Helsingissä ja Vaasassa torjutaan koronavirusta uudenlaisilla valaisimilla.
Yhdysvalloissa kehitetyt ensimmäiset niin kutsutut Far-UVC-lamput asennettiin Helsingin ydinkeskustassa sijaitseviin kahteen pieneen ruokakauppaan viime viikolla.
K-market Esplanadin ja Erottajan kauppias Tom Färd kertoo, että häntä kiehtoi ajatus siitä, että teknologialla voidaan puhdistaa ilmaa ja pintoja. Valaisimet maksoivat yrittäjän mukaan 1200 euroa kappale.
– Katsoin, että ei tässä häviäjiä ainakaan ole. Me teemme kaikkemme, että asiakkaiden on kivempi käydä, vakuuttaa kauppias Färd.
Tutkimuksissa on kiistatta osoitettu, että UVC-valo nitistää viruksia, kertoo Säteilyturvakeskuksen erikoistutkija Lasse Ylianttila. Valaisimien tehokkuudesta Ylianttilalla ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa. Se riippuu kohteeseen asennetun lampun etäisyydestä viruksiin, hän sanoo.
– Vaikutus on todettu myös koronaan. Teho perustuu siihen, että se tappaa solut, Ylianttila jatkaa.
Laitteiden maahantuojan Sterlightsin mukaan noin 2,5 metrin korkeuteen asennettu valaisin tappaa viruksia ja bakteereita lähes 30 neliömetrin pinta-alalta. Molempiin Färdin myymälöihin on asennettu yksi valaisin kassa-alueen yläpuolelle.
– Se on kuitenkin ruuhkaisin paikka, jossa kaikki asiakkaat viime kädessä käyvät, selittää Färd.
UVC-valo tappaa tutkimusten mukaan virukset erityisen hyvin ilmasta. Valaisimet desinfioivat pinnat, jos ne ovat puhtaat.
– Jos pinnalla on likaa, pohja ei desinfioidu. Sama tapahtuu, jos pinta jää varjoon, Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta sanoo.
Far-UVC on turvallista vain, kun asennus tehdään oikein
UVC-valon käytön yleisissä tiloissa suoraan ihmisiin suunnattuna on aiemmin estänyt sen aiheuttamat terveysriskit.
Erikoistutkija Ylianttilan mukaan esimerkiksi aallonpituuden 270 nanometriä, joka on tutkimusten mukaan tuhoisin viruksille, on todettu myös altistavan ihosyövälle, ihon palamiselle ja silmän sarveiskalvon tulehduksille.
Uusissa valaisimissa käytetty aallonpituus, 222 nanometriä, on uusi tekniikka, jolle tutkimuksissa ei ole todettu haittavaikutuksia.
Laitteiden asennus ja valon toiminnan säätö pitää tehdä tarkasti, ettei liiallista altistusta säteilylle tapahdu, korostaa Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta.
– Sanotaan suoraan, että puolen metrin päässä lampusta vuorokauden altistusraja täyttyy viidessä ja puolessa minuutissa ja metrin päässä 20 minuutissa. Jos laitetta ei asenneta oikein, hyvin suuretkin ylitykset ovat mahdollisia, jos käyttöä ei jaksoteta, Ylianttila maalailee uhkakuvia.
Kauppoihin asennetut ensimmäiset valaisimet eivät herätä Säteilyturvakeskuksessa huolta. Ylianttilan mukaan ne on sijoitettu ja ohjelmoitu altistuksen raja-arvot huolellisesti huomioiden.
– Far-UVC on asiakastilassa turvallinen käyttää, kun pysytään ihmisten altistuksen osalta altistusrajojen puitteissa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että valoa ei pidetä koko ajan päällä, konkretisoi Ylianttila.
Tarkkana pitää olla erityisesti kaupan työntekijöiden osalta, jotka altistuvat valolle eniten.
– Kun kassahenkilöiden etäisyys huomioidaan aikasykleissä, valaisinta voidaan ihan turvallisesti käyttää, sanoo erikoistutkija Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta.
Maahantuoja odottaa kysynnän räjähtävän
Far-UVC on otettu käyttöön Yhdysvalloissa vasta parin vuoden sisällä ja koronan myötä se on yleistynyt huomattavasti. Valaisimia käytetään virusten torjunnassa jo Sterlightsin mukaan myös Aasiassa, esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa.
Helsingissä kahden päivittäistavarakaupan lisäksi ihmevalo on asennettu maahantuojan mukaan lauttasaarelaiseen parturi-kampaamoon sekä Vaasassa hammaslääkäriasemalle ja eläinklinikalle.
Sterlights uskoo kysynnän voimakkaaseen kasvuun myös Suomessa. Se perustuu yritysten halukkuuteen löytää edullisia ratkaisuja pandemian torjunnassa. Ensimmäisille viidelle laitteelle Sterlights löysi ostajan kahdessa viikossa.
– Tuotteessa on valtava potentiaali, kun Suomessa kuitenkin ollaan suurimmaksi osaksi sisätiloissa. Puhutaan lentokentästä, risteilylaivoista, ravintoloista, kauppakeskuksista, kaikki pystyvät asentamaan valaisimet liikkeisiinsä ja se helpottaa huomattavasti normaaliin arkeen paluuta, hehkuttaa Nadav David, yksi Sterlightsin osakkaista.
Säteilyturvakeskus aikoo seurata tarkasti far-UVC valaisinten yleistymistä, koska väärinasennuksista voi aiheutua ihmisille vaaraa.
– Tämä on yksi keino tappaa viruksia muiden joukossa. Huolestumme, jos tulee villejä asennuksia, sanoo erikoistutkija Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta.
Korjaus 23.2. kello 19.30: Poistettu tieto, että UVC-valo pilkkoo koronaviruksen DNA:n. Koronavirus on RNA-virus eikä sillä ole DNA:ta.
Lue lisää: