Hyppää sisältöön

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tuo mukanaan muutoksia Muoniossa

Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset astuivat voimaan eilen maanantaina 22. helmikuuta.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen uutisoitiin perjantaina siirtyneen koronaepidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset astuivat voimaan eilen maanantaina 22. helmikuuta.

Muonion kunta tiedottaa tautitilanteen olevan Muoniossa edelleen rauhallinen. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ja alueelliset linjaukset sekä viranomaisten määräykset tuovat kuitenkin mukanaan muutoksia rajoituksiin ja suosituksiin Muoniossa.

Varhaiskasvatus, koulut ja oppilaitokset

Varhaiskasvatus toimii normaaliin tapaan ja myös kouluissa jatkuu toistaiseksi lähiopetus normaaliin tapaan. Kiihtymisvaiheessa vahva maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita.

Muonion kunta suosittelee erittäin vahvasti maskin käyttöä kaikille 6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille sekä kuljettajille koulukuljetuksen aikana, kaikille yläkoulun sekä lukion opiskelijoille kouluaikana, koulun henkilökunnalle sekä kaikille kuntalaisille asioidessaan paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä.

Koulun henkilökunta tiedottaa koululaisten maskisuosituksesta erikseen oppilaita ja heidän vanhempiaan Wilman kautta. Muonion kunta huolehtii oppilaiden ja kunnan henkilöstön maskien saatavuudesta kuten tähänkin asti. Myös omia maskeja voi käyttää.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Hoiva- ja hoitoyksiköissä vierailtaessa tulee vierailusta sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan.

Vapaa-ajan palvelut

Kirjastopalvelujen osalta Muonion kunnankirjasto on auki normaalien aukiolotuntien mukaisesti ja omatoimikirjasto on edelleen asiakkaiden käytössä.

Satutunnit ja koululaisvierailut voivat jatkua normaalisti turvatoimet huomioon ottaen. Yhteispohjoismainen kirjastoauto liikennöi Muonion ja Enontekiön reiteillä, mutta ei käy toistaiseksi Norjan tai Ruotsin puolella rajaliikennesäädöksien vuoksi.

Kulttuuritoimi ei järjestä kulttuuritapahtumia 22. helmikuuta - 21. maaliskuuta välisellä ajanjaksolla.

Nuorisotyön osalta avoimet nuorten tila-illat jatkuvat tiistaisin klo 16-20 sekä torstaisin ja perjantaisin klo 17-21 kaikille 13-17 -vuotiaille nuorille.

Perjantaikahvit jatkuvat perjantaisin klo 13-16, mutta ikäryhmä tässäkin hieman muuttuu eli tervetuloa kaikki yli 18-vuotiaat nuoret aikuiset.

Mehu- kahvi- ja ruokatarjoilu keskeytetään toistaiseksi eikä myöskään omien eväiden nauttimista Nuorisotila Tippalan aukioloaikoina suositella. Aluehallintoviraston määräyksen mukaan avoimiin tila-iltoihin otetaan sisälle vain 18 nuorta yhtä aikaa.

Nuorisotoimen kerhotoiminta alakoululaisille ja #harrastamisensuomenmalli -harrastukset jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Nämä uudet toimintatavat ovat voimassa ainakin 21. maaliskuuta asti.

Kansalaisopiston kurssit yli 16-vuotiaille ja aikuisille ovat pääsääntöisesti tauolla 22. helmikuuta - 14. maaliskuuta. Kansalaisopisto tiedottaa asiakkaitaan kurssikohtaisesti. Kunta pohtii aktiivisesti erilaisia terveysturvallisia vaihtoehtoja kurssien suorittamiseksi. Alle 16-vuotiaiden lasten kurssit jatkuvat normaalisti.

Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että koko sairaanhoitopiirin alueella yli 16- vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään 14. maaliskuuta saakka. Lisäksi Muonion kunta suosittelee, että turnaukset ja ottelut olisivat tauolla seuraavat kolme viikkoa 14.3.2021 asti.

Liikuntatoimen harrastusryhmät yli 16-vuotiaille ja aikuisille ovat pääsääntöisesti tauolla 14. maaliskuuta asti. Liikuntatoimi tiedottaa asiakkaitaan ryhmäkohtaisesti. Alle 16-vuotiaiden lasten liikuntaryhmät jatkuvat normaalisti.

Muonion kunta korostaa kunnan omistamien harrastustilojen käyttäjiä koronasuositusten noudattamisesta, jotta tilat pystytään pitämään käyttäjien käytössä mahdollisimman pitkään: Kuntosalilla jokainen käyttäjä huolehtii laitteiden desinfioinnista ennen ja jälkeen käytön, salille vain ajanvarauksella oman perhekunnan kesken. Lisäksi on hyvä muistaa käsihygienia, vahva kasvomaskisuositus, yskimishygieniasta huolehtiminen ja asiointi vain täysin terveenä, kontaktien välttäminen.

Muiden kunnan tuottamien palvelujen osalta työpajan kirpputori on suljettuna 21. maaliskuuta asti. Kirpputoripöydän varanneisiin ollaan yhteydessä suoraa työpajalta.

Kyläpirtin tiloja käytettäessä on noudatettava AVI:n kokoontumisrajoitusta.

Lisäksi kunnanviraston henkilöstö hyödyntää mahdollisimman paljon etätyötä. Tästä johtuen Muonion kunta toivoo, että ensisijaisena asiointitapana käytetään sähköpostia tai puhelinta. Kunta suosittelee, että etätyömahdollisuutta hyödynnetään laajasti myös yksityisellä sektorilla, järjestöissä jne.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Lapin Aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki yli 20 osallistujan sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset Lapin sairaanhoitopiirin alueeseen kuuluvissa kunnissa. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM:n ja THL:n antamaan ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 21. maaliskuuta asti.

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat ovat jo ennestään noudattaneet kiihtymisvaiheen rajoituksia: anniskelu päättyy klo 22, anniskeluravintolat suljetaan viimeistään klo 23, muut ravitsemisliikkeet viimeistään klo 24, pubit, baarit ja yökerhot voivat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä ja ruokaravintolat sekä kahvilat voivat ottaa kolme neljäsosaa normaalista asiakasmäärästä.

Näin hiihtolomaviikkojen alkaessa myös ravintolatoimijoita sekä ravintoloissa asioivia pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota koronasuositusten noudattamiseen ja koronaturvalliseen toimintaan.

Muonion matkailuyrittäjiä muistutetaan Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeista liittyen koronaturvallisuuden huomioimiseen mm. ravintoloiden, saunojen, ohjelmapalveluiden, majoitustoiminnan, mökkivuokrauksen osalta.

Matkustus

Valtioneuvosto päätti 18. helmikuuta, että nykyisiä voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 18. maaliskuuta saakka. Muonion kohdalta Suomen ja Ruotsin välinen rajanylityspaikka on auki päivittäin klo 7.00 - 21.00.

Muonioon saapuvia matkailijoita pyydetään noudattamaan alueella voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia sekä toimimaan vierailun ajan erityisen vastuullisesti onnistuneen ja terveysturvallisen loman takaamiseksi.

Suosittelemme sinulle