Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tämän kaiken tiedämme nyt Tiger Woodsin vakavasta onnettomuudesta – "Parhaassa tilanteessa hän voisi palata ehkä kuuden kuukauden kuluttua"

Golflegenda Tiger Woods oli myöhässä tapaamisestaan ajaessaan ulos tieltä Los Angelesissa vakavin seurauksin.

Tiger Woods kävelee viheriöllä.
Onko Tiger Woodsin ura ohi? Kuva: AOP
Sakari Lund,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Golfin supertähti Tiger Woods oli vakavassa auto-onnettomuudessa tiistaiaamuna paikallista aikaa Los Angelesissa.

Woods sai useita pirstaleisia avomurtumia oikeaan jalkaansa. Leikkauksessa hänen sääreensä asennettiin tukilevy ja nilkkaan ruuveja. Harbor-UCLA-sairaalan lääkäri Anish Mahajan kertoi leikkauksesta Woodsin Twitter-tilillä. Woods on herännyt leikkauksesta ja jatkaa toipumista sairaalassa.

Onnettomuuteen ei liity muita ajoneuvoja ja Woods oli autossaan yksin. Auto oli ajautunut vastaantulevalle kaistalle, osunut puuhun ja pyörinyt useita kertoja ympäri. Woodsin irrottamiseksi autosta tarvittiin kirvestä ja muita työkaluja. Auton etuosa tuhoutui täysin.

Tiger Woodsin auto
Woodsin auton etuosa tuhoutui täysin. Kuva: Getty Images

Los Angelesin piirikunnan apulaissheriffi Carlos Gonzalezin mukaan kyseinen tieosuus on yksi alueen ongelmallisista kohdista, jossa ajetaan usein ylinopeutta. Gonzalez oli ensimmäisenä onnettomuuspaikalla ja hänen mukaansa Woods oli onnekas selviytyessään onnettomuudesta hengissä. Siinä auttoi se, että hän käytti turvavyötä.

Woods oli tajuissaan, kun pelastajat saapuivat paikalle.

– Hän ei vaikuttanut olevan huolissaan vammoistaan, mikä ei ole epätavallista liikenneonnettomuuksissa. Ihmiset ovat usein sokissa ja se on traumaattinen kokemus. Ei ole tavatonta, että ihmiset keskittyvät epäoleellisiin asioihin tai he tuntevat vammojensa aiheuttamaa kipua vasta paljon myöhemmin, Gonzalez sanoi.

Gonzalezin mukaan ei vaikuttanut siltä, että Woods olisi ollut alkoholin tai muiden aineiden vaikutuksen alaisena. Woods ajoi "normaalia kovempaa", mutta tarkkaa nopeutta ei ole kerrottu. Huomionarvoista on se, että viranomaisten mukaan ei näy merkkejä siitä, että Woods olisi jarruttanut ennen ulosajoa.

Miksi Woodsilla oli kiire?

TMZ-sivuston mukaan Woods oli menossa antamaan golftuntia NFL:n New Orleans Saintsissa pelaavalle amerikkalaisen jalkapallon tähdelle Drew Breesille. Tapaaminen oli sovittu kello 7.30. Woods lähti TMZ:n mukaan hotelliltaan juuri ennen seitsemää ja matka kentälle kestää ainakin tunnen. Hän oli siis reilusti myöhässä.

Tiger Woodsin auto
Tiger Woodsin autoa nostetaan onnettomuuden jälkeen, Kuva: Getty Images

Woods asui hotellissa, jossa kuvattiin TV-sarjaa. Sarjan kuvausryhmään kuuluva henkilö kertoi TMZ:lle, että Woods oli lähdösä hotellilta juuri ennen kello seitsemää kovalla vauhdilla ja lähes osui sarjan ohjaajan autoon. Woods joutui pysähtymään parkkipaikalla, kun hänen tiensä sulki auto, johon lastattiin matkatavaroita. Hän vaikutti "kiukkuiselta ja kärsimättömältä" ja lähti vauhdilla liikkeelle, kun toinen auto poistui edestä.

Pystyykö Woods jatkamaan uraansa?

Woodsin onnettomuus oli vakava. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Jari Parkkari jakaa sen näkemyksen, että Woods oli onnekas, kun hän säilyi hengissä.

– Sairaalan tiedotteen mukaan Woodsilla on pirstaleisia avomurtumia säären alueella oikeassa jalassa. Leikkauskertomusten perusteella on levytetty nilkkaa ja jalkaterää ja laitettu ydinnaula sääriluuhun. On kysymys vakavista vammoista, Parkkari totesi.

On esitetty erilaisia näkemyksiä siitä, pystyykö 45-vuotias Woods vielä jatkamaan uraansa ja kuinka pitkän toipumisen jälkeen. Parkkarin mukaan toipumiseen vaikuttaa se kuinka pirstaleisia murtumat ovat ja missä luissa ne ovat, ja onko myös hermo-, verisuoni- ja lihasvammoja.

– Erityisesti nivelen sisäinen vamma voi olla sellainen, että hän ei pysty palaamaan, kun golfissa neljän päivän kilpailun aikana kävellään 50 kilometriä ja lyödään noin 280 lyöntiä. Toivotaan, että näin vakavaa vammaa nivelissä ei olisi.

Parkkari antaa kuitenkin toivoa myös suhteelliseen nopeaan paluuseen.

– Parhaassa tilanteessa hän voisi palata ehkä kuuden kuukauden kuluttua, keskimäärin ehkä vuoden kuluttua.

Tukiviestejä sateli

Vuonna 2017 Woods pidätettiin, kun hän oli nukahtanut auton rattiin. Hän selitti tuolloin nukahtamista sillä, että oli ottanut reseptilääkkeitä, jotka saivat hänet nukahtamaan.

45-vuotias Woods on yksi kaikkien aikojen golfareista. Hän on voittanut urallaan 15 major-turnausta, vaikka on kärsinyt urallaan pahoista selkävaivoista.

Woodsille sateli toipumistoivotuksia ympäri maailmaa. "Jos olemme oppineet jotain vuosien aikana, niin sen, että Tigeriä ei voi koskaan laskea ulos", Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama twiittasi.

Toinen ex-presidentti Donald Trump ei tunnetusti Twitteriin enää pääse, mutta hänkin julkaisi oman tiedotteensa ja toivotti Woodsille pikaista paranemista.

Golflegenda Jack Nicklaus twiittasi tovottaen Woodsille onnistunut leikkausta ja täyttä toipumista.

Oman toivotuksensa lähetti myös tennistähti Serena Williams.

Lue myös:

Tiger Woodsin tilasta uutta tietoa: golftähti heräsi leikkauksen jälkeen

Tiger Woods sai ulosajossa vakavia avomurtumia jalkaansa, mutta pääsi jo leikkauksesta – viranomainen: Woods hyvin onnekas, kun selvisi hengissä

Suosittelemme