Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Soite selvisi ensimmäisestä koronavuodesta taloudellisesti hyvin: Yllätyskuluista huolimatta budjetti alittui miljoonalla eurolla

Hyvä tulos kertoo alueen rauhallisesta koronatilanteesta, mutta myös siitä, etteivät kaikki ole koronasta johtuen saaneet tarvitsemiaan palveluita.

Koronarokotetta pistetään olkapäähän.
Keski-Pohjanmaan hyvä koronatilanne näkyy myös Soiten viime vuoden tuloksessa. Kuva: Kalle Niskala / Yle
Riikka Oosi
Avaa Yle-sovelluksessa

Soiten tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan sen jäsenkunnat maksoivat sosiaali- ja terveyspalveluista viime vuonna yhteensä 272,6 miljoonaa euroa.

Summa on reilun miljoonan ennakoitua vähemmän, sillä Soiten jäsenkuntalaskutuksen budjettiraami oli viime vuonna 273,7 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2019 jäsenkuntien maksama osuus kasvoi 1,5 miljoonaa euroa. Tätä pidetään kuitenkin erittäin hyvänä tuloksena, sillä jäsenkuntien kustannuksia on koronan vuoksi ollut vaikea ennakoida.

Soiten vertailukelpoiset toimintatuotot kasvoivat viime vuonna 1,2 miljoonaa euroa 344,3 miljoonaan euroon. Vertailukelpoiset kulut puolestaan kasvoivat 100 000 euroa ollen 337,2 miljoonaa euroa.

Korona toi yllätyskuluja

Soite sai viime vuonna valtiolta yhteensä 3,9 miljoonaa euroa korona-avustuksia. Summa ei kata kaikkia koronasta sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymälle aiheutuneita kuluja, sillä pelkästään koronaan liittyvät näytteidenottokulut olivat viime vuonna 3,5 miljoonaa euroa.

Soiten saama koronatuki on tarkoitettu erikoissairaanhoidon kohonneisiin kustannuksiin. Peruspalveluihin kohdistettu korona-valtionosuus on maksettu suoraan jäsenkunnille.

Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi on hyvästä tuloksesta iloinen, mutta sillä on myös kääntöpuolensa.

– Osa säästöistä johtuu siitä, että ihmiset eivät ole päässeet koronasta johtuen etenkin sosiaalipalvelujen piiriin. Olen huolissani siitä, että johtaako se esimerkiksi tänä vuonna kohoaviin kustannuksiin ja ihmisten henkilökohtaisiin tragedioihin.

Alueen hyvä koronatilanne näkyy myös Soiten tuloksessa

Korkiakoski-Västin mukaan tuloksen taustalla on myös alueen hyvä, rauhallisena säilynyt koronatilanne.

– Jos korona olisi levinnyt alueella hallitsemattomasti, Soiten sote-kustannukset olisivat ihan toisessa luokassa. Suuri kiitos hyvästä koronatilanteesta kuuluu Soiten henkilöstölle ja alueen asukkaille, jotka ovat sitoutuneet käyttämään maskia ja suostuneet koronasuosituksiin ja -rajoituksiin.

Koronan vuoksi siirtyneiden hoitojen purkaminen asettaa Soitelle haasteita myös tänä vuonna.

– Koronan suhteen jokainen aamu on aina uusi arvoitus. Pelkään sitä, että meidänkin alueella vielä vaikeampia aikoja edessä. Toisaalta olemme oppineet elämään koronan kanssa, siitä on tullut tavallaan uusi normaali, Korkiakoski-Västi sanoo.

Lue täältä lisää Ylen uutisia Keski-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle