Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hannele Pokka ja Kari Mäkinen ovat valtion komissaariehdokkaat saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon – tutustu kaikkiin ehdokkaisiin tästä

Valtioneuvosto, saamelaiskäräjät ja kolttien kyläkokous jatkavat komission yhteensovittamista maaliskuun alussa.

Hannele Pokka ja Kari Mäkinen
Oikeustieteiden tohtori Hannele Pokka ja arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen ovat valtioneuvoston ehdokkaat saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon. Kuva: Kalle Mäkelä ja Taisto Lapila / Yle. Kuvankäsittely Vesa Toppari / Yle
Anni-Saara Paltto
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtioneuvoston komissaariehdokkaat saamelaisten totuus- ja sovintokomissioon ovat oikeustieteiden tohtori Hannele Pokka ja arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen.

Viisihenkisen komission kokoonpano on vihdoin selvillä, sillä saamelaiskäräjät ja kolttien kyläkokous päättivät omista ehdokkaistaan jo joulukuussa. Saamelaiskäräjät valitsi tuolloin komissioon Heikki J. Hyvärisen ja Miina Seurujärven. Kolttien kyläkokouksen nimittämä komissaariehdokas on Irja Jefremoff.

Valtion ehdottamien komissaarien nimiä ei julkistettu ennen asian käsittelyä saamelaiskäräjillä ja kolttien kyläkokouksessa. Kummatkin tahot kokoontuivat toissa viikolla puimaan valtioneuvoston esitystä komissaareiksi.

Saamelaiskäräjät hyväksyi täysistunnossaan valtioneuvoston esityksen totuus- ja sovintokomission jäseniksi yksimielisesti. Päätös tuli julkiseksi kuitenkin vasta tänään maanantaina, kun kokouksen tarkastettu pöytäkirja julkistettiin.

Tässä ovat kaikki komissaariehdokkaat:

Hannele Pokka

Valtioneuvoston nimeämistä ehdokkaista Hannele Pokka on tunnetumpi saamelaisten keskuudessa. Pokka on toiminut kansanedustajana, oikeusministerinä, Lapin läänin maaherrana ja myös Rovaniemen kaupunginvaltuustossa.

Pokka jäi viime keväänä eläkkeelle ympäristöministeriön kansliapäällikön virasta. Syksyllä Pokka aloitti Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan ympäristövastuun työelämäprofessorina.

Pokalle saamelaisasiat ovat tuttuja ja hänen johtama toimikuntansa kartoitti saamelaisalueen niin sanottujen valtionmaiden käyttöoikeutta ja hallintaa 2000-luvun alussa.

Hannele Pokka.
Hannele Pokka on tuttu nimi saamelaisten keskuudessa. Kuva: Taisto Lapila / Yle

Kari Mäkinen

Arkkipiispa emeritus Kari Mäkinen on toiminut Turun arkkipiispana vuodesta 2010 vuoteen 2018, jolloin jäi eläkkeelle virasta. Hän on tullut tunnetuksi evankelisluterilaisen kirkon liberaalina, koska hän kannatti tasa-arvoista avioliittolakia.

Kun Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi vuonna 2012 pyysi saamelaisilta anteeksi kirkon toimia Saamenmaalla 1900-luvun alkupuolella, Mäkinen oli Salmen kanssa samoilla linjoilla ja toivoi, että kirkko voisi olla saamelaisten tukena rankoissa kokemuksissa.

Viime keväänä Mäkinen johti sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön asettamaa asiantuntija työryhmää, jolla etsittiin toimenpiteitä hyvinvoinnin ja tasa-arvon vahvistamiseksi koronan runtelemassa Suomessa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen.
Kari Mäkinen jäi eläkkeelle Turun arkkipiispan virasta vuonna 2018. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Miina Seurujärvi

Inarin Partakossa asuva Miina Seurujärvi on saamenkäsityön artesaani ja filosofian maisteri inarinsaamen kielestä. Seurujärvi työskentelee Saamelaiskäräjien oppimateriaalityöntekijänä ja hän on mukana Inarin kunnallispolitiikassa.

Seurujärvi tekee paljon töitä inarinsaamen eteen ja on inarinsaamen kielen yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Seurujärvi perheineen elää porotaloudesta Muddusjärven paliskunnassa.

Miina Seurujärvi
Miina Seurujärvi on tehnyt vuosia töitä inarinsaamen kielen parissa. Kuva: Anja Kaarret / Yle

Heikki J. Hyvärinen

Heikki J. Hyvärinen on oikeustieteiden kandidaatti ja väitöskirjatutkija. Hyvärinen on työskennellyt Saamelaisparlamentin oikeusjaoston sihteerinä 1970- ja 1980-luvuilla ja sen jälkeen Saamelaiskäräjien lakimiessihteerinä vuosina 1988-2007.

Hyvärinen on ollut valmistelemassa saamelaisia koskevia lakia, kuten Suomen perustuslain saamelaisparagrafeja ja saamelaiskäräjälakia. Hän on ollut myös perustamassa Enontekiön saamelaisten Johtti Sápmelaččat -yhdistystä vuonna 1969.

Hyvärinen asuu Enontekiön Hetassa ja puhuu pohjoissaamea.

Heikki J. Hyvärinen
Heikki J. Hyväriselle saamelaispolitiikka on tuttua jo 1970-luvulta lähtien. Kuva: Minna Näkkäläjärvi / Yle

Irja Jefremoff

Irja Jefremoff on aktiivinen toimija kolttasaamelaisessa yhteisössä.

Jefremoff on opiskellut hallintotieteiden lisäksi tiedotusoppia ja kansanperinteitä ja erityisesti kansanmusiikkia. Hän on myös kerännyt ja tallentanut tietoja kolttasaamelaisista ja siirtänyt tietonsa eteenpäin kolttasaamelaiselle yhteisölle.

Jefremoff asuu kolttien kotiseutualueella Keväjärvellä.

Irja Jefremoff
Irja Jefremoff on aktiivinen toimija kolttasaamelaisessa yhteisössä. Kuva: Pertti Turunen

Komission yhteensovittaminen jatkuu

Valtioneuvosto on valinnut komissaariehdokkaansa virkamiesvalmistelun kautta. Saamelaiskäräjät ja kolttien kyläkokous taas valitsivat ehdokkaansa monista vaihtoehdoista, joita yksittäiset ihmiset tai yhdistykset olivat ehdottaneet. Kymmenestä ehdokkaasta käytiin viime syksyn aikana läpi kuulemistilaisuudet ja loppu vuodesta saamelaiskäräjät ja kolttien kyläkokous valitsivat omat ehdokkaansa.

Viime aikoina on saamelaisyhteisöstä noussut kovaakin kritiikkiä saamelaispäättäjiä kohtaan siitä, että komissioon ei valittu yhtään etnisesti saamelaista komissaaria.

Valtioneuvosto, Saamelaiskäräjät ja Kolttien kyläkokous jatkavat komission yhteensovittamista jo tällä viikolla. Tarkoituksena on asettaa saamelaisten totuus- ja sovintokomissio viimeistään huhtikuun alussa.

Suosittelemme sinulle