Hyppää sisältöön

Yli 5000 lappilaista työnhakijaa siirtyy TE-toimistolta oman kunnan asiakkaaksi – kuntakokeilulla haetaan työllisyydenhoitoon tehokkuutta

Työllisyyden kuntakokeilussa mukana ovat Lapista Kemijärvi, Rovaniemi, Sodankylä ja Tornio.

Yli 5000 työnhakijaa Lapissa siirtyy TE-palveluilta kuntien asiakkaiksi. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Neljä Lapin kuntaa ottaa hoiviinsa TE-palveluilta työttömien työllistämisen maaliskuun alussa. Tavoitteena on edistää entistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä tai koulutukseen pääsyä. Mukana työllisyyden kuntakokeilussa ovat Rovaniemi, Kemijärvi, Sodankylä ja Tornio.

Maaliskuun alussa siirtyy noin 5200 työnhakijaa TE-palveluilta neljän mukana olevan kunnan hoiviin. Kuntakokeiluun päätyvät kaikki työttömät, jotka eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa sekä kaikki nuoret ja maahanmuuttajat.

Valtakunnallisesti kuntakokeilu toteutetaan 25 alueella, jossa on mukana 118 kuntaa tai kaupunkia. Kuntien hoiviin siirtyy kaikkiaan noin 200 000 työnhakijaa eri puolilla Suomea.

Kaikki kuntakokeilun piiriin siirtyvät saavat siitä tiedon joko kirjeitse tai sähköisesti. Itse ei tarvitse selvittää sitä, kuuluuko kokeiluun.

Lapin TE-palveluiden johtajan Tiina Keräsen mukaan valtion ja kuntien palveluiden ja resurssien yhdistämisellä haetaan paikallisia ja tehokkaita työllisyydenhoitomalleja.

– Kunnilla on lisäksi hyödynnettävissään kaikki ne monialaiset palvelut, jotka liittyvät asiakkaiden hyvinvointiin tai muihin palveluihin.

Rovaniemellä kaupungin työllisyyspalvelut löytyvät Kauppakeskus Rinteenkulmassa olevasta toimistosta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Jokaiselle asiakkaalle tarjotaan yksilöllinen ratkaisu

Rovaniemellä yli 30-vuotiaille apu löytyy Osaamosta ja nuoremmille Ohjaamosta. Palvelut löytyvät samasta osoitteesta kauppakeskus Rinteenkulmasta.

Samasta paikasta löytyvät alueella olevien oppilaitosten, kaupungin ja TE-palveluiden työntekijät sekä kontaktit työnantajiin.

Tavoitteena on antaa asiakkaalle apua nopeasti ja kokonaisvaltaisesti yhdestä paikasta.

– Me uskotaan siihen, että sitten kun asiakkaat saavat sen kaiken osaamisen käyttöön, mitä meillä täällä toimijaverkostossa on, niin niitä ratkaisujakin sitten löytyy, vakuuttaa Rovaniemen kaupungin työllisyysasioiden erityisasiantuntija Sanna Mäensivu.

Kuntakokeilun tavoitteen on rakentaa oikeat työllistysmallit paikallisesti ja jokaiselle asiakkaalle pyritään löytämään oikea tapa alusta lähtien.

Rovaniemen kaupungin Osaamon projektipäällikön Joni Minkkisen mukaan yhdessä asiakkaan kanssa mietitään, mikä on tarve ja tavoitteet.

– Katsotaan minkälaista osaamista ihmisellä on olemassa. Sitä kautta monesti tavoitteet täsmentyvät. Me tarjotaan vaihtoehtoja miten niihin voi päästä. Rohkaistaan niiden toteuttamiseen ja monesti työllistyminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Osaamon ja Ohjaamon tiloista löytyvät alueella olevien oppilaitosten, kaupungin ja TE-palveluiden työntekijät sekä kontaktit työnantajiin. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Tarvittaessa räätälöityä koulutusta helpottamaan työllistymistä

Yhtenä esimerkkinä tavoitellusta kuntakokeilun toiminnasta voisi olla monipuolisen uran tehneen rovaniemeläisen Visa Pahtajan työllistyminen Osaamon kautta.

– Tämä tarina oli aika lyhyt ja nopea. Kun tänne tulin, niin avun sain muutamassa päivässä. Eli sain työpaikan. Täältä hommattiin apu palkkaan, että firma pystyi palkkaamaan minut, kertoo Visa Pahtaja Osaamosta saadusta avusta.

Pahtajasta tuli tällä kertaa pyörämekaanikko vaikka syvällisempää kokemusta ei pyörien korjaamisesta ollut. Siihen löytyi myös apu ja nyt pyörän korjaaminen onnistuu.

– No se onnistuu kun sain tuen täältä, kun minua pystyttiin opettamaan. Eli sain ammattilaiselta koulutuksen pyörämekaanikon ammattiin Osaamon kautta.

Rovaniemeläinen Visa Pahtaja (oikella) löysi työpaikan Osaamon kautta. Pahtajan kanssa keskustelee työllisyyskoordinaattori Heikki Pantsar. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Sodankylässä työllisyyden kuntakokeilussa työskentelee kaksi työntekijää ja heidät tavoittaa Sodankylän TE-toimistosta. Sodankylän kunnan talous- ja hallintojohtajan Tarja Lempeän mukaan toimistolla tarjotaan asiakkaille koronarajoitusten puitteissa kasvokkain tapahtuvaa henkilökohtaista palvelua. Lisäksi asiointi on mahdollista sähköpostilla ja puhelimitse.

Kemijärvellä työttömät kuntakokeilun asiakkaat siirtyvät TE-toimiston sijaan asioimaan Hyvinvointikeskus Lapponiaan, jossa kaupungin työllisyysyksikön toimitilat ovat.

Torniossa asiointi tapahtuu ensivaiheessa Yritystalossa, osoitteessa Keskikatu 69 sekä Tohjaamossa, jonka osoite on Länsiranta 9. Kaupungintalon remontin vuoksi kaupungin väki on tällä hetkellä väistötiloissa eri puolilla kaupunkia.

Lue lisää:

Rovaniemi, Tornio, Kemijärvi ja Sodankylä jatkoon työllisyyskokeilussa

Työministeri avasi hallituksen työllistämissuunnitelmia – ministerillä vahva usko koulutuksen voimaan, työperäistä maahanmuuttoa halutaan lisätä

Tässä työllisyysryhmien ensirohdot hallituksen budjettiriiheen: Kuntien työllisyyskokeilu tekee paluun, yritysten palkkatuki nousee 70 prosenttiin

Suosittelemme sinulle