Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Katri Lylynperä teki oikeita peliliikkeitä, kun jäi vielä pari viikkoa sitten Suomen kärjestäkin valovuoden – Sami Jauhojärvikin ihasteli: "Päivän hiihtopommi"

Katri Lylynperä sai Oberstdorfin MM-kisojen kahdeksannesta sijasta paljon uskoa tulevaan.

Katri Lylynperä
Katri Lylynperä vastasi suomalaishiihtäjien parhaasta suorituksesta Oberstdorfin MM-avauksessa. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen
Kimmo Porttila,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Pari viikkoa sitten Katri Lylynperä oli pettynyt hiihtäjä. Hän oli sijoittunut Pyhäjärven SM-sprintin karsinnassa kymmenenneksi ja hävinnyt karsinnan ykköselle, Johanna Matintalolle, liki 16 sekuntia. Se tuntui silloin valovuodelta.

12 päivää myöhemmin Oberstdorfin MM-kisojen avausmatkalla Lylynperä oli paras suomalaishiihtäjä. Hän sijoittui perinteisen hiihtotavan sprintissä kahdeksanneksi, mikä on hänen uransa paras saavutus.

Kun Lylynperä epäonnistui SM-kisoissa, hän teki päätöksen. Hän jätti erävaiheen väliin, pakkasi varusteensa ja lähti kotiinsa lepäämään. Lylynperä lepäsikin pari ensimmäistä päivää ja alkoi sen jälkeen tehdä vain lyhyitä ja kevyitä peruskuntoharjoituksia.

Peliliike oli oikea.

– Tämä oli päivän hiihtopommi, kehui Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi Lylynperän suoritusta Urheilustudiossa.

– Peliliikkeillä voi tehdä valtaviakin muutoksia. Katri oli selvästi kokenut, että oli Pyhäjärvellä väsynyt ja teki oikean peliliikkeen: ei hiihtänyt erävaihetta olleenkaan, vaan lähti lepäilemään. Hän teki kevyttä peruskestävyysharjoittelua ja palautui sitä kautta. Palautuminen on ensiarvoisessa asemassa, jos on harjoiteltu hyvin.

Henkinen puoli koetuksella

Jauhojärvi muistutti, että urheilijoilla on pään sisällä valtavia voimia, jotka pitää saada valjastettua oikein. Jos epäonnistumiset pääsevät nakertamaan, ei tulostakaan tule. Lylynperän kohdalla epäonnistumisia on riittänyt.

– Minulla oli ennen tätä kaksi aikuisten arvokisastarttia ja molemmista tuloksena karsiutuminen. Etenkin Seefeldissä otin sen tosi raskaasti. Minulla oli itselleni tosi paljon näytettävää. En tiedä, miten henkinen puoleni olisi kestänyt kolmannen karsiutumisen putkeen, Lylynperä kertoi Yle Urheilulle.

Lylynperä toivookin, että MM-hiihto olisi hänen urallaan käännekohta. Kahdeksas sija todisti hänelle, että pystyy hiihtämään sprintissä kovaa ja ehkä kilpailla joku päivä finaalitasolla. Lylynperä kiitti myös suksipariaan sekä huoltajaansa Heikki Alakärppää hyvistä voiteluista, sillä mössöisellä, mutta välillä jäisellä ladulla oli ajoittain jopa ilo laskea.

– Tämä tulos vahvistaa omaa uskoani, sillä ei ne useat karsiutumiset tälläkin kaudella sitä ole tehnyt. Tämä oli hyvin todennäköisesti kauden viimeinen sprintti. Tästä on hyvä lähteä harjoittelemaan olympialaisia kohti, Lylynperä sanoi.

Lue myös:

Katri Lylynperä paras suomalainen – Ruotsi juhli naisissa, Norja nappasi kolmoisvoiton

Katso, miten Johanna Matintalon unelmahiihto MM-avausmatkalla tuhoutui viime hetkien kaatumiseen – "Kaiken piti olla kunnossa"

Kärjestä MM-sprintissä syöksynyt Johanna Matintalo pelasi riskillä – nieleskeli pettymystään: "Eiköhän kaikki osaa päätellä, miltä tuntuu"

Ruotsin hiihtotähti ihmetytti käsittämättömällä tempullaan MM-finaalissa – Ylen asiantuntija löysi oudolle ratkaisulle syyn Norjan ylivoimasta

Suosittelemme sinulle