Hyppää sisältöön
Näet tallenteen hallituksen tiedotustilaisuudesta klikkaamalla jutun kuvaa.

Suomeen kolmen viikon sulkutila, hallitus toteaa poikkeusolot – lue tästä päivän käänteet

Hallituksen esittelemät koronatoimet saivat tukea myös oppositiosta.

Marika Harjumaa
Matti Koivisto
Sarita Blomqvist

Mistä on kyse?

  • Suomessa alkaa 8.3. kolmen viikon sulkutila, ja hallitus toteaa poikkeusolot yhdessä presidentin kanssa.
  • Tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla mennään etäopetukseen toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.
  • Lisäksi hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, kuitenkin niin että toimet eivät tulisi perustason alueilla käyttöön.
  • Hallitus kehottaa ottamaan heti käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset Helsingissä ja Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Vaasassa, Ahvenanmaalla  ja Lapissa.
  • Lisäksi hallitus suosittelee, että myös nämä alueet noudattavat uusia ohjeita: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.
  • Yle seurasi päivän kulkua tässä artikkelissa.
Matti Koivisto

Kerrataan seurannan lopuksi päivän aikana tapahtunutta:

Aamulla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hallitus kertoi uusista koronatoimista, joista sovittiin eilen illalla Säätytalossa käydyissä neuvotteluissa.

Käytännössä uudet koronatoimet ovat tiivistettävissä niin, että suurimmassa osassa Suomea alueellisia viranomaisia patistetaan ottamaan heti käyttöön nykylainsäädännön puitteissa tiukimmat mahdolliset rajoitukset.

Lisää toimia on luvassa, kun ravintolat suljetaan suuressa osassa maata kolmen viikon ajaksi maaliskuun 8. päivä. Ravintolat pysyisivät auki vain epidemian perustasolla olevilla alueilla. Edellytyksenä tälle on se, että hallitus saa vietyä ravintoloita koskevan esityksen läpi eduskunnasta. Samalla kolmen viikon jaksolla peruskoulun yläluokat ohjataan siirtymään tilapäiseen etäopetukseen.

Tästä kolmen viikon jaksosta hallitus on puhunut "sulkutilana", mikä on saanut oikeusoppineet kiristelemään hampaitaan. Ylen haastattelemat asiantuntijat huomauttavat, että sulkutila ei ole itsessään oikeudellinen termi, vaan hallituksen käyttämä viestinnällinen keino.

Seitsemän sairaanhoitopiirin alueella siirrytään epidemian torjunnassa tasolle kaksi.

Näillä alueilla heti käyttöön otettaviin leviämisvaiheen tiukimpiin rajoituksiin kuuluvat esimerkiksi laaja etätyösuositus, korkeakoulujen siirtyminen etäopetukseen, aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen ja julkisten tilojen käytön rajoittaminen.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla, kuten Uudellamaalla, rajoitukset kehotetaan ottamaan käyttöön heti, mutta myös kiihtymisalueilla samoja toimia suositellaan.

Suurin osa toimista on pahimmilla epidemia-alueilla käytössä jo nyt.

Uusina toimina suositellaan yli 6 hengen kokoontumisrajoituksia, yli 6 hengen yksityistilaisuuksien välttämistä ja karanteenien ja eristysten tehostamista.

Alueviranomaisten halutaan myös ottavan käyttöön viikon alussa voimaan tulleet tartuntatautilain uudet valtuudet, jotka mahdollistavat esimerkiksi yksityisten harrastustilojen sulkemisen.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä onkin linjannut tänään, että Etelä-Suomen aluehallintoviraston tulisi tiukentaa toimia esimerkiksi yksityisten kuntosalien ja joukkueurheilutilojen osalta.

Lisäksi hallitus aikoo todeta poikkeusolot yhdessä presidentin kanssa. Perusteluna tälle on se, että ravintoloiden sulkeminen ei ole hallituksen arvion mukaan muuten mahdollista. Osa oikeusoppineista on hallituksen kanssa asiasta eri mieltä.

Presidentti Sauli Niinistön STT:lle antaman kommentin mukaan poikkeusolojen toteamisesta vallitsee yhteisymmärrys.

Poikkeusolojen toteamisesta huolimatta hallitus ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi aio ottaa käyttöön valmiuslakia. Toisaalta sen mahdollista tarvetta tulevaisuudessa ei myöskään suljeta pois. Esimerkiksi valmiuslain liikkumisrajoitusten käyttö on edelleen mahdollista, mikäli koronatilanne ei Suomessa parane.

Matti Koivisto

Hallituksen koronapäätökset nousivat pääaiheeksi myös eduskunnan kyselytunnilla.

Perussuomalaiset kysyivät, miksi sulkutoimet alkavat vasta 8. maaliskuuta. Silloin ravintoloita ja etäopetusta koskevien päätösten on määrä astua voimaan.

Pääministeriä kyselytunnilla sijaistanut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vetosi ravintolaesityksen huolellisen käsittelyn vaatimaan aikaan.

Matti Koivisto

Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan hallituksen asettama sulkutila on enemmän viestinnällinen keino kuin oikeudellinen muutos.

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheininin mukaan ravintoloiden sulkeminen ei vaatisi poikkeusolojen toteamista. Aamupäivän tiedotustilaisuudessa hallitus vetosi oikeusministeriön asiantuntijoiden arvioon, jonka mukaan poikkeusolot tarvitaan.

Valtiosääntöoikeuden dosentti, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Pauli Rautiainen puolestaan kuvaa hallituksen linjauksia oikeudellisesti "kryptisiksi".

Sarita Blomqvist

Työpaikkoja ja ravintolatoimintaa tulee koronan seurauksena häviämään, vaikka se ei näkyisi konkurssiaaltona, sillä ketjut sulkevat yksittäisiä ravintoloita sanoo MaRan Timo Lappi Ylen erikoislähetyksessä.

– Työntekijöille ei pystytä maksamaan palkkaa, kun ravintolat menevät kiinni 8.3. Yrityksille on luvattu kohtuullinen korvaus, mutta työntekijöitä ei voi jättää heitteille. Monilla nuorilla työntekijöillä ei ole minkäänlaista puskuria.

Lappi on kuitenkin valmis hyväksymään hallituksen ratkaisun.

Lappi toivoo, että kolmen viikon sulku riittää painamaan taudin alas, jolloin ravintoloita päästäisiin jälleen avaamaan ilman tiukkoja rajoituksia.

Sarita Blomqvist

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kaikkia opetussuunnitelmiin määrättyjä tavoitteita ei tulla täysin saavuttamaan koronatilanteen vuoksi. Luukkainen puhui asiasta Ylen erikoislähetyksessä.

Hän korostaa vallitsevan tilanteen olevan epätasa-arvoinen eri puolella asuvien opiskelijoiden kohdalla.

Matti Koivisto

Oppositiopuolueet vaikuttavat suhtautuvan myönteisesti hallituksen esittämiin sulkutoimiin.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan kaikilta eduskuntapuolueilta tuli Säätytalon kokouksessatukea hallituksen esittämille sulkutoimille.

Hallituksen esitysten sisältöön eduskuntaryhmät ottavat tarkemmin kantaa kuitenkin vasta kun hallitus ensi viikolla tuo esitykset eduskuntaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää kolmen viikon sulkua paremmin kohdistettuna kuin vuoden takaisia toimenpiteitä. Halla-ahon mukaan etunojassa tehtävät ja jyrkät toimet ovat parempi vaihtoehto kuin tautitilanteen päätyminen samalle tasolle kuin joissain muissa maissa.

Matti Koivisto

Liike nytin Harry Harkimo kuvailee hallituksen koronatoimia sekaviksi.

Harkimon mukaan myös kuntavaalit tulisi ehdottomasti siirtää terveystilanteen takia.

Kuntavaalien siirtämisestä ei kuitenkaan juuri päättyneessä kokouksessa keskusteltu.

Matti Koivisto

Eduskuntapuolueiden kokous Säätytalolla on päättynyt.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan eduskunnassa on valmius viedä läpi lainsäädäntöä, mitä nyt ollaan laittamassa toimeen.

Kuntavaalien ajankohdasta ei Essayahin mukaan kokouksessa keskusteltu.

Essayah vetoaa ihmisiin, jotta sosiaalisia kontakteja lähdettäisiin vähentämään oma-aloitteisesti jo ennen kuin uusia rajoitustoimia koskeva lainsäädäntö on saatu voimaan.

Matti Koivisto

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) poistui Säätytalon kokouksesta. Kokous on vielä kesken.

Vehviläisen mukaan eduskunnassa on valmius käsitellä hallituksen esittämät toimet erittäin nopeasti. Tavoitteena on saada asiat käsiteltyä ensi viikon aikana.

Suosittelemme