Hyppää sisältöön

Kymi Sinfoniettan tulevien vuosien rahoitus varmistui – Kotka ostaa Kouvolalta yhtiön osakkeita ja tarjoaa orkesterille ilmaiset toimitilat

Kotkan ja Kouvolan yhteisen orkesterin rahoitusta ja omistusta on järjestelty uudelleen Kouvolan kaupungin säästöjen takia. 

Kymi Sinfoniettan muusikoita
Viime vuoteen saakka Kymi Sinfonietta on toiminut yhtä paljon molemmissa omistajakaupungeissaan. Jatkossa Kouvolassa järjestettävät konsertit ja muuta tapahtumat vähenevät. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Juulia Tillaeus

Kymi Sinfoniettan osakekauppa on saanut sinetin.

Kotkan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaupunginhallituksen esityksen, jonka mukaan Kotka ostaa Kouvolalta 23 kaupunkien yhteistä orkesteria ylläpitävän Kymenlaakson Orkesteri Oy:n osaketta.

Osakkeet vaihtavat omistajaa noin 38 600 eurolla. Kaupan jälkeen Kotkan omistusosuus yhtiöstä on 66,5 prosenttia ja Kouvolan 33,5 prosenttia.

Kaupunginvaltuuston päätös syntyi äänestyksen jälkeen, kun Jani Paananen (ps.) esitti, että Kotka ei osta osakkeita Kouvolalta. Perussuomalaisten esitys hävisi äänestyksessä lukemin 44-6.

Orkesterin rahoitusta ja omistusta on järjestelty uudelleen Kouvolan kaupungin säästöjen takia.

Orkesterin toiminta suhteutetaan avustusosuuksien mukaan. Kymi Sinfoniettan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että orkesteri joutuu vähentämään konsertteja ja muita tapahtumia Kouvolassa.

Viime vuoteen saakka Kymi Sinfonietta on toiminut koko historiansa ajan yhtä paljon kummassakin omistajakaupungissa.

Orkesteri saa toimitilansa maksutta käyttöönsä

Uudistettu osakassopimus mahdollistaa uudet osakejärjestelyt jatkossa, mikäli omistajakuntien tilanne sen sallii tai vaatii.

Uudessa osakassopimuksessa on sovittu yhtiön rahoituksesta vuoteen 2025 saakka, minkä pohjalta yhtiön toimintaa on mahdollista suunnitella vakaalla pohjalla.

Vuosina 2021–2023 Kouvolan kaupunki rahoittaa yhtiön toimintakuluja vähintään 580 000 eurolla vuosittain. Kotkan vastaava rahoitusosuus on puolestaan 978 500 euroa. Viime vuonna Kotka maksoi Kymi Sinfoniettalle 847 500 euroa ja Kouvola noin 624 000 euroa.

Lisäksi Kotka sitoutuu vuosina 2021–2023 rahoittamaan yhtiön Kotkassa sijaitsevat vakituiset toimitilat. Tämä tapahtuu joko vuokra-avustuksena tai niin, että kaupunki antaa tilat maksutta orkesterin käyttöön. Vaihtoehtona on myös järjestää rahoitus näiden yhdistelmänä. Vuokra-avustuksen taso vuonna 2021 on enintään 169 000 euroa.

Osakkeenomistajat tarkastelevat yhdessä yhtiön toimintakuluja, avustustasoa ja kustannusten nousua elinkustannusindeksin pohjalta viimeistään keväällä 2023. Kustannustason nousun mukaan avustustasoa voidaan muuttaa vuosille 2024 ja 2025.

Lisää aiheesta:

Kymi Sinfoniettan uudet omistusjärjestelyt etenevät – Kouvola valmis myymään osakkeitaan Kotkalle

Kotka ja Kouvola pääsivät sopimukseen Kymi Sinfoniettan rahoituksesta – Kotka ostaa Kouvolalta yhtiön osakkeita

Kotka aikoo lisätä Kymi Sinfoniettan rahoitusosuutta Kouvolan leikkausten takia – samalla konserttien määrä vähenisi Kouvolassa

Nimekkäät kapellimestarit alkoivat puolustaa Kymi Sinfoniettaa, jolta toinen omistaja uhkasi viedä rahat – nyt näyttää siltä, ettei pahin skenaari toteudukaan

Suosittelemme sinulle