Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

Kolme viikkoa kestävä "sulkutila" laittaa ravintolat kiinni, siirtää yläkoululaiset etäopetukseen ja keskeyttää yli 12-vuotiaiden harrastustoiminnan.

Sulkutila käynnistyy maanantaina 8.3.
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hallitus ilmoitti tänään, että Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta lähtien kolme viikkoa kestävä "sulkutila".

Tämä tarkoittaa sitä, että maaliskuussa leviämis- ja kiihtymisalueilla yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa siirrytään etäopetukseen. Samalla yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytyy kolmeksi viikoksi.

Varhaiskasvatuksessa ja alakouluissa toiminta jatkuu lähiopetuksena, eikä alle 12-vuotiaiden harrastustoimintaan puututa.

Koulujen lisäksi hallituksen sulkutila vaikuttaa ravintoloiden ja anniskeluliikkeiden toimintaan. Hallitus aikoo antaa ensi viikolla esityksensä ravintoloiden sulkemisesta. Käytännössä ravintolat ja baarit suljetaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla kolmeksi viikoksi. Ulosmyynti saa jatkua.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee korvauspakettia ravitsemusalan yrityksille.

Tiukimmat rajoitukset käyttöön seitsemällä alueella

Hallitus kehottaa seitsemää aluetta, eli Uuttamaata, Varsinais-Suomea, Satakuntaa, Kanta-Hämettä, Vaasaa, Ahvenanmaata ja Lappia, ottamaan käyttöön tason kaksi eli leviämisvaiheen tiukimmat rajoitukset.

Myös kiihtymisvaiheessa olevia alueita suositellaan ottamaan tiukempia rajoituksia käyttöön. Näitä alueita ovat: Itä-Savo, Etelä-Karjala,Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Tiukimmissa toimissa kokoontumiset rajoitetaan enintään kuuteen henkeen. Myös yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia on vältettävä.

Samalla kuntien on tehostettava toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa. Lisäksi niiden on otettava tartuntatautilain mukaiset uudet toimivaltuudet käyttöönsä. Tämä mahdollistaa esimerkiksi yksityisten tilojen sulkemiset.

Valmiuslaki ei vielä voimaan

Hallitus ei ota vielä käyttöön valmiuslakia tai sen asetuksia. Hallituksella on kuitenkin valmius julistaa koko maahan poikkeusolot.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: koronaosaston hoitaja Ilona Fröjd kertoo hoitohenkilökunnan raskaasta arjesta.

Lue myös:

Sairaanhoidon kuormitus kasvanut koko maassa, kiireettömiä leikkauksia saatetaan siirtää – yli 300 000 suomalaista saanut rokotteen

Miksi koronaepidemia näyttää taas yllättäneen hallituksen? 5 kysymystä nopeasti pahenevasta koronatilanteesta

Suomeen kolmen viikon sulkutila, hallitus toteaa poikkeusolot – lue tästä päivän käänteet

Katso oman kuntasi koronatilanne ja rokotuskattavuus

Suosittelemme