Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kommentti: Lähtökohdat heikoimmat 28 vuoteen – Suomen joukkueelle yksikin mitali on voitto Oberstdorfin MM-kisoista

Suomalaisten maailmancupissa tekemät tulokset ovat olleet usein linjassa MM-kisoista tulleiden mitalien kanssa. Se ei enteile hyvää Suomen joukkueelle, kirjoittaa Atte Husu.

Iivo Niskanen maalissa kaikkensa antaneena Seefeldin MM-kisoissa 2019. Niskanen on edustanut Suomea viisissä aikuisten arvokisoista, joista peräti neljissä hän on ollut mitaleilla.
Iivo Niskanen maalissa kaikkensa antaneena Seefeldin MM-kisoissa 2019. Niskanen on edustanut Suomea viisissä aikuisten arvokisoista, joista peräti neljissä hän on ollut mitaleilla. Kuva: BARBARA GINDL/AFP via Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Hiihdon MM-kisojen kisaoppaasta löydät helposti kisojen ohjelman, lähetystiedot ja suorat lähetykset, kisauutiset sekä videoklipit.

Faktoilla sisään.

Suomen joukkue lähtee Oberstdorfin MM-kisoihin kokoonpanolla, jossa yksi urheilija, yhdistetyn Ilkka Herola, on päässyt tuulettamaan maailmancupissa henkilökohtaista palkintokorokesijoitusta kuluvan kauden aikana.

Kun Herolan kolmen podiumin lisäksi miesten ja naisten viestihiihtäjät ovat kertaalleen olleet kolmen joukossa, joukkueen palkintokorokesijojen kokonaismäärä nousee viiteen. Luku on pienin sitten kauden 1992–1993, jolloin Marja-Liisa Kirvesniemen toinen sija Ulrichenin maailmancupin 10 kilometriltä oli Suomen joukkueen ainoa podium tultaessa Falunin MM-kisoihin.

Joukkue sai vuoden 1993 Falunin MM-kisoista kaksi mitalia, jotka tulivat molemmat naisten 15 kilometriltä. Kirvesniemi hiihti hopeaa ja Marjut Rolig pronssia. Tulosta pidettiin sen ajan Suomessa katastrofina.

Nyt Oberstdorfissa kilpailevalle Suomen joukkueelle kaksi mitalia olisi maailmancupissa nähdyt tulokset huomioiden kiitettävä, jopa erinomaista lähentelevä suoritus.

Kirvesniemen ja Roligin kaltaisia urheilijoita, joille arvokisamenestys ei ollut haave vaan lähimuistista löytyvä voimavara, Oberstdorfissa edustavat vain Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Kaksikosta kuitenkin vain Niskanen on esittänyt parhaiden ollessa viivalla otteita (kaksi viidettä sijaa), joilla mitali on realismin rajoissa henkilökohtaisilla matkoilla.

Miesten 4 x 10 kilometrin viestin toinen osuus käynnissä Falunin MM-kisoissa vuonna 1993. Saksan Jochen Behle vetää letkaa perässään Harri Kirvesniemi. Suomi sijoittui viestissä neljänneksi juuri ennen Saksaa.
Miesten 4 x 10 kilometrin viestin toinen osuus käynnissä Falunin MM-kisoissa vuonna 1993. Saksan Jochen Behle vetää letkaa perässään Harri Kirvesniemi. Suomi sijoittui viestissä neljänneksi juuri ennen Saksaa. Kuva: Ullstein Bild/All Over Press

Ei podiumia, ei mitalia

Lähihistoria on osoittanut, että suomalaisten ennen MM-kisoja saavuttamat maailmancupin podiumit ovat olleet hyvin linjassa kisoista tulleiden mitalien kanssa.

Jos Suomen joukkueen palkintolaari kumisee Oberstdorfiin tultaessa lähes tyhjyyttään, toisin oli vuonna 2005, kun saksalaispitäjä järjesti edelliset MM-hiihtonsa. Tuolloin seitsemän suomalaista oli saavuttanut cupissa kauden aikana vähintään yhden henkilökohtaisen palkintokorokesijoituksen. Voittoja oli peräti 21 kappaletta, joista 12 oli Janne Ahosen käsialaa.

Ahonen ei ollut mitaliodotusten kanssa yksin, sillä kuten oheinen tilasto osoittaa, Hannu Manninen oli dominoinut yhdistetyn maailmancupia mielin määrin. Muutkaan suomalaisurheilijat eivät rakentaneet odotuksiaan tyhjän päälle.

Taulukkoa ladataan

Kultasadetta ei kuitenkaan tullut Oberissa 2005, vaan vasta kaksi vuotta myöhemmin Sapporossa. Kahdeksan mitalia, joista viisi kultaa, on Suomen MM-joukkueen paras mitalisaalis 2000-luvulla. Vuonna 2009 Liberecissä tuloksena oli niin ikään kahdeksan mitalia, joista kolme oli kultaisia.

Sapporon ja Liberecin yhdistävä tekijä oli ainakin, että kisoihin saapui yhdeksän suomalaisurheilijaa, jotka olivat seisseet kauden aikana palkintokorokkeella maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa.

Suomalaisurheilijat olivat saavuttaneet ennen Liberecin MM-kisoja, kolmen kuukauden aikana, 51 maailmancupin palkintokorokesijoitusta. 2010-luvulla tahti oli verkkaisempaa.

Vaikka viime vuosikymmenellä järjestettiin viidet MM-kisat, suomalaiset eivät saaneet kyseisinä kausina kasaan edes yhteensä niin paljon palkintokorokesijoituksia kuin Liberecin MM-kaudella. Koko vuosikymmenen saldoksi jäi 48 podiumia.

2010-luvulla yksikään urheilija ei yltänyt henkilökohtaiselle mitalille, mikäli plakkarissa ei ollut sijoitusta kolmen parhaan joukkoon kuluvan kauden maailmancupin henkilökohtaisessa kilpailussa. Harri Olli onnistui tempussa 2007 ja Matti Heikkinen 2009.

Oberstdorfissa olevan luonnonlumen määrä ei päätä huimaa.
Oberstdorfissa olevan luonnonlumen määrä ei päätä huimaa. Kuva: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press
Oberstdorfissa ilman lämpötila on ollut viime päivinä jopa yli 15 astetta. Se vaikuttaa merkittävästi latujen kuntoon.
Oberstdorfissa ilman lämpötila on ollut viime päivinä jopa yli 15 astetta. Se vaikuttaa merkittävästi latujen kuntoon. Kuva: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

Lämpö sekoittaa pakkaa

Suomen MM-joukkueen ennakkoasetelmat ovat siis tilastojen valossa vaikeat mitä tulee odotuksiin mitaleista.

Oberstdorfin lämmin sää voi kuitenkin vaikuttavaa tuloksiin merkittävissä määrin. Sisäpiiriläisten arvioiden mukaan on jopa todennäköistä, että ainakin joissain kisoissa ratkaisevat erot eivät löydy kuntopuolelta vaan suksenpohjista. Hionnoista.

Täysin toinen kysymys on, onko urheilullisesti järkevää ratkoa maailmancupissa paremmuus talvisissa postikorttimaisemissa ja viedä kauden päätapahtuma tietoisesti maaliskuulle – ja Oberin tapauksessa eteläisille leveysasteille.

Jos cupissa ei ole tullut tulosta enemmän tai vähemmän tasaisissa talvikeleissä, valtaosalla suomalaisurheilijoista ei ole MM-kisojen mahdollisessa kelilotossa ainakaan mitään menetettävää.

Lue lisää:

Jännitä MM-hiihdot avaavaa sprinttiä heti aamusta – katso päivän kisaohjelma ja lähetystiedot

Norjalaistähti kritisoi rajusti MM-hiihtojen olosuhteita – Iivo Niskanen ymmärsi osittain purnaamista: “Voi olla jopa ikävää katseltavaa”

Ruotsin hiihtojoukkueessa juhlittiin MM-kisojen kesäkelejä – näin historia puoltaa maan menestystä lämpimissä olosuhteissa

Ratkaistaanko MM-mitalit ennen kuin yhtäkään matkaa on hiihdetty? Paahtavassa auringossa sulavat ladut tuovat kilpailuetua tietyille hiihtäjille

Aleksandr Bolshunovin romanttinen ele teki suomalaishiihtäjiin vaikutuksen talvipakkasissa 2019 – Venäjän ykköstähti luottaa elämässään vain harvoihin ja valittuihin

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Huomioi nämä hetket MM-kisoissa! Tässä ovat suomalaisten mitalijahdit – Sami Jauhojärvi väläyttää ennennäkemättömän yllätyksen mahdollisuutta

Suosittelemme