Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rokotetta menee hukkaan, koska sitä annetaan liian suurilla ruiskuilla – sopivankokoisista ruiskuista kiskotaan nyt moninkertaista hintaa

Esimerkiksi Oulussa joudutaan rokottamaan kahden millilitran ruiskuilla, joilla saadaan vain viisi rokoteannosta seitsemän sijaan.

Koronarokotepullo ja injektioruisku.
Yhden millilitran ruiskut soveltuvat parhaiten koronavirusrokotteen mittaamiseen. Ilman niitä osa rokoteista joudutaan heittämään pois. Kuvituskuva. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Päivi Köngäs,
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruiskujen ja neulojen kysyntä on räjähtänyt käsiin koko maailmassa koronarokotusten käynnistyttyä.

Erityisen haluttuja ovat yhden millilitran ruiskut, sillä ne soveltuvat parhaiten rokotteen mittaamiseen. Yksi rokoteannos on 0,3 millilitraa. Tarkka mittaaminen mahdollistaa sen, että yhdestä ampullista voidaan saada useampia rokoteannoksia eikä rokotetta jouduta heittämään pois.

Osa koronavirusrokotteesta menee tällä hetkellä hukkaan yhden millilitran ruiskujen puutteen vuoksi. Samalla niiden puute hidastaa rokottamista.

Esimerkiksi Oulussa joudutaan rokottamaan kahden millilitran ruiskuilla, joilla saadaan rokotepullosta vain viisi annosta, kertoo Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Yhden millilitran ruiskuilla samasta määrästä Pfizerin rokotetta saadaan kuusi, jopa seitsemän annosta.

Mäkitalon mukaan kaupunki on yrittänyt saada lisää pieniä ruiskuja, mutta ne ovat erikoistarvikkeita, joista on tällä hetkellä pulaa maailmanlaajuisesti.

– Pienten ruiskujen tarvetta ei pystynyt ennakoimaan etukäteen, vaan niiden tarve ilmeni vasta hiljattain, Mäkitalo sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek vahvistaa, että yhden millilitran ruiskuja on ollut vähän saatavilla.

Ruiskujen hinnat moninkertaistuneet

Vaikka yhden millilitran ruisku on tällä hetkellä terveydenhuoltoalan niukkuustuote, niiden kauppa käy kuitenkin koko ajan vilkkaana.

Oululaisen terveydenhuollon tukkukauppa Medkitin toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kertoo, että he myyvät päivittäin useita miljoonia kappaleita. Ostajana ovat pääasiassa suomalaiset sairaanhoitopiirit.

– Kaikkea maailmasta saa. Mihin hintaan ja minkä verran, siitä neuvotellaan, sanoo Åman-Toivio.

Kovan kysynnän vuoksi pääasiassa Kiinasta tulevan ruiskun hinta on noussut selvästi 5–10 kertaiseksi normaalitilanteeseen verrattuna. Tavallisesti pari senttiä maksavista ruiskuista maksetaan nyt 10–20 senttiä kappaleelta.

– Viimeisin erä tuli sunnuntaina ja toimitettiin asiakkaalle maanantaina, sanoo Åman-Toivio.

Pieniä, yhden millilitran ruiskuja käytetään esimerkiksi lasten tehohoidossa ja erityistä tarkkuutta vaativassa lääkehoidossa.

Voit keskustella aiheesta 23.2. kello 23:een saakka.

Suosittelemme