Hyppää sisältöön

Selvitys: Venäjän poliisi käyttää "ammattitodistajia"

Selvityksen mukaan ammattitodistajina käytetään usein huumeidenkäyttäjiä tai muista rikoksista epäiltyjä, joita poliisi voi kiristää todistajiksi.

Selvityksen mukaan osa ammattitodistajista oli poliisien tuttavia ja osa vaikutti lahjotuilta. Kuvassa poliisipartio Punaisella torilla hengityssuojat kasvoillaan viime maaliskuussa. Kuva: Sergei Tširikov / EPA

Venäjän poliisi käyttää "ammattitodistajia" väärentääkseen todistusaineistoa etenkin huumetutkinnoissa, kertoo uutissivustojen Meduzan (siirryt toiseen palveluun) ja iStoriesin selvitys.

Niiden toimittajat kävivät läpi kymmeniätuhansia Moskovan huumeoikeudenkäyntien pöytäkirjoja ja löysivät yli 140 tällaista ammattitodistajaa. Näiden käyttö on kuitenkin laajalle levinnyttä myös muualla Venäjällä.

Tällaisten ammattitodistajien käyttö on Venäjän lain vastaista, mutta tuomarit katsovat käytäntöä läpi sormien. Ammattitodistajien avulla on tuomittu ihmisiä kymmeniksi vuosiksi vankeuteen, ja pahimmillaan tuomitut ovat kuolleet vankileireillä.

Selvityksen mukaan ammattitodistajina käytetään usein huumeidenkäyttäjiä tai muista rikoksista epäiltyjä, joita poliisi voi kiristää todistajiksi. Osa ammattitodistajista oli poliisien tuttavia ja osa vaikutti lahjotuilta. Joissain tapauksissa nämä ammattitodistajat tekivät myös valeostoja.

Moskovan poliisi ei vastannut toimittajien kysymyksiin ammattitodistajien käytöstä.

Lue lisää:

Venäjällä protestit tukahdutetaan mielivaltaisesti ja pelkästä jalkakäytävällä kävelemisestä joutuu vangituksi – mielenosoittaja: En pysy hiljaa!

Venäjän poliisi karkotti homoparin Tšetšeniaan – järjestön mukaan miehet ovat hengenvaarassa

Suosittelemme sinulle