Hyppää sisältöön

Wilma-järjestelmä päätyi taas vääriin käsiin Alahärmässä – kaupungin sivistysjohtaja hämmästelee yläkouluun kohdistunutta pommiuhkausta: "Noinko helposti se käy?"

Alahärmän yläkoulussa oli Wilma-järjestelmän tietoturvaan liittyviä vakavia ongelmia myös kaksi vuotta sitten.

Wilma-järjestelmä. Kuva: Terhi Varjonen/Yle
Elina Kaakinen

Koulunkäynti jatkuu normaalisti eteläpohjalaisessa Alahärmän yläkoulussa, vaikka koulun opettajille lähetettiin pommiuhkaus Wilma-järjestelmässä tiistaina illalla.

Uhkauksesta tehtiin heti ilmoitus poliisille ja Kauhavan kaupungin sivistysjohtajan Markku Viitasaaren mukaan jo parin kolmen tunnin päästä koululle tuli huojentava tieto, jonka mukaan uhkaa ei ole.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilkka-Pohjalainen. Lehti kertoo, että uhkaus kohdistui koulun tiloihin ja että ajankohta olisi ensi lauantai.

Tapausta tutkii Pohjanmaan poliisi.

Markku Viitasaaren mukaan varsin pian kävi selväksi, että uhkauksen takana ei ollut se oppilas, jonka tunnuksilla viesti oli lähetetty.

– Toivottavasti asia saadaan selvitettyä. Jos kysymys on hakkeroinnista, mietityttää kyllä kovasti, että noinko helposti se käy ja mikä on tämän järjestelmän tietoturvan taso.

"Mikään ei viittaa siihen, että Wilmaan olisi murtauduttu"

Myös ohjelmistotoimittaja Visma Enterprise on selvitellyt tapausta eikä yrityksen mukaan mikään viittaa siihen, että Wilmaan olisi murtauduttu.

Visma Enterprisesta todetaan, että yritys työskentelee koko ajan muun muassa ulkoisten tietoturva-ammattilaisten kanssa tietoturvan pitämiseksi huipputasolla.

Ohjelmistotoimittaja korostaa käyttäjien vastuuta ja suosittelee, että kaikki käyttäjät hyödyntäisivät järjestelmän tarjoaman mahdollisuuden kaksivaiheiseen tunnistautumiseen.

Alahärmän alakoululla on ollut ongelmia Wilma-järjestelmän tietoturvan kanssa aikaisemminkin, kun järjestelmään tunkeuduttiin kaksi vuotta sitten joulunpyhien aikaan luvatta koulunjohtajan salasanaa käyttäen.

Lue myös: Yläkoulun Wilma-järjestelmässä epäily väärinkäytöksestä Kauhavalla – luvattomia viestejä opettajien nimissä, oppilaiden tietoja muokattu

Koulua käydään normaalisti

Alahärmän yläkoulussa on 160 oppilasta ja samassa koulukeskuksessa on myös 90 opiskelijan Härmän lukio.

Markku Viitasaaren mukaan koulupäivä yläkoulussa sujui keskiviikkona rauhallisesti.

– Oppilaille ja huoltajille tiedotettiin asiasta heti kun se oli mahdollista ja koulu voi jatkua nyt aivan normaalisti.

Vuorokausi uhkausviestin saapumisen jälkeen Viitasaari sanoo olevansa hyvin harmistunut. Viestistä käynnistyi iso operaatio ja asioiden selvittely on työllistänyt useita ihmisiä.

Juttuun lisätty ohjelmistotoimittaja Visma Enterprisen kommentit 25.2. klo 15.34.

Suosittelemme sinulle