Hyppää sisältöön

Järkyttävä video paljastaa, kuinka nuorta koiraa koulutettiin kuristamalla ja potkimalla – valvontaeläinlääkäri kertoo, miksi siihen on vaikea puuttua

Ylen käyttöönsä saamat videot todistavat, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä.

koiran piikkipanta yksityiskohta
Ylen käyttöönsä saamissa videoissa näkyy, että suojelukoirien koulutuksessa on käytetty piikkipantoja. Ne ovat eläinsuojeluasetuksessa kiellettyjä. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Juulia Tillaeus

Yle julkaisi keskiviikkona ison juttukokonaisuuden suojelukoirien väkivaltaisesta koulutuksesta, jota on tullut ilmi Saksanpaimenkoiraliiton alaosastoissa.

Ylen käyttöönsä saamat videot todistavat, että suojelukoirien koulutuksessa aiheutetaan eläimille kärsimystä.

Suojelukoirien väkivaltaista koulutusta on tapahtunut myös Kymenlaaksossa. Videoiden perusteella Saksanpaimenkoiraliiton Kotkan alaosaston koulutuksessa koiria on revitty piikkipannasta, lyöty, tartuttu nivusista ja annettu sähköiskuja. Ruotsinpyhtäällä vuonna 2019 järjestetystä koulutuksesta kuvatulla videolla näkyy koirien väkivaltaista kohtelua.

Koiria revitään piikkipannasta, lyödään, tartutaan nivusista ja niille annetaan sähköiskuja SPL:n Kotkan alaosaston koulutuksessa, joka järjestettiin Ruotsinpyhtäällä vuonna 2019.

Ruotsinpyhtään tapahtumaan osallistuneet kiittelivät videolla näkyvää koulutustapahtumaa jälkeenpäin Facebookissa vuolaasti: "Kiitos järjestäjille <3”, “Tosi hyvä semma”, “Kiitos kaikille huippu tason seminaarista”, “Uusintaa odotellessa”.

Yle ei ole tavoittanut Kotkan alajaoston edustajia kommentoimaan asiaa. Facebook-sivuillaan yhdistys kertoo, että julkisuuteen tullutta materiaalia ei hyväksytä alajaoston toiminnassa ja että yhdistys ryhtyy toimenpiteisiin ja tiedottaa asiasta myöhemmin.

Kuvakaappaus SPL Kotka ry:n Facebook-päivityksestä

Oikeutta eläimille -järjestö on tehnyt poliisille tutkintapyynnöt 15 ihmisestä ja kolmesta koulutuksia järjestävästä yhdistyksestä, jotka ovat Saksanpaimenkoiraliitto, SPL Kotka ry sekä SPL Varsinais-Suomi ry.

Valvontaeläinlääkäri: aiheuttaa pahaa oloa

Kotkan-Haminan seudun valvontaeläinlääkäri Anne Timonen ei aio itse ryhtyä toimenpiteisiin asian tiimoilta, koska poliisi selvittää asiaa.

– Tämä on rikosasia, mitä poliisi tutkii, Timonen sanoo.

Vuoden ajan Kotkan-Haminan seudun valvontaeläinlääkärinä vuoden ajan toimineen Timosen tietoon ei ole aiemmin tullut viitteitä SPL:n Kotkan alaosastossa tapahtuvasta väkivallasta.

– Eläinten väkivaltaista kohtelua on vaikea valvoa, koska valvontaeläinlääkärin ollessa paikalla kaikki väkivaltaisessa koulutuksessa käytettävät välineet laitetaan piiloon. Sitä on hyvin vaikea todistaa. Tällainen kuvamateriaali olisi hyvin olennaista, Timonen sanoo.

koiran sähköpanta ja lähetin
Suojelukoirien koulutuksessa on käytetty myös sähköpantoja, joiden antaman sähköiskun voimakkuutta ohjataan kaukosäätimellä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Anne Timonen pitää ilmitullutta toimintaa käsittämättönä.

– Tällainen aiheuttaa pahaa oloa itselleni ja varmasti monille muillekin. Kivun ja kärsimyksen tuottaminen eläimelle on totta kai eläinsuojelulain vastaista. On käsittämätöntä, mikä saa ihmisen kohtelemaan eläimiä tuolla tavalla, Timonen sanoo.

Timosen mukaan väkivaltaisesta koulutuksesta voi koitua ikäviä seurauksia koirille. Koirat joutuvat elämään pelkotilassa.

– Koirista tulee arkoja ja vihaisia, eivätkä ne tietenkään luota omistajaansa. Väkivaltaisesti koulutetut koirat ovat ongelmallisia myös ympäristölle, koska olettaisin että niistä voi tulla sellaisia koiria, jotka purevat ihmisiä.

Timosen mielestä koiria väkivaltaisesti kouluttaneille pitäisi antaa eläintenpitokieltoa.

– Se olisi toivottavaa. Ei kenenkään ole pakko omistaa koiraa ja kohdella sitä tällä tavalla.

Lue lisää:

Suojelukoirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia keinoja: salaa kuvatuilla videoilla koirille annetaan sähköiskuja, potkitaan ja lyödään

Suosittelemme sinulle