosittelemme