Hyppää sisältöön

Syyttäjä ei tyydy oikeuden ratkaisuun päästää Bandidos-miesten tietoja jakaneet poliisit pälkähästä: "Mielestäni asiakirjat olivat salaisia"

Oikeudenkäynnissä on kyse siitä, onko rikollisjärjestöön kuuluminen salassa pidettävä tieto vai ei.

Kansainvälinen Bandidos on Suomen suurin rikolliseksi arvioitu moottoripyöräkerho eli niin sanottu prosenttijengi.
Käräjäoikeus hylkäsi KRP:n poliisin syytteet aiemmin helmikuussa. Kuva: EPA
Veli-Pekka Hämäläinen

Syyttäjä ja asianomistajat aikovat valittaa Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä KRP:n poliisien virkarikosjutussa.

Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Rabbe von Hertzen ja hänen alaisenaan työskennellyt naispoliisi olivat syytteessä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun he olivat kertoneet Bandidokseen kuuluvista jäsenistä Helsingin kaupungille.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi poliisien syytteet. Oikeuden mukaan rikollisjärjestöön kuuluminen ei ole salassa pidettävää tietoa ja poliisit saivat luovuttaa tiedot.

Syyttäjä ja asianomistajana olleet Bandidos-jäsenet ovat ilmoittaneet käräjäoikeudelle olevansa tyytymättömiä ratkaisuun. He aikovat valittaa siitä hovioikeuteen.

– En ole vielä tehnyt valitusta, mutta lähtökohtainen peruste valitukselle on se, että minun mielestäni asiakirjat olivat salaisia eikä niitä olisi saanut luovuttaa, erikoissyyttäjä Anja-Riitta Rinkinen sanoo.

Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa poliiseille sakkorangaistusta. Lisäksi viisi Bandidos-jäsentä vaati kukin tuhannen euron vahingonkorvausta sillä perusteella, että poliisin lausunto loukkasi heidän kunniaansa ja elinkeinovapauttaan. Vaatimukset hylättiin.

Tapaus liittyy myös laajempaan yhteiskunnalliseen keskusteluun julkisuuslaista ja poliisin siihen liittyvistä käytännöistä. Poliisi on viime vuosina salannut esimerkiksi julkisista esitutkintapöytäkirjoista rikollisjärjestöihin kuuluneiden henkilöiden nimiä.

Virkarikosoikeudenkäynnissä punnittiin oikeudessa, onko rikollisjärjestön jäsenyys yhdistystoimintaan kuuluva salassa pidettävä asia.

Lue lisää:

Analyysi: Poliisit kertoivat Bandidoksesta Helsingin kaupungille, nyt heitä uhkaa tuomio – poliisi ei tiedä, pitäisikö olla hiljaa vai puhua

Suosittelemme sinulle