Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Mikä ihme on "sulkutila"? 5 polttavinta kysymystä ja mahdollisimman yksinkertaista vastausta

Kokosimme tähän juttuun esimerkkejä siitä, mitä hallituksen esittämä sulkutila 8.–28.3. tarkoittaa.

Maria Ohisalo, Sanna Marin, Annika Saarikko ja Anna-Maja Henriksson hallituksen tiedotustilaisuudessa.
Virusmuunnos on heikentänyt koronatilannetta nopeasti etenkin Suomen rannikkoalueilla. Hallituksen mukaan kolmen viikon sulkutila on välttämätön, jotta tilanne saadaan hallintaan. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), pääministeri Sanna Marin (sd.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa torstaiaamuna. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Reeta Niemonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus kertoi torstaiaamuna, että maaliskuussa alkaa uusi rajoitusten aika, jota kutsutaan nimellä “sulkutila”. Miten sulkutila eroaa poikkeusoloista ja mitä tekemistä sillä on epidemian vaiheiden ja tasojen kanssa?

1. Mikä sulkutila oikein on?

“Sulkutila” tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että 8. maaliskuuta alkaen suurimmassa osassa Suomea on runsaasti paikkoja suljettu.

Tänään kerrottiin, että jo aiemmin annettujen rajoitusten lisäksi ravintolat, kahvilat ja baarit suljetaan ja yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat siirretään kolmeksi viikoksi etäopetukseen.

Sana on suomenkielinen vastine monessa maailman maassa käytetylle “lockdownille”. Suomessa ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi rajoiteta ulkona liikkumista.

Ylen haastattelemat oikeusoppineet kuitenkin painottivat torstaina, että sana on vain hallituksen viestintää, eikä se "tarkoita oikeudellisesti mitään".

2. Miten se eroaa viime kevään poikkeusoloista?

Suurin ero on, että tänä keväänä voidaan tartuntatautilain nojalla sulkea yksityisiä tiloja laajemmin kuin ennen.

Alueelliset viranomaiset voivat siis jo nyt pistää säppiin esimerkiksi kuntosaleja ja muita harrastuspaikkoja, kylpylöitä, saunoja ja kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Kauppoja ja peruspalveluja, kuten pankkeja tai kampaamoja, ei kuitenkaan voida sulkea.

Viime keväänä vastaavaa lakia ei ollut, joten esimerkiksi osa kuntosaliketjuista piti ovensa auki.

Muilta osin maaliskuun tilanne tulee muistuttamaan vuoden takaista. Vanhimmat oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat etäkoulussa, aikuiset etätöissä ja kaikkien halutaan muutenkin pysyvän etäällä toisistaan.

3. Kuinka kauan sulkutila kestää?

Varsinainen sulkutila alkaa maanantaina 8. maaliskuuta ja sen on kerrottu päättyvän sunnuntaina 28. maaliskuuta.

Hallitus vakuuttaa, että kolmen viikon sulun jälkeen peruskoulujen yläluokkalaiset ja toisen asteen opiskelijat pääsevät takaisin lähiopetukseen ja ravintolat saavat jälleen avata ovensa rajoitetusti.

Ajatuksena siis on, että tässä ajassa virusmuunnoksen pahin leviäminen talttuisi.

Alueellisesti voidaan kuitenkin jatkaa muita sulkuja, jos tilanne sitä vaatii. Esimerkiksi kuntosalien, kylpylöiden ja muiden yksityisten tilojen tilannetta arvioidaan kahden viikon välein.

4. Miten sulkutila liittyy epidemian hallinnan muihin härpäkkeisiin, kuten vaiheisiin, tasoihin, poikkeusoloihin ja valmiuslakiin?

Sulkutilaan liittyvät toimet tulevat käyttöön vain niillä alueilla, jotka ovat epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Tällä hetkellä niiltä vältyttäisiin siis neljässä perustasolla olevassa sairaanhoitopiirissä: Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa.

Tasot puolestaan kuvaavat sitä, kuinka tiukkoja rajoituksia kullakin alueella on voimassa. Eri vaiheissa olevia alueita voidaan siirrellä eri tasoille.

Tähän saakka koko Suomi on ollut tasolla 1. Leviämisvaiheen alueet kuitenkin siirtyvät nyt mahdollisimman nopeasti tasolle kaksi ja samaa suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille. Tasolla kaksi kokoontumisrajoitus tiukentuu kuuteen henkeen ja karanteeneja valvotaan tarkemmin.

Sulkutilassa otetaan kuitenkin käyttöön myös sellaisia rajoituksia, jotka eivät suoraan liity tasoon kaksi. Näitä ovat esimerkiksi yläkoululaisten, lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien siirtäminen etäopetukseen ja yli 12-vuotiaiden harrastusten keskeyttäminen.

Samalla kun sulkutila tulee käyttöön, Suomeen julistetaan myös poikkeusolot. Niiden nojalla voidaan ottaa käyttöön perustuslain pykälä 23, jolla suljetaan ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Pian julistettavissa poikkeusoloissa ei kuitenkaan toistaiseksi oteta käyttöön valmiuslakia. Sekaannusta aiheuttaa se, että viime keväänä poikkeusolot ja valmiuslaki otettiin käyttöön yhtä aikaa.

Kynnys valmiuslain käyttämiselle on korkea, ja ainakaan vielä se ei ole ajankohtainen.

5. Mitä vielä voidaan sulkea?

Jos sulkutila ei jostakin syystä toimi vaan tilanne pahenee entisestään, hallituksella on vielä mahdollisuus ottaa käyttöön valmiuslaki ja alkaa rajoittaa ihmisten liikkumista ulkona.

Paikkojen sulkemisen on kuitenkin tarkoitus estää se, ettei ihmisiä jouduttaisi sulkemaan koteihinsa.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 26.2. kello 23 saakka.

Korjaus 25.2. kello 13:42: Tasolle 2 on tarkoitus siirtyä leviämisvaiheen alueilla heti, ei siis vasta sulkutoimien alkaessa 8.3.

Lue myös:

Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

Yle seuraa päivän tapahtumia

Professori: Hallitus jätti oven auki uusille, entistä tiukemmille rajoituksille – "Luodaan tilanne, jossa valtioneuvosto hallitsee maata"

Katso täältä oman kuntasi koronatartunnat ja rokotettujen osuus

Suosittelemme