Hyppää sisältöön

Yleiset tilat saatetaan sulkea pääkaupunkiseudulla nopealla aikataululla – avin johtaja: "Päätös tullee tällä tai ensi viikolla"tero valtanen

Paheneva koronatilanne tuo pääkaupunkiseudulle tiukempia rajoituksia.

Mies kuntopyöräilee ja on suojannut kädensijat pyyhkeillä Elixia Flamingo -kuntosalilla Vantaalla .
Avin mukaan on vain ajan kysymys, milloin yleisiä tiloja suljetaan koronan vuoksi. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Tero Valtanen

Koronaepidemian paheneminen on tuomassa pääkaupunkiseudulle uusia tiukempia koronarajoituksia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston johtajan Riku-Matti Lehikoisen mukaan päätös yleisten tilojen sulkemisesta pääkaupunkiseudulla satetaan tehdä nopealla aikataululla.

Lehikoinen sanoo, että on vain ajan kysymys, milloin tilat joudutaan sulkemaan.

– Tautitilanne on pahenemassa ja tämän vuoksi rajoituksia on tiukennettava. Yleisten tilojen sulkemista koskeva päätös tullee tällä tai ensi viikolla, Lehikoinen sanoo.

Koronanyrkki suositteli kireämpiä toimia eilen

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) vetämä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kireämpiä toimia jo eilen. Päätöksen tiukemmat rajotukset mahdollistavan lakipykälän käyttöönotosta tekee kuitenkin aluehallintovirasto.

– Ei ole näköpiirissä mitään sellaista, että sulkemispäätökseltä voitaisiin välttyä, Lehikoinen sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on keskeisimpiä tahoja, jotka antavat aluehallintovirastolle tietoa epidemian kehittymisestä.

Useat Husin johtavat lääkärit ovat viime päivinä vaatineet kovempia toimia ja ilmoittaneet esimerkiksi, että paheneva epidemia uhkaa terveydenhuollon kantokykyä.

Riku-Matti Lehikoinen toimii Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallinnon yksikön päällikkönä, mutta sijaistaa koko viraston johtajaa.

Lehikoisen lausunnot koskevat maanantaina voimaan astuneen tartuntatautilain pykälän 58 g mahdollistamia kovempia rajoituksia.

Lehikoinen sanoo, että jos ja kun pykälä 58 g otetaan käyttöön suljetaan hyvin laajalti yleisökäytössä olevia tiloja. Asiakas- tai toimitilat voidaan sulkea enintään kahdeksi viikoksi.

Lehikoisen mukaan päätös koskisi todennäköisesti vain pääkaupunkiseutua eli Helsinkiä, Espoota ja Vantaata.

– Mahdollisesti täydennettynä muutamalla muullakin kunnalla, mutta ei ehkä vielä koko Uudenmaan osalta nämä sulkemisen kriteerit täyty, Lehikoinen summaa.

Muun muassa nämä paikat suljettaisiin:

  • Joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun urheiluun tai liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit
  • Yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden sekä kylpylöiden allastilat.
  • Tanssipaikat ja esimerkiksi harrastajateatteriin tai muun vastaavan harrastustoiminnan käytössä olevat tilat.
  • Huvipuistot ja eläintarhat.
  • Sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.
  • Kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Avin päättämiä rajoituksia voimaan jo huomenna

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä haluaa siis siirtyä koviin rajoituksiin nopeasti.

Sen eilen suosittelemat lähinnä turvavälejä koskevat tartuntatautilain pykälän 58 d:n mahdolllistamat rajoitukset tulevat käyttöön jo huomenna torstaina. Aluehallintovirasto teki tätä koskevan päätöksen tänään keskiviikkona.

Koronarajoitukset kiristyvät torstaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella siten, että jos esimerkiksi kuntosalilla tai kaupassa on paikalla yli kymmenen ihmistä, turvavälit täytyy pystyä pitämään kahdessa metrissä. Ulkotilojen osalta rajaksi on määritelty 50 ihmistä.

– On pidettävä huolta, etteivät ihmiset pakkaudu lähelle toisiaan, Lehikoinen sanoo

Rajoitus ei koske ravintoloita, koska niiden toiminnan suitsimisesta päättää maan hallitus. Ravintoloiden valvonnasta vastaa Etelä-Suomen osalta Lehikoinen.

Laki ei myöskään koske pieniä, alle 10 hengen yritysten ja yhdistysten tiloja.

Kunnat ovat voineet rajata omien tilojensa käyttöä jo aiemminkin. Huomenna torstaina voimaan astuva linjaus koskee julkisten tilojen lisäksi myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella toimivien yritysten ja yhdistysten tiloja.

Avin mukaan uuden lain mukaisesti toimijoiden pitää myös tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit.

Rajoitusten piirissä olevia tiloja ovat siis esimerkiksi kaupat, kuntosalit, kampaamot ja apteekit.

Lue myös:

Etäisyyttä on pidettävä kaupoissa, kuntosaleilla ja muissa sisätiloissa – mutta busseissa ja ratikoissa ei matkustajamääriä rajoiteta, ainakaan vielä

Suosittelemme sinulle