Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Jan Vapaavuori tiedotustilaisuudessa: "Rouva pääministeri, lopettakaa lasten ja nuorten syyllistäminen"

Helsingin pormestari kertoi kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä ajankohtaisista asioista perjantaina iltapäivällä. Yle välitti pormestarin infon suorana.

Saara Hirvonen,
Elsa Osipova
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääkaupunkiseudulle tulee muuta Uuttamaata tiukemmat koronarajoitukset pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että tautitilanne pahenee kovaa vauhtia ja Helsinki nostaa valmiutta poikkeusoloihin varautumiseksi.

Vapaavuori viittasi tiedotustilaisuudessa Etelä-Suomen aluehallintoviraston perjantaina linjaamaan 58g pykälän mukaiseen asiakastilojen väliaikaiseen sulkemiseen.

  • Lue täältä, mitä Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi pääkaupunkiseudun uusista koronamääräyksistä.

– Meillä tilat ovat kokonaan suljettuina, lukuun ottamatta 2009 syntyneiden ja sitä nuormempien harrastustiloja, Vapaavuori sanoi.

Avin päätöksen mukaan asiakastilojen sulku koskee muun muassa sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja, yleisiä saunoja ja uimahalleja, leikkipuistoja sekä liikuntatiloja kuten kuntosaleja.

– On hyvä ymmärtää, että kaupunkien omissa tiloissa on tiukemmat rajoitukset. Siellä ei ole kymmenen hengen rajoituksia. Tilat ovat kokonaan suljettu.

Yksityisissä tiloissa rajoitus on 10 hengessä.

Vapaavuori kuitenkin korosti, että tiloja voidaan käyttää 12-vuotiaiden tai nuorempien ohjattuun harrastustoimintaan turvälit huomioiden.

Vapaavuori korosti tiedotustilaisuudessa hygieniaohjeiden noudattamista kaikissa asiakastiloissa riippumatta asiakapalvelutilan koosta. Myös kasvomaskeja suositellaan.

Toisen asteen koulutus jatkaa etäopetuksessa. Lähiopetusta tarjotaan peruskoulujen alaluokille ja erityistä tukea tarvitseville oppilaille.

– Etäopetus jatkuu ensi viikosta lähtien. Ei olisi ollut järkevää, että vain puolet oppilaista pääsee palaamaan hetkeksi kouluun, Vapaavuori sanoo.

Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuoren koronainfo perjantaina 26. helmikuuta 2021.
Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori puhuu koronainfossa perjantaina iltapäivällä 26. helmikuuta 2021. Kuva: Matti Myller / Yle

Vapaavuori: Yksi syy viruksen leviämiselle on se, että rajoja ei saatu tiivistettyä tarpeeksi nopeasti

Vapaavuori paheksui tiedotustilaisuudessa sitä, että lasten ja nuorten harrastukset on nostettu tikun nokkaan keskusteluissa tartuntojen leviämisestä.

– Rouva pääministeri toivon, että lopetatte lasten ja nuorten syyllistämisen tässä asiassa. Ensinnäkin se ei perustu faktoihin. Toisekseen se ei luo yhteishenkeä.

Vapaavuoren mukaan nuorten ja lasten harrastuksilla on vain marginaalinen osuus tartuntaketjujen leviämisessä.

– Tiedossamme ei ole nuorten altistuksia Helsingin kaupungin urheilutiloissa. Ei ole näyttöä siitä, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan avaaminen olisi lisännyt tartuntoja.

Vapaavuoren mukaan rajoitustoimet on kohdistettava ensin aikuisiin. Tätä puoltavat hänen mukaansa epidemiologiset syyt.

– Lasten osalta terveysvaara on aikuisia pienempi, mutta muut haitat ovat olennaisesti suurempia kuin aikuisilla. Lapsilla negatiiviset vaikutukset ovat suurempia kuin aikuisilla, haitat näkyvät muun muassa mielenterveydessä, syrjäytymisenä.

Vapaavuori on myös huolissaan nuorten jaksamisesta. Hän sanoi, että taisteluväsymystä on havaittavissa nuorten keskuudessa.

Tähän mennessä rajoitukset ovat kohdistuneet liian paljon lapsiin, Vapaavuori painottaa.

– Tälle ei kuitenkaan ole perusteita epidemiologisista, sosiaalisista tai taloudellisista syistä eikä mistään tulokulmasta.

Vapaavuoren mukaan yksi syy viruksen leviämiselle on se, ettei rajoja saatu tiivistettyä tarpeeksi nopeasti. Helsingin satamissa testaus ja terveysneuvonta kuitenkin toimivat Vapaavuoren mukaan hyvin ja varustamot ovat noudattaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n suositusta vaatia matkustajilta todistusta koronatestistä.

– Kysymys on viime kädessä ihmisten käyttäytymisestä ja siitä, miten työmailla noudatetaan annettuja suosituksia ja ohjeita.

Rakennustyömaiden altistusryppäiden taustalla on Vapaavuoren mukaan osin taudin tuleminen vierastyövoiman mukana rajojen ulkopuolelta, työntekijöiden asuminen hyvin ahtaasti sekä se, ettei rajan ylittäviltä ole vaadittu negatiivista koronatestitodistusta.

Suurin osa Suomen tartunnoista on todettu Helsingissä. Neljässä viikossa tartuntatapaukset ovat melkein kaksinkertaistuneet, myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt.

THL:n mukaan Suomessa on todettu perjantaina 720 uutta, varmistettua koronavirustartuntaa. Suurin tartuntojen kasvu on juuri Uudellamaalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 467 uutta tartuntaa. THL:n mukaan Helsingissä on viimeisen kahden viikon aikana todettu 2 172 koronavirustartuntaa, Vantaalla 892 ja Espoossa 526 tartuntaa.

Lue myös:

Kauppakeskusten vessat ja lastenhoitotilat saavat olla auki, urheilutiloissa maksimissaan kymmenen ihmistä yhtä aikaa läsnä

Vantaalla pohditaan jo jäljityksen mielekkyyttä – "On sellainen tunne, että epidemian aste on ylittämässä jäljityksen kantokyvyn", sanoo tartuntalääkäri

Hallitus puhuu loppukiristä, mutta kuinka jaksaa kansa? "Alkaa olla aika väsynyttä meininkiä"

Koronaryhmä sitä, tartuntatautilaki tätä ja avi tuota – Jos putosit kärryiltä, kertaa pääkaupunkiseudun rajoitukset tästä jutusta

Nyt se varmistui: Yleiset saunat, kuntosalit ja kylpylät kiinni – Pääkaupunkiseutu sulkee myös yksityisiä tiloja, toisen asteen lähiopetus perutaan

Mikä ihme on "sulkutila"? 5 polttavinta kysymystä ja mahdollisimman yksinkertaista vastausta

Näin hallituksen "sulkutila" vaikuttaa suomalaisten elämään

HUS-alueen yritysten pitää tästä päivästä lähtien estää lähikontaktit yli 10 henkilön asiakastiloissa – määräyksen rikkomisesta tila voidaan sulkea

Koronakoordinaatioryhmä päätti: pääkaupunkiseudun rajoitukset jatkuvat

Suosittelemme