Hyppää sisältöön

Yksityishenkilö testamenttasi Luonnonperintösäätiölle hehtaareittain metsää Vieremältä – alueen rahallinen arvo yli 300 000 euroa

Puroniityn suojelualueelta löytyy muun muassa arvokas majavan padon seurauksena syntynyt tulvaluhta.

Metsää Puroniityn suojelualueella Vieremällä. Alue on testamentattu Luonnonperintösäätiölle.
Kuva Puroniityn suojelualueelta. Kuva: Luonnonperintösäätiö
Laura Ruuskanen

Luonnonperintösäätiö on saanut arvokkaan testamenttilahjoituksen Vieremältä Pohjois-Savosta. Viime keväänä menehtynyt iisalmelaismies on testamentannut Luonnonperintösäätiölle suojeltavaksi 105 hehtaarin metsäalueen.

Yksityshenkilön tekemä lahjoitus on varsin merkittävä. Metsäalueen rahalliseksi arvoksi on arvioitu noin 315 000 euroa ja lisäksi alueen koko on erittäin laaja.

Puroniityn suojelualue koostuu pääosin keski-ikäisistä metsistä ja on ollut tavanomaisessa metsätalouskäytössä.

– Löytyy sieltä aarteitakin. Näistä arvokkaimpana majavan padon seurauksena syntynyt vaikeakulkuinen tulvaluhta ja sitä reunustava haapakorpi, johon on muodostunut vettymisen myötä paljon lahopuuta, kertoo Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Ari-Pekka Auvinen.

Kolme suojelualuetta Pohjois-Savossa

Puroniityn myötä Luonnonperintösäätiöllä on nyt Pohjois-Savossa kolme suojelualuetta. Tervossa sijaitseva Käpyranta on hankittu monen kaupan kautta vuosina 2009–2014. Kiuruveden Ylpässuo puolestaan ostettiin viime vuoden lopulla Itä-Suomen yliopiston kymmenvuotisjuhlan kunniaksi perustetun keräyksen tuotoilla.

Luonnonperintösäätiö etsii aktiivisesti suojelualueita myös Pohjois-Savosta ja ottaa vastaan vinkkejä potentiaalisista suojelukohteista.

Suosittelemme sinulle