Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tuula Porkka oli jo irtisanoutua väsymyksensä vuoksi – sitten työpaikan tuella laitettiin uni kuntoon ja kaikki muuttui

Työkyky palautui, kun työnantaja lähti mukaan unen parantamiseen. 

Tuula Porkka petaa painopeittoa vuoteeseen.
Tuula Porkka nukkuu painopeiton alla. "Kuin mummon täkkiin kääriytyisi." Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Töistä kotiin, sohvalle makaamaan, siitä nukkumaan ja seuraavan työpäivän läpi. Ja saman toisto.

Tuula Porkan väsymys kasvoi pikkuhiljaa niin, että muisti alkoi pätkiä. Yöllä hän heräili ja kävi vessassa, vaikkei ollut hätä. Puoliso huomautti, että vaimo kuorsasi. Aamu tuli aina liian pian. Entinen hyvä nukkuja kulki hereillä ollessaan puolivaloilla.

Unettomuudesta kärsii lähes jokainen suomalainen jossain vaiheessa. Uni–valvehäiriöitä on eniten vuorotyötä tai muuten epäsäännöllistä työtä tekevillä, ja unen ongelmat ovat naisilla miehiä yleisempiä. Unettomuus myös yleistyy ikääntyessä.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on tehnyt unettomuuden hoitosuositukset, joita voi soveltaa tilapäisiin uniongelmiin arjessa.

Taakka tuntui ylitsepääsemättömältä

Tuula Porkan aktiivisuus oli sitä, että työt tuli tehtyä, mutta kotona hän jaksoi vain pakolliset toimet.

– Menin työterveyteen puhumaan, tarjosivat sairaslomaa ja epäilivät uniapneaa. En halunnut sairauslomalle, kun en ollut sairas.

Uniapneaepäily tutkittiin, mutta siitä ei ollut kyse.

Porkka teki työtään kahdessa eri työpisteessä, hänen toimistosihteerin hommaansa oli yhdistetty kahdet eri työtehtävät. Taakka tuntui isolta, mutta osa-aikaisuus ei ollut työnantajan mielestä mahdollinen. Vähän päälle viisikymppinen tunsi voimiensa hiipuvan.

– Työnantajalle rupesin puhumaan osa-aikaisuudesta. Mietin jo irtisanoutumista.

Uniryhmässä etsittiin ratkaisuja

Apuun tuli kahden ammattikorkeakoulun, Karelian ja Savonian Sleep well, work well -hanke, johon Tuula Porkan työnantaja Lieksan kaupunki lähti mukaan.

Hankkeessa mukana olevat työnantajat saivat neuvoja siihen, miten uniasiat otetaan puheeksi työpaikalla. Koska stressi on merkittävä syy työikäisten uniongelmien taustalla, työnantajia neuvottiin, että työtehtävien rajaaminen ja selkiinnyttäminen johtaa työn hallinnan tunteeseen ja vaikuttaa positiivisesti nukkumiseen.

Työntekijöistä tehtiin ryhmä, jossa sekä vertaistuella, että ammattilaisten avulla etsittiin apua uniongelmiin. Keskusteluissa käytiin läpi monenlaista ruokailun ja liikunnan ajoittamisesta erilaisten apuvälineiden käyttöön.

Monen uni saatiin kohentumaan tällä väliintulolla. Tuula Porkka on yksi heistä.

– Pääsin unikouluun, jonka ansiosta opin nukkumaan tarpeeksi.

Tuula Porkka istuu nojatuolissa musta Heta-koira sylissään.
Heta-koira ja Tuula Porkka nauttivat valon lisääntyessä keväällä. "Paitsi kun nukun, tarvitsen kunnolla pimennetyn huoneen." Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ammattilaisten avulla ja vertaistukiryhmän avulla Tuula Porkan unen solmut alkoivat aueta.

Muutoksia kotona ja työpaikalla

Miksi aikuinen ihminen ei osaa mennä ajoissa nukkumaan? Sitä Tuula Porkka on kysynyt itseltään monta kertaa. Aamuvirkku Porkka nimittäin herää joka aamu jo puoli kuudelta. Jotta unta kertyy riittävästi, 8-9 tuntia, nukkumaan pitää mennä jo iltayhdeksän aikaan.

– Ensin opettelin sen. Viikonloppuisin pidän saman rytmin, menen nukkumaan viimeistään puoli kymmeneltä.

Muutos alkoi vauhdilla. Kun Porkka nukkui tarpeeksi, kuorsaaminen loppui, muisti parani ja hän jaksoi taas iltaisin muutakin kuin maata.

– Lukeminen on lempiharrastukseni.

Parisuhde voi paremmin, kun Porkka meni nukkumaan eri huoneeseen. Näin puoliso voi lukea illalla halutessaan ja valvoa myöhempään, se ei häiritse vaimon yöunta.

– Unikoulusta sain vinkkiä myös painopeitosta. Hommasin sellaisen ja sehän on ihan nappijuttu. On kuin mummon vanhaan täkkiin kääriytyisi kun menee sen alle.

Painopeitto on hommattu myös puolisolle.

Oman hyvän unen lääkkeikseen Tuula Porkka listaa edellä kerrottujen lisäksi hyvät pimennysverhot. Kuulostaa jopa yllättävän helpolta ratkaisulta unipulmiin.

– Kyllä työnantajan suhtautuminen oli yhtä tärkeä kuin nämä kotona toteututetut jutut. Ihminen on kokonaisuus. Ilman työnantajan tukea en olisi voinut ratkaista työtaakan palapeliä.

Tuula Porkan työtehtäviä järjestettiin uudelleen niin, että hän saa tehdä työviikkonsa samasta työpisteestä. Nyt toisen paikan työt eivät vaivaa paikasta toiseen siirryttäessä.

– Työpaikallekin on tullut ihmeellinen rauha. On joka päivä mukava tulla töihin kun jaksaa hyvin.

Keskustele aiheesta. Monien tutkimustulosten mukaan ihmiset nukkuvat liian vähän. Onko uniongelmien puheeksiotto työpaikoilla hyvä ratkaisu? Saatko työnantajaltasi tukea uniongelmiisi? Keskustelu on auki 26.2. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Tutkimus osoittaa, että iltavirkut jaksavat töissä aamuvirkkuja huonommin – jos erilaiset vuorokausirytmit ymmärrettäisiin, moni voisi paremmin

Nukutko huonosti? Se on myös pomosi asia – kokosimme 4 vinkkiä, miten unesta kannattaisi puhua töissä

Suosittelemme sinulle