Hyppää sisältöön

Armenian pääministerin mukaan armeija yrittää vallankaappausta – oppositio piirittää parlamenttitaloa, Putin kehotti osapuolia malttiin

Armenian asevoimat ja oppositio vaativat pääministeri Nikol Pashinyanin eroa.

Armenian pääministeri Nikol Pashinyan kannattajia.
Armenian pääministeri Nikol Pashinyan tervehtii kannattajiaan Jerevanissa. Kuva: Hayk Baghdasaryan / EPA
Yrjö Kokkonen

Kaukasuksella sijaitsevan Armenian oppositio on alkanut rakentaa barrikadeja parlamenttitalon ympärille pääkaupungissa Jerevanissa.

Oppositiopuolue Kansallisen pelastuksen liikkeen johtaja Vazgen Manukyan sanoo, etteivät opposition tukijat päästä parlamentin jäseniä poistumaan rakennuksesta, ennen kuin nämä ovat äänestäneet pääministeri Nikol Pashinyanin erottamisesta.

– Rakennamme barrikadeja ja parlamenttitalon sisäänkäynnit suljetaan, eikä kukaan kulje kadulla ennen kuin parlamentti on kokoontunut ja erottanut Nikol Pashnyanin, Manukyan sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Opposition jäsenet ovat koonneet katuesteisiinsä muun muassa roskatynnyreitä ja penkkejä. Paikalle on myös rakennettu telttoja, joissa hallituksen vastustajat aikovat yöpyä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kehottanut Armenian poliittisen kriisin molempia osapuolia malttiin ja etsimään ratkaisua oikeudellisin keinoin.

Putin on keskusteli tänään aiheesta puhelimitse pääministeri Pashinyanin kanssa.

Venäjä on Armenian strateginen kumppani.

Armeijan vallankaappaus?

Pashinyan syytti aiemmin tänään maan armeijan vallankaappausyrityksestä.

Armeija julkaisi tänään tiedotteen, jossa se vaatii Pashinyanin ja hänen hallituksensa eroa. Pashinyania moititaan erityisesti viime vuonna käydystä sodasta naapurimaa Azerbaidžanin kanssa, jossa Armenia menetti hallussaan pitämiään alueita.

Opposition kannattajat osoittivat mieltään Armeniassa.
Opposition kannattajat osoittivat mieltään Armenian pääkaupungissa Jerevanissa lauantaina. Kuva: Karen Minasyan / AFP

Pashinyan kutsui kannattajansa koolle pääkaupunkiin Jerevaniin. Hän johti tukijoidensa marssia Jerevanin Tasavallan aukiolle, missä hän puhui noin 20 000 ihmiselle.

Pashinyan vaati armeijaa pysymään varuskunnissaan ja hoitamaan oman työnsä, eli turvaamaan maan rajat. Hän totesi päätöksen erottamisestaan kuuluvan kansan valitsemille poliittisille päättäjille.

Pääministeri on myös kutsunut kaikki puolueet neuvottelemaan poliittisen kriisin ratkaisemisesta.

Tunnelma Jerevanissa on ollut jännittynyt. Pashniyanin vastustajat ovat pitäneet omia mielenosoituksiaan. Jerevanin yllä on lentänyt sotilaslentokoneita. Sosiaalisessa mediassa on pohdittu, olivatko koneet armenialaisia vai venäläisiä. Venäjällä on sotilastukikohtia Armeniassa ja muun muassa lentokoneita Jerevanin lähellä sijaitsevalla sotilaslentokentällä.

Pashniyan on erottanut asevoimien yleisesikunnan komentajan.

Toistaiseksi ei ole tietoa, onko armeija aikeissa ryhtyä konkreettisiin toimiin syrjäyttääkseen pääministerin. Pashniyan on itse kieltäytynyt eroamasta.

Turvallisuusjoukkoja on runsaasti liikkeellä pääkaupungissa.

Uutistoimisto Tassin julkaiseman tiedon mukaan Pashinyan ilmoitti tänään hallituksen kokouksessa, että maassa aloitetaan asevoimien uudelleenjärjestely. Hän oli painottanut vahvistavansa erityisesti yhteistyötä Venäjän kanssa.

Kartta Azerbaidžanin ja Armenian sijainnista.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kymmenet tuhannet marssivat Armeniassa ja protestoivat Azerbaidzhanin kanssa tehtyä sopimusta Vuoristo-Karabahista

Talot paloivat jälleen kerran – Armenia luovutti viimeisen miehittämistään alueista Azerbaidžanille

Suosittelemme sinulle