Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Joogaopettaja opiskeli metsätalousinsinööriksi ja innostuu puunhalaamisesta: “Opettajat suhtautuivat hyvin, ei minua lynkattu”

Outi Öhman aikoo käyttää ammattikorkeakoulussa oppimiaan metsätaitoja ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen.

Joogaopettaja Outi Öhman valmistuu metsätalousinsinööriksi.
Outi Öhman haluaa jatkossa hyödyntää metsää hyvinvointivalmennuksessa. Kuva: Petri Vironen / Yle
Petri Vironen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMKista valmistui perjantaina 70 ammattilaista. Yksi heistä on Outi Öhman, joka opiskeli metsätalousinsinööriksi kahdessa vuodessa. Tiukka aikataulu piti poikkeusoloista huolimatta.

–Tiukille se otti, eikä rupeamaa voi helpoksi sanoa, mutta kaikki sain tehtyä aikataulussa. Nyt on onnellinen olo, Outi Öhman iloitsee.

Öhman selviytyi urakastaan kahdessa vuodessa, sillä aiemmat tradenomin opinnot laskettiin opiskelijan hyväksi yleissivistävien aineiden osalta.

– Eniten opiskelu vaatii aivan konkreettista opiskelua ja työtä. En tuntenut metsäalaa entuudestaan yhtään, vaan kaikki piti tehdä ja opetella kasvioista alkaen. Paljon työtä kuten laskemista ja lukemista, Öhman kuvaa.

Korona toi vuosi sitten lisää vaikeuskerrointa. Öhman opiskeli kotona yhtä aikaa kolmen kouluikäisen lapsensa kanssa.

– Se oli rehellisesti sanottuna aivan kauheaa, enkä kenellekään sitä toivo. Sosiaalinen kanssakäyminen kuuluu ehdottomasti oppimiseen.

Yritys saattaa laajentaa metsäluontoon

Öhman ei ole metsätalousinsinöörin prototyyppi, melkeinpä päinvastoin. Hän näkee metsän paikkana, joka tuottaa ihmisille hyvinvointia.

– Minua kiinnostaa enemmän se pehmeämpi puoli kuten jatkuva kasvatus, hiilen sidonta tai soiden palauttaminen ennalleen. Kova rahaan ja kuutioihin pohjautuva metsätalous ei ole minun juttu. Se saa olla muiden juttu, mutta minun sydäntä se ei kutsu, omaa joogakoulua 15 vuotta pyörittänyt Outi Öhman sanoo.

Mikkeliläisen opinnäytetyö käsitteli metsäluonnon hyvinvointivaikutuksia. Se sai lopulta hyvän vastaanoton.

– Pikkuisen minua jännitti, miten opettajat siihen suhtautuvat, sillä siinä käsitellään kriittisesti nykyistä metsätaloutta, mutta hyvin se otettiin vastaan. Ei lynkattu missään vaiheessa.

Suunnitelmissa on kehittää omaa joogayritystä jatkossa suuntaa, jossa myös metsiä voi hyödyntää ihmisten hyvinvoinnin lisääjänä.

– Tarkoitus on suunnitella metsään palveluita ihmisille, jotka ovat stressaantuneita tai kipeitä. Sillä on ihan mielettömät suuret vaikutukset kun metsässä säännöllisesti möyrii, haistelee maata ja halailee puita.

Yrityksen Lapin joogalomat saattavat jatkossa suuntautua Etelä-Savon lukuisiin metsiin.

Suosittelemme