Hyppää sisältöön

Vanha valokuva poliisikoirasta joutui eläinsuojelijoiden hampaisiin – Poliisikoiralaitoksen johtaja: "Poliisi ei käytä piikki- tai sähköpantoja"

Eläinoikeusjärjestö vaati poliisilta selitystä, miksi poliisikoiralla on piikkipanta Ylen nettiartikkelissa. Kuva on vuodelta 2008.

Tikunnokkaan joutui tämä Ylen vanhassa nettiartikkelissa julkaistu kuva. Kyseessä on arkistokuva vuodelta 2008. Kuva: Jan Tanskanen
Antti Palomaa

Ylen viimevuotisessa nettiartikkelissa julkaistusta valokuvasta on noussut kohu sosiaalisessa mediassa. Eläinoikeusjärjestö Oikeutta eläimille kaipasi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) selitystä poliisilta, miksi kuvassa on poliisikoiralla piikkipanta.

Järjestö ihmetteli, miksi poliisi käyttää laissa kielletyä keinoa koiran koulutuksessa.

Poliisin mukaan Ylen artikkelin kuva on vanha eikä poliisi nykyään käytä minkäänlaisia väkivaltaisia keinoja koirien koulutuksessa. Yle kysyi asiasta sekä poliisin valmiusyksikön eli niin kutsutun Karhu-ryhmän että Poliisikoiralaitoksen edustajalta.

Ylen artikkelissa julkaistu valokuva on arkistokuva vuodelta 2008. Kuva liittyy Helsingin poliisin alaisen Karhu-ryhmän koulutukseen.

Viime päivinä julkisuudessa on keskusteltu koirien koulutuksessa käytettävistä keinoista, kun Yle julkaisi Oikeutta eläimille -järjestön hallussa olleita, salaa kuvattuja videoita suojelukoirien koulutuksessa käytetystä väkivallasta.

Piikkipantojen käytöstä luovuttu

Ylikomisario Juha Hietala kertoo, että poliisin valmiusyksikkö on luopunut piikkipantojen käytöstä.

Hietalan mukaan poliisikoirien koulutus perustuu nykyään positiiviseen ehdollistamiseen. Koiralle ei saa aiheutua koulutuksessa kipua.

Valmiusyksikön koirien koulutuksessa on Hietalan mukaan samat säännöt kuin kaikkien poliisikoirien koulutuksessa. Karhu-ryhmällä ei ole erityissäännöksiä.

Myöskään sähköpantoja ei käytetä

Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen sanoo, että poliisi ei nykyään käytä piikki- tai sähköpantoja koirien koulutuksessa.

Piikkipannan käyttö on laissa kiellettyä. Laki ei kuitenkaan määrittele, mikä on piikkipanta.

Maa- ja metsätalousministeriö on linjannut, että käyttää voidaan korkeintaan kahdeksan millin piikkejä, joiden päät on pyöristetty.

– En osaa sanoa, onko tässä kuvassa sellainen panta. Nykyään poliisikoirien koulutuksessa ei käytetä minkäänlaisia piikkipantoja, oli kahdeksan milliä tai alle. Ne on kielletty, Kokkonen sanoo.

Sähköpantojen käyttöä laki ei kiellä, mutta lain mukaan niitä ei saa käyttää siten, että käyttö aiheuttaa eläimelle tuskaa. Poliisi ei käytä myöskään sähköpantoja.

– Jos minun tietooni tulee, että joku käyttää sähköpantoja poliisikoiralla, häneltä lähtee koira pois, Kokkonen sanoo.

Koulutus perustuu palkitsemiseen

Pekka Kokkosen mukaan poliisikoirien koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen. Koiraa palkitaan, kun se tekee toivottuja asioita.

– Jos emme jotakin asiaa pysty kouluttamaan tällä positiivisella vahvistamisella, jätämme sen kouluttamatta.

Poliisikoiria on tällä hetkellä runsaat 250. Koirat elävät yhdessä ohjaajiensa kanssa.

Liitto keskeytti suojelukoirakoulutuksen

Keskustelu suojelukoirien koulutuksessa käytetystä väkivallasta ryöpsähti sen jälkeen, kun Yle julkaisi järkyttävät videot keskiviikkona. Eläinoikeusjärjestöltä saaduilla videoilla koiria lyödään, potkitaan ja kuristetaan sekä käytetään piikki- ja sähköpantoja.

Torstaina Saksanpaimenkoiraliitto ilmoitti keskeyttävänsä suojelukoirakoulutuksen ja kertoi myös asettavansa kaksi alaosastoaan väliaikaiseen toimintakieltoon.

STT puolestaan uutisoi perjantaina, että piikki- ja sähköpantojen käyttö sotakoirien koulutuksessa on kielletty Puolustusvoimissa ohjeella vuodesta 2007 lähtien. Oikeutta eläimille -järjestö kertoi torstaina saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan Puolustusvoimat käyttäisi koirakoulutuksessa väkivaltaisia menetelmiä ja välineitä.

Puolustusvoimat selvittää parhaillaan, mistä väitteessä on kyse ja onko jonkinlaista väkivaltaa koirien kohtelussa ollut.

Eläinsuojelulain mukaan eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa tuottaa tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa.

Eläinsuojeluasetuksessa tarkennetaan, että eläintä ei esimerkiksi saa potkia eikä kouluttaa siten, että vahingoitetaan sen terveyttä tai hyvinvointia. Erikseen mainitaan, että piikkipannan käyttö on tarpeettoman kärsimyksen, kivun ja tuskan tuottamista eläimelle.

Lue lisää:

Saksanpaimenkoiraliitto keskeyttää suojelukoirakoulutuksen – taustalla Ylen julkaisemat videot koiriin kohdistuvasta väkivallasta

Suojelukoirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia keinoja: salaa kuvatuilla videoilla koirille annetaan sähköiskuja, potkitaan ja lyödään

Harri Gustafsberg koki outoja Karhuryhmän poliisina, kunnes tajusi kärsineensä stressireaktiosta – 10 neuvoa, joilla paineita voi hallita

Järkyttävä video paljastaa, kuinka nuorta koiraa koulutettiin kuristamalla ja potkimalla – valvontaeläinlääkäri kertoo, miksi siihen on vaikea puuttua

Suosittelemme sinulle