Hyppää sisältöön

Muistatko vielä Ilkka Herolan valmentajan rajun tilityksen Bahama-reissuineen? Elä uudelleen Suomen yhdistetyn aiemmat MM-mitalihetket

Yle Urheilu keräsi arkistojen aarteita Ilkka Herolan MM-mitalin kunniaksi.

Jarkko Saapunki
Katso Jarkko Saapungin legendaarinen haastattelu MM-kisoissa 2019
Roope Visuri

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen Ilkka Herola saavutti perjantaina MM-hopeaa yhdistetyssä. Herolan mitali maistuu makealta vaikeampien vuosien jälkeen.

Suomalaisessa yhdistetyssä on tuskailtu jo pidemmän aikaa heikompien mäkisuoritusten kanssa. Tuska ehti muodostua kovaksi edellisissä MM-kisoissa Seefeldissä, kun Ilkka Herola ja Eero Hirvonen joutuivat lähtemään hiihtoladulle parisprintissä kaksi ja puoli minuuttia kärkeä perässä. Silloinen Suomen ja myös Ilkka Herolan henkilökohtainen mäkivalmentaja Jarkko Saapunki avautui rajusti Ylen haastattelussa.

– Aivan hirveää kuraa. Jätkillä on elokuulta referenssihyppyjä näistä mäistä. Oletin, että tämä olisi paljon helpompaa. En voi käsittää, miten karmeita suorituksia ja miten ei ole voinut urheilijoita auttaa paremmin. Ketuttaa aivan saa... simona, Saapunki latasi

Kovan vuodatuksen päätteeksi Saapunki heitti vielä kommentin, joka on jäänyt elämään.

– Jos Ilkka ja Eero eivät olisi hypänneet hyviä hyppyjä, niin silloin olisin tosi huolissani, pakkaisin kassini tänään ja lähtisin Bahamalle, perkele. Mutta he ovat hypänneet hyviä hyppyjä tänä talvena, joten se on siellä, kun vaan osaamme yhdistää paloja oikein.

Katso legendaarinen Heikki Takkulan tekemä haastattelu ylhäältä kuvaa klikkaamalla!

Hannu Manninen 2007
Katso kohokohdat Hannu Mannisen maailmanmestaruudesta Sapporossa 2007

Ennen Ilkka Herolaa edelliset suomalaisten yhdistetyn MM-mitalit oli nähty vuonna 2007. Hannu Manninen voitti maailmanmestaruuden sprinttikilpailussa. Ennen tuota hetkeä Manninen oli hallinnut yhdistetyn maailmancupia jo useamman vuoden ajan, mutta henkilökohtainen maailmanmestaruus uupui palkintokaapista.

Manninen lähti mäkiosuuden jälkeen 7,5 kilometrin hiihto-osuudelle yhdeksäntenä ja 50 sekuntia Saksan Björn Kircheisenia perässä. Manninen ja Norjan Magnus Moan saavuttivat Kircheisenin 500 metriä ennen maalia. Manninen puolestaan voitti kirikamppailun norjalaista vastaan ja pääsi juhlimaan pitkään odottamaansa hetkeä.

Sapporo 2077, Suomen MM-joukkue: Hannu Manninen, Anssi Koivuranta, Janne Ryynänen ja Jaakko Tallus
Katso Suomen maailmanmestaruusjoukkuekilpailussa 2007

Seuraavaksi Manninen pääsi juhlimaan Sapporossa MM-kultaa joukkuekilpailussa yhdessä Jaakko Talluksen, Janne Ryynäsen ja Anssi Koivurannan kanssa. Suomen joukkue oli erinomaisessa iskussa mäessä ja pääsi ykkösenä hiihto-osuudelle. Ankkuriosuudella Manninen kukisti jälleen kerran Kircheisenin.

Katso kohokohdat Anssi Koivurannan MM-pronssista 2007

Ennen Herolaa Suomen edellinen MM-mitali on vuodelta 2007. Tuolloin mitalia juhli suomalaisista Hannu Mannisen sijaan Anssi Koivuranta. Hän oli ollut jo sprinttikilpailussa neljäs, mutta paransi päätöskilpailussa vielä mitaleille. Pronssisijan mahdollisti hieno siivu mäkihyppyosuudella. Koivuranta hyppäsi päivän pisimmän hypyn 101,5 metriä. Hän lähti hiihto-osuudelle kakkosena.

Jutun loppuun on tietysti paikallaan herkutella vielä Herolan MM-hopeamitalin tuonutta suoritusta. Perjantain huippuhetket alla olevalla videolla.

Ilkka Herola
Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Lue myös:

Upea nousu! Ilkka Herolalle MM-hopeaa: "Jo oli aikakin"

Suosittelemme sinulle