Hyppää sisältöön

Vanhaan normaaliin ei palata kolmeviikkoisen sulun jälkeenkään – pääministeri Marin Ylen aamussa: "En sulje pois niitä keinoja, joita valmiuslaissa on"

Pääministeri korosti pitävänsä mahdollisena, että Suomessa otettaisiin käyttöön järeitä keinoja tautitilanteen taltuttamiseksi.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tapaamista Säätytalon edustalla Helsingissä 25. helmikuuta.
Ulkonaliikkumiskiellon kaltaiset rajoitukset eivät ole tavoiteltava tila, sanoi pääministeri Sanna Marin Ylen aamun haastattelussa perjantaina. Katso kommentti kuvaa klikkaamalla.
Elsa Osipova

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Ylen aamussa, että hallitus aikoo jatkaa rajoituksia myös niin kutsutun kolmeviikkoisen sulkutilan jälkeen.

– Emme senkään jälkeen pura näitä rajoituksia, vaan rajoitukset ovat edelleen voimassa. Ainoa ryhmä, joka pääsisi kolmen viikon päästä rajoituksista, olisi lapset ja nuoret, Marin sanoi.

Hallitus kertoi torstaina toteavansa poikkeusolot 8. maaliskuuta alkaen. Marinin mukaan hallitus antaa eduskunnalle esityksen ravintoloiden sulkemisesta ensi viikon alussa.

Hallituksen ravintolaesitys sulkisi ravintolat kokonaan epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueella kolmeksi viikoksi.

Marin sanoi, että senkään jälkeen ravintoloita ei avata kokonaan.

– Emme siinäkään asiassa palaisi vanhaan normaaliin, vaan uudenlaiseen tilanteeseen.

Kolmeviikkoisen sulkutilan jälkeen ravintoloita koskisivat edelleen ne nykyiset rajoitukset, jotka liittyvät aukioloaikoihin anniskeluaikoihin ja asiakasmääräpaikkoihin.

Marin tarvittaessa valmis myös järeisiin keinoihin

Marin pitää mahdollisena, että epidemiatilanteen pahentuessa käytöön voidaan ottaa myös järeitä rajoituskeinoja, kuten valmiuslaki ja ulkonaliikkumiskielto.

– En sulje pois niitä keinoja, joita valmiuslaissa on terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisen näkökulmasta tai epidemiahallinnan näkökulmasta, jolloin puhuisimme liikkumisen rajoittamisesta.

Marin sanoi, että hän pitää mahdollisena valmiuslain käyttöönottoa terveysviranomaisen todetessa, että sellaisille toimivaltuuksille on välttämätön tarve.

– Silloin poliittisilla päättäjillä pitää olla siihen valmiutta, ja itselläni on siihen valmiutta, Marin sanoi.

Ravintoloiden lisäksi uuden tartuntatautilainsäädännöön nojalla myös muita tiloja, kuten kuntosaleja ja kauppoja voidaan sulkea. Marinin mukaan hallitus kävi periaatteellisen keskustelun siitä, että sulkemistapauksessa yrittäjille on korvattava kustannuksia, joita sulusta syntyy.

– Haluamme tietenkin pitää kiinni siitä, että meidän yritykset eivät ajautuisi konkurssiin emmekä sitä kautta menettäisi työpaikkoja, Marin sanoi.

Lue lisää:

Sulku vie yläkoululaisia ja toisen asteen taas etäopetukseen talviloman jälkeen: "Kyllä me tästä selvitään!" – näin tiukkenevat rajoitukset tuntuvat Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Etujärjestöt kiivaana: Hallituksen korvattava sulkupäätöksen menetykset yrityksille – voi olla viimeinen isku monelle

Suosittelemme sinulle