Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Nyt se on virallista: ravintoloiden alkoholimyynti romahti viime vuonna – Alko ja marketit korjasivat janoisten rahat

Valvira julkaisi alkoholin anniskelu- ja vähittäismyynnin luvut.

Asiakas baaritiskillä oluttuoppi ja matkapuhelin pöydällä.
Olut on ravintoloiden ylivoimaisesti myydyin alkoholijuoma. Senkin myynti romahti viime vuonna. Kuva: YLE
Pekka Pantsu
Avaa Yle-sovelluksessa

Ravintolat rummuttivat koko viime vuoden, kuinka koronarajoitukset ajavat ne ahdinkoon. Ja nyt sen näkee ihan virallisista tilastoistakin. Valviran tuoreen vuositilaston mukaan ravintoloiden alkoholimyynti eli anniskelu romahti viime vuonna 40 prosenttia vuodesta 2019.

Erityisen huonoja kuukausia olivat huhti- ja toukokuu, jolloin ravintolat olivat pitkälti kiinni valtiovallan määräyksestä. Heikosti sujui myös marras-joulukuun pikkujoulukausi, joka meni ravintoloilta käytännössä pipariksi koronarajoitusten vuoksi. Kesällä oli hetken siedettävämpää.

Juomista eniten putosi viime vuonna siiderien litramyynti, 47 prosenttia ja vähiten olutmyynti, "vain" 38 prosenttia. Muiden juomaryhmien pudotus oli näiden välissä.

Alko, marketit ja muut vähittäismyyjät korjasivat hyödyn ravintoloiden koronarajoituksista. Alkon litramyynti pomppasi viime vuonna peräti 12 prosenttia edellisvuodesta, varsinkin miedot viinit ja juomasekoitukset tekivät hyvin kauppansa. Myös väkevien litramyynti nousi lähes 9 prosenttia.

Alkolle päättynyt koronavuosi merkitsi suurta käännettä, sillä Alkon litramyynti oli ennen viime vuotta laskenut vuosia putkeen. Tämä vuosi taas on alkanut vahvasti plussalla. Tammikuun myynti näyttää 8 prosentin kasvua.

Marketien, kauppojen ja muiden vähittäismyyjien alkoholimyynti kasvoi neljä prosenttia edellisvuodesta, kun vielä vuotta aiemmin myynti oli parin prosentin laskussa. Etenkin vahvat oluet kasvattivat viime vuonna osuuttaan, vaikka tuttua keskioluttakin myytiin prosentin verran enemmän kuin 2019.

Keskiolut on edelleen ylivoimaisesti myydyin alkoholi vähittäiskaupassa, vaikka lakiuudistus toi hyllyille vahvempiakin vaihtoehtoja muutama vuosi sitten.

Kaikkiaan alkoholin litramyynti laski viime vuonna 1,2 prosenttia vuodesta 2019. Sataprosenttiseksi muutettuna alkoholimyynti taas kasvoi Suomessa 0,8 prosenttia. Näissä luvuissa ei ole mukana ns. tilastoimatonta kulutusta eli käytännössä matkustajatuontia. Koronarajoitusten vuoksi se oli viime vuonna hyvin vähäistä.

Kello 15.45. Täsmennetty kotimaisen alkoholimyynnin termejä ja lisätty Alkon tammikuun myyntitilanne.

Lue lisää:

Alkon juomamyynnissä huima koronavuosi – roseeviinit +40 %, valkoviinit +17 %, punaviinit +15 %, vodkat ja viinat +8 %

Suosittelemme sinulle