Hyppää sisältöön

Professori: Hallitus jätti oven auki uusille, entistä tiukemmille rajoituksille – "Luodaan tilanne, jossa valtioneuvosto hallitsee maata"

Asiantuntijoiden mukaan rajoitukset eivät ole oikeudellisesti dramaattisia, mutta ne jättävät myös isoja kysymyksiä.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Pauli Rautiainen, ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin ja oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen. Kuva: Retu Liikanen / Yle, Marcus Rosenlund / Yle, Noora Mela
Veli-Pekka Hämäläinen

Hallituksen asettama sulkutila on enemmän viestinnällinen keino kuin oikeudellinen muutos, sanovat Ylen haastattelemat asiantuntijat.

Hallitus kertoi torstaiaamuna kolmen viikon sulkutilasta maanantaista 8.3. alkaen. Oikeusoppineiden mukaan "sulkutila" ei sanana pohjaudu mihinkään tiettyyn lakiin eikä se ole yhtä järeä toimi kuin mihin monissa muissa Euroopan maissa on turvauduttu.

– Tämä ei ole mikään totaalinen sulkutilanne, johon sisältyisi esimerkiksi liikkumisrajoituksia, sanoo oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen.

Sana "sulkutila" ei itsessään tarkoita oikeudellisesti mitään.

Pauli Rautiainen

"Machiavellimäinen selitys"

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin näkee hallituksen tämänpäiväisissä ratkaisuissa myös mahdollisesti ison ongelman. Se liittyy poikkeusolojen toteamiseen.

Hallitus on kertonut "toteavansa poikkeusolot" yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Valmiuslain tarkoittamat poikkeusolot antavat valtioneuvostolle lisää valtaa, vaikkei se vielä ottaisikaan käyttöön mitään lain antamia toimivaltuuksia.

– Tässä on avattu ovi kaikkien tartuntatautikriisin toimivaltuuksien käytölle. Siinä luodaan tilanne, jossa valtioneuvosto hallitsee maata käyttämällä eduskunnan antamaa lainsäädäntövaltaa silloin kun se itse haluaa. Eduskunnan rooliksi jää jälkitarkastaminen, Scheinin sanoo.

Ravintoloiden sulkeminen ei Scheininin mukaan vaatisi poikkeusolojen toteamista.

Hänen mielestään taustalla on se, että valmiuslain ja perustuslain 23. pykälän suhde ymmärretään väärin. Toisaalta hallitus on saattanut halutakin lisää valtaa, professori miettii.

– Machiavellimäinen selitys on se, että valtioneuvostossa on vallanhalua, joka ei ole ihan tervettä.

Uusien rajoitusten ydin on ravintoloiden toimintaan puuttuminen

Sulkutilan tärkein konkreettinen uusi asia on esitys ravintoloiden sulkemisesta. Hallitus haluaa panna ravintolat kiinni alueilla, joilla koronaepidemia on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa. Nykytilanteessa rajoitusten ulkopuolelle jäisivät vain Keski-Pohjanmaa ja iso osa Itä-Suomesta. Muualla ravintolat saisivat ainoastaan myydä ruokaa ulos.

Ravintoloiden sulkeminen ei perustu valmiuslakiin vaan perustuslain 23. pykälän pohjalta säädettävään uuteen lakiin, jonka hallitus yrittää saada voimaan pikavauhtia. Kyseessä on joka tapauksessa poikkeuksellinen oikeudellinen ratkaisu.

– Tässä ei ole kyse yksittäisen ihmisen oikeudesta juoda kaljaa vaan siitä, että ravintolatoiminnan harjoittaminen on laillinen elinkeino. Tässä ollaan puuttumassa elinkeinovapauteen, oikeustieteen professori Veli-Pekka Viljanen sanoo.

Ravintoloiden aukioloaikoja on jo rajoitettu tartuntatautilain nojalla. Sama laki mahdollistaa myös asiakasmäärien rajoittamisen. Täysi sulku vaatii kuitenkin uuden lain.

Valmiuslaki ei puolestaan liity ravintoloiden sulkemiseen. Jos valmiuslaki otettaisiin viime kevään tapaan käyttöön, se mahdollistaisi rajummat ihmisten vapaaseen liikkuvuuteen puuttuvat rajoitukset.

"Sulkutila ei tarkoita oikeudellisesti mitään"

Valtiosääntöoikeuden dosentti, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Pauli Rautiainen kuvaa hallituksen linjauksia oikeudellisesti "kryptisiksi". Hän arvioi hallituksen pyrkineen informaatio-ohjaukseen.

– Tässä liikutaan suositusten ja kehotusten mallissa. Asioita kuvataan toisin kuin oikeudellisella kielellä. Esimerkiksi sana "sulkutila" ei itsessään tarkoita oikeudellisesti mitään. Se viittaa pikemminkin hallituksen hybridistrategiaan.

Rautiaisen mukaan keväällä 2020 poikkeusoloista puhuttaessa esitettiin enemmän konkreettisia asioita kuin nyt. Toisaalta hallituksen on pian täsmennettävä aikomuksiaan esimerkiksi ravintoloiden sulkemiseen liittyvän lain suhteen – onhan laki tarkoitus saada voimaan runsaassa viikossa.

– Perustuslakivaliokunta tulee arvioimaan, täyttyvätkö lain edellytykset. Se edellyttää tietysti tuoretta epidemiologista tilannekuvaa, sanoo puolestaan Veli-Pekka Viljanen.

Voit keskustella aiheesta 26.2.2021 kello 23 saakka.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Suosittelemme sinulle